FIFA Dünya Kupası 2022 Katar Teknolojileri

26.09.2022 - 10:33

FIFA Dünya Kupası 2022 Katar Teknolojileri

2022 FIFA Dünya Kupası 21 Kasım ve 18 Aralık 2022 tarihlerinde Katar’da gerçekleşecek. Katar’da yazların aşırı sıcak olmasından dolayı Kasım’da başlayacak olan Dünya Kupası en son 2018’de Rusya’da gerçekleşmişti ve şampiyon Fransa olmuştu. 32 ülkenin milli takımlarının yarışacağı Katar 2022 Dünya Kupası, yeni teknolojilere ve yeniliklere de ev sahipliği yapıyor. 
1 dünya kupası 26.9.2022      
Hem sahada hem stadyumlarda hem de şehir genelinde Dünya Kupasına gelişmiş teknolojiler eşlik edecek. FIFA son birkaç senedir yeni birçok teknolojiyi test ediyor. Hızla gelişen teknoloji dünyasında futbol da teknolojinin avantajlarından yararlanıyor.

2022 FIFA Dünya Kupası Nereden İzlenir?

2022 FIFA Dünya Kupası’nın 5 milyar kişi tarafından izlenmesi bekleniyor. TRT’den naklen yayınlanacak olan Dünya Kupası Youtube’dan da canlı izlenebilecek. ExpressVPN’in çalışmasına göre, Türkiye’de en çok canlı ve çevrimiçi izlenen spor dalı futbol. Bu veri göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye Dünya Kupası’nda yer almasa da futbolseverler tarafından ilgiyle takip edilmesini bekleyebiliriz.                        2 dünya kupası 26.9.2022.jpg      

2022 Dünya Kupası Yarı-Otomatik Ofsayt Teknolojisi

VAR (Video Yardımcı Hakem) sistemi çok uzun süren prosedür ve doğruluk problemleri dolayısıyla çok eleştiri aldığından dolayı FIFA VAR sistemini yarı-otomatik ofsayt teknolojisi ile yeniliyor.

Yarı-otomatik ofsayt teknolojisi nedir? Bu teknoloji, VAR yani Video Yardımcı Hakem takımının futbolcuların ilgili pozisyonları ile ilgili otomatik olarak daha hızlı ve daha doğru ofsayt kararları almalarına yarayan bir teknolojidir. 

FIFA’nın yarı-otomatik ofsayt teknolojisi hem 2022 Dünya Kupası’nda hem de UEFA Süper Kupa’da kullanılacak. Yarı-otomatik ofsayt teknolojisi için için Katar stadyumlarında çatı altına 22 kamera yerleştiriliyor. Bu kameralar futbolcuların maç sırasında pozisyonlarını takip etmek ve kaydetmek için kullanılacak. Her futbolcunun vücudundaki 29 veri noktasına odaklanacak olan kameralar ofsayta sebep olabilecek hareketleri inceleyecek. 

AL Rihla Futbol Topu Teknolojisi

Arapça’da yolculuk anlamına gelen Al Rihla, FIFA 2022 Dünya Kupası’nın resmi topuna verilen isim. Al Rihla, sensörlere sahip olan ve saniyede 500 kez veri transfer edecek olan bir futbol topu. Geleneksel kameralar saniyede 50 kare sağlayabildiğinden dolayı toptaki teknoloji ivmesel ve doğrusal hareketler hakkında daha doğru veri sağlayabilecek. 

Al Rihla’dan elde edilecek veriler, çatı altındaki kameralar ve kullanılacak yapay zeka ile pozisyonların 3D anmiasyonu oluşturulacak. Bütün bu süreç birkaç saniye içinde gerçekleşecek. Bu şekilde, VAR sistemi daha doğru kararların alınmasını sağlayacak. 

FIFA Hakem Komitesi Başkanı Pierluigi Collina, yarı-otomatik ofsayt sisteminin yeni haliyle bir kararın dört-beş saniye içinde alınabileceğini belirtiyor.                        3 dünya kupası 26.9.2022.jpg      

Katar İleri Stadyum Soğutma Teknolojileri

Katar Dünya Kupası’nda maçlara ev sahipliği yapacak olan sekiz stadyumdan yedisi ileri soğutma teknolojisine sahip olacak. Stadyum içindeki hava belirli bir sıcaklıkta tutulacak. Sekiz stadyumdan sadece yedisinde bu sistemin olmamasının sebebi stadyumlardan birinin konumu dolayısıyla soğutmaya ihtiyacı olmaması. 

Maçlar sırasında hem sahada hem de tribünlerde hava sıcaklığı belirli bir seviyede tutulacak.

Görme Engelliler için Bonocle Teknolojisi

Görme engelli futbolseverler de Katar’da gerçekleşecek 2022 Dünya Kupasını Bonocle adı verilen teknoloji ile deneyimleyecek. Bonocle, Dünya Kupası dijital içeriğini Braille yani görme engelli alfabesine çevirecek. 

Doha genelinde görme engelliler Bonocle sayesinde daha özgür bir şekilde hareket edebilecek.

Feelix Palm adı verilen temassal el iletişim cihazı kabarık yazılar gibi elektriksel vuruşlar ile görme engellilere mesaj iletecek. Bu teknoloji akıllı telefonlara, VR kulaklıklara bağlanabilecek. 

Stadyumlarda ayrıca sensörlere karşı hassas olan insanlar için rahatlatıcı ve güvenli odalar hazırlanıyor. Bu odalarda gürültü engelleyici kulaklıklar ve görsel ipucu kartları gibi bu kişilerin rahatlamalarını ve odaklanmmalarını sağlayacak ekipmanlar bulunacak.