Fenerbahçe’den be Fair Açıklaması

18.07.2021 - 21:26

Fenerbahçe’den be Fair Açıklaması

Geçtiğimiz sezon beIN Sports’u “be Fair” logolarıyla protesto eden Fenerbahçe, beIN Sports’un kendilerine açtığı dava ile ilgili açıklama yaptı. Fenerbahçe’nin yaptığı açıklamaya göre beIN Media Group şirketinin tedbir kaldırma kararına karşı istinaf talebi, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından kesin olarak oy birliğiyle reddedildi.

2020/21 sezonunda beIN Sports ile birçok kulübün arası açıldı ve çeşitli protestolara imza atıldı. Protestoları neredeyse her iç saha maçına taşıyan kulüpse Fenerbahçe’ydi. İç saha maçlarında be Fair logolu tişörtlerle maç öncesi ısınma hareketlerini yapan Fenerbahçeli oyuncular, röportajlara da beIN Sports’u eleştiren tişörtlerle çıkıyordu. beIN Sports ise kendilerinin eleştirilebileceğini ama kendi logolarının kullanılamayacağını ve bu yüzden be Fair logosu üzerine dava açacaklarını bildirmişti.

beIN Media Group şirketi, Fenerbahçe’ye yönelik Marka (Tecavüzün Tespiti İstemli) dava açmış ve mahkeme "Be Fair" sloganının kullanılmaması yönünde "ihtiyati tedbir talebinin kabulüne" karar vermişti. Sonrasında Fenerbahçe’nin yaptığı başvuru neticesinde tedbir kararı kaldırılırken, beIN Media Group şirketinin tedbir kaldırma kararına karşı istinaf talebi İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından kesin olarak oy birliğiyle reddedildi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Kararı Açıkladı


İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, beIN Media Group’un talebini oy birliğiyle reddetti. Verilen kararda şu ibareler kullanıldı:

Tarafların iddia ve savunmaları ile mevcut delil durumuna göre; somut olayda, markasal kullanımın bulunup bulunmadığı, markaya tecavüz ve haksız rekabetin yasal koşullarının gerçekleşip gerçekleşmediği hususlarında yaklaşık ispat koşullarının bulunmadığı, belirtilen hususların uyuşmazlığın esasına yönelik olup, yargılamayı gerektirdiği, davalı yanca ifade özgürlüğünün kullanılıp kullanılmadığına yönelik değerlendirmelerin uyuşmazlığın esasını çözecek mahiyette olup tedbir yoluyla değerlendirilemeyeceği, 6100 Sayılı HMK'nun 396'ncı maddesine göre durum ve şartların değişmesi halinde ihtiyati tedbirin değiştirilmesi veya kaldırılmasının yeniden talep edilebileceği dikkate alınarak İlk Derece Mahkemesi kararında bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmakla, ihtiyati tedbire itirazın kabulüne ilişkin 24/03/2021 tarihli ara karara karşı yapılan istinaf başvurusunun HMK'nun 353/1-b/1. maddesi gereğince esastan reddine karar verilmesi gerekmiştir.