Hollanda Eredivisie Yayın Hakları 750 Milyon €’ya ESPN’in Oldu

16.10.2023 - 22:58

Hollanda Eredivisie Yayın Hakları 750 Milyon €’ya ESPN’in Oldu

Hollanda Eredivisie yayın hakları sahibi belli oldu. 2025 ile 2030 yılları arasında karşılaşmalar Hollanda’da ESPN ekranlarından naklen yayınlanacak. Yıllık 150 milyon € ödeme yapacak ESPN, Hollanda İkinci Lig, Hollanda Kupası ve Hollanda Kadınlar Ligi maçlarını da ekranlara getirecek.

Türkiye’de bu sezon TV8,5 ekranlarından yayınlanan Hollanda Eredivisie’nin Hollanda için yayın ihalesi yapıldı. Bu ihaleyi kazanan şirket ESPN oldu. Toplamda 750 milyon € ödeme yapacak ESPN, 5 yıl boyunca mücadeleleri ekranlara getirecek.

ESPN’in 2030 yılına kadar Hollanda Eredivisie maçlarının yanı sıra Kadınlar Futbol Ligi, Hollanda İkinci Ligi ve Hollanda Kupası maçlarını da yayınlayacağı öğrenildi. Yapılan anlaşmanın Hollanda futboluna olumlu etki etmesi bekleniyor.

ESPN’in Teklifi En Yüksek Teklif Değildi

ESPN’in yayın haklarını alması, Hollanda’da tartışmalara sebep oldu. Zira Eredivisie için yapılan teklifler arasında en yüksek teklif ESPN’in değildi. 

KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile ve Delta’dan oluşan grubun yıllık yaklaşık 210 milyon dolar teklif ettiği açıklanmıştı. ESPN teklifinin kabul edilmesinin rekabet kurallarına aykırı olduğu iddia edildi. Eredivisie ise ESPN’in uluslararası gücünden yararlanmak için bu teklifi kabul ettiğini açıkladı. Ancak 10 yıllık uzatma yerine bu kez 5 yıllık teklif kabul edildi ve 2030 yılında yeni bir ihalenin yapılmasına karar verildi.

Anlaşmanın ardından birkaç şirket usulsüzlük olduğunu iddia etse de herhangi bir sonuç alınamadı. 


Süper Lig Yayın Hakları Yıllık 100 Milyon Doların Altında

Avrupa’nın en büyük ligleri arasında yer almayan Hollanda Eredivisie için ödenecek yıllık 150 milyon €’nun kulüplere olumlu etki etmesi bekleniyor. Türkiye’de ise TL’nin değer kaybı sonrasında yıllık ödeme yapılan tutar 80 milyon dolar civarında. Anlaşmanın TL yapılması ve TL’nin değer kaybına uğraması kulüpleri zor duruma sokuyor.

2023/24 sezonu sonunda beIN Sports ile yapılan anlaşma sona eriyor. 2024 yılının başında yeni bir ihalenin yapılması ve bu ihaleye Türkiye’deki başarılı spor kanallarının katılması bekleniyor. İhaleyle ilgili detayların önümüzdeki günlerde TFF tarafından açıklanacağı tahmin ediliyor.