RTÜK’ten Spor Programları ve Yorumcularına Uyarı

12.12.2023 - 18:07

RTÜK’ten Spor Programları ve Yorumcularına Uyarı

Sezon başında spor programları için özel bir yapı oluşturan RTÜK, Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçının ardından yaşanan olaylar sonrasında uyarılarını yineledi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin yaptığı paylaşımda, halkı yanlış yönlendiren spor programları hakkında işlem yapacaklarını açıkladı.

Sezon başında Türkiye Futbol Federasyonu ile RTÜK arasında bir protokol imzalandı. Bu protokolde spor programları ve bu programlarda yapılan yorumların mercek altına alınacağı açıklandı. Yapılan yorumlar sonrasında cezaların da artacağı belirtildi.

Ankaragücü ile Çaykur Rizespor arasındaki mücadelenin ardından hakem Halil Umut Meler’in saldırıya uğraması, RTÜK’ün bu konuda yeniden adım atmasına neden oldu. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, kurallara uymayan spor programları hakkında gerekli yaptırımların uygulanacağını açıkladı.

Şiddetin Her Türlüsüne Karşıyız

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, yaptığı açıklamada Halil Umut Meler’e yapılan saldırıyı kınadığını belirtti. Spor programlarında yapılan yorumlara da parantez açan Şahin, şu ifadeleri kullandı:

Şiddetin her türlüsüne olduğu gibi sporda şiddete de karşıyız. MKE Ankaragücü-ÇAYKUR Rizespor maçında Hakem Halil Umut Meler'e yapılan saldırıyı kınıyoruz. Spor programları ve futbol yorumcuların
a ilişkin ligler başlamadan yaptığımız uyarıları tekraren hatırlatıyoruz. Futbol izleyicilerini yanlış yönlendiren, tribünleri gerginliğe sevk eden spor yayınlarını titizlikle takip ediyoruz. Sporun ruhuna uygun olarak centilmenlik içerisinde yapılması gereken müsabakaların tam tersine şiddet görüntüleriyle anılması en çok futbol camiasına haksızlıktır. Üst Kurul uzmanlarımız tarafından yapılan incelemeler sonucunda vatandaşları yanlış bilgilendiren, şiddet ortamına sevk eden spor programları hakkında gerekli yaptırımlar uygulanacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


Sezon Başında TFF ile Protokol İmzalandı

Sezon başında spor programlarının denetimi için TFF ile RTÜK arasında bir protokol imzalanmıştı. Özellikle hakem yorumlarının haddini aşan cinsten olduğu belirtilmiş ve kurallara uymayan kanalların ceza alacağı açıklanmıştı.

Protokolün imzalandığı dönem belli bir seviyede olması gereken spor programlarında haksız eleştirilerin, amacını aşan yanlış yorumların ciddi bir sorun olduğunu dile getiren TFF Başkanı Büyükekşi, Türkiye'de sağlıklı bir spor kültürü oluşması için gayret gösterdiklerini belirterek takımlarla veya hakemlerle ilgili asılsız iddiaların toplumsal barışı zedelediğine dikkati çekmişti. Belli bir seviyede olması gereken spor programlarında iftira ve dedikoduyla yapılan haksız yorumların ciddi bir sorun olduğunu dile getiren Büyükekşi, toplumda gerginlik oluşturan reyting amaçlı yayınlardan kaçınılması gerektiğini sözlerine eklemişti.