Tahir Kum: Kulüpler Birliği ‘Yeter’ Dedi, beIN Sports Gidiyor

16.07.2020 - 15:32

Tahir Kum: Kulüpler Birliği ‘Yeter’ Dedi, beIN Sports Gidiyor

Hürriyet yazarı Tahir Kum, bugün (16 Temmuz) günü kaleme aldığı köşe yazısında yeni bir Türkiye Süper Ligi yayın ihalesinin yapılacağını iddia etti. Kulüpler Birliğinin beIN Sports’un son indirim talebine hayır yanıtını verdiği belirten Kum, önümüzdeki sezon için yeni bir ihale yapılmasını bekliyor.

Türkiye Süper Ligi’nde son iki hafta maçlarıyla 2019/20 sezonu sona erecek. Karantina döneminde ortaya çıkan yayıncı krizinin ise sona ermesi beklenmiyor. Zira alınan haberler beIN Sports’un yeni bir indirim talep ettiği ve bu indirimin kulüpler tarafından kabul edilmediği yönünde. Hürriyet Gazetesi yazarı Tahir Kum da 16 Temmuz tarihindeki köşe yazısında bu konuya değindi.

beIN Sports’un İndirim Talebi %50’yi Buluyor

TFF Başkanı Nihat Özdemir, yaklaşık 3 hafta önce Hürriyet Gazetesi yazarlarından Fatih Çekirge’ye beIN Sports’un devam etmek istediğini açıklamıştı. Süper Lig’de beIN Sports Müjdesi adlı haberde yayıncı kuruluşun sözleşmeyi uzatmak istedikleri belirtiliyor. Tahir Kum ise sözleşmeyi indirimli bir şekilde uzatmak istediklerini iddia etti. Bu indirim miktarının da %50’yi bulduğu açıklandı.

Dolar Yerine Türk Lirası Ödenecek

2016 yılında 500 milyon dolara yapılan ihale sonrasında geçtiğimiz sezon yaklaşık 14 toplantı sonrasında %13’lük bir indirime imza atılmıştı. beIN Sports’un bu seneki talebi ise dolar yerine tüm parayı TL ödemek yönünde. Bu da krizin farklı bir boyutu olarak Türk futbolunun karşısına çıkıyor. Tahir Kum’un yazısında konuyla ilgili öne çıkan bölümler ise şu şekilde:

Bir önceki yayın ihalesinde 300 milyon dolar olan, 2016 sonunda yapılan sözleşmeyle 500 milyon dolara çıkartılan Süper Ligimizin yıllık yayın geliri için, bugün biçilen bedel, yaklaşık 220 milyon dolar! Sözleşmenin dolardan TL’ye dönüştürülme talebi de cabası!

Kulüpler Birliği Rest Çekti

Tahir Kum’un yazısına göre Kulüpler Birliği, kesin olarak bu indirime karşı çıkmış durumda. Hatta TFF’ye “Yayıncı ile biz olmadan masaya oturmayın” ültimatomunu vermişler. Ve yine bu mektupta yayıncı kuruluştan yeni sezonla ilgili yapılan teklife cevaben de,

Sonuç olarak söz konusu Digitürk teklifi müzakere edilebilir bir teklif olmadığından dolayı, 2020-21 sezonu ödemelerinin mevcut sözleşme hükümlerine uygun olarak yapılmasını, Digiturk’ün bunu kabul etmediği takdirde sözleşmedeki yasal hakların kullanılmasını arz ederiz” diyerek noktayı koymuşlar.

Tahir Kum’un 16 Temmuz Perşembe günü yayımlanan “Kulüpler Birliği 'Artık yeter' dedi, yayıncı gidiyor!” başlıklı yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Kulüpler Yayıncı Kuruluşun İndirimini Kabul Edecekler

Geçtiğimiz günlerde Serdar Ali Çelikler yayıncı için seçenekleri masaya yatırmış ve bu evliliğin sürmeyeceğini belirtmişti. 16 Temmuz günü Tahir Kum da benzer ifadeleri köşesine taşıdı. Bu görüşlere katılmayan kişilerin de kamuoyunda yer aldığı görülüyor. StoryBox Youtube kanalının sahibi, gazeteci Ceyhun Kuburlu bunlardan biri.

Twitter hesabından konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Kuburlu, kulüplerin bu indirimi kabul edeceğini çünkü gelen diğer tekliflerin 70-100 milyon doları arasında olduğunu iddia etti. Bunu kabul ederken ligin isim hakkını kulüplerin alması gerektiğini belirten Kuburlu, La Liga gibi liglerde her yıl kulüplerin sosyal medyadan 3 milyon euro kazandıklarını söyledi.

Ceyhun Kuburlu olası bir indirim sonrasında kulüplerin zararını da takipçileriyle paylaştı.