Atatürk Olimpiyat Stadyumu Hakkında Tüm Bilgiler

06.01.2022 - 11:17

Atatürk Olimpiyat Stadyumu Hakkında Tüm Bilgiler

Atatürk Olimpiyat Stadyumu, İstanbul’da yer alan ve uluslararası pek çok müsabakaya ev sahipliği yapan oldukça büyük bir stadyumdur. Hem tesis hem de kapasite anlamında Türkiye’nin en büyük stadyumu olarak kayıtlara geçmiştir. Yapılış amaçlarından biri, Olimpiyat oyunlarında mücadele edecek Türk atletlere önemli bir tesis kazandırmaktır. Öte yandan futbol müsabakalarında da aktif şekilde kullanılması amaçlanmıştır. 1999 senesinde Başakşehir ilçesinde 585 hektarlık alanda yapımına başlanan stadyum projesi, 3 senenin sonunda başarıyla tamamlanabilmiştir. Stadyum; FIFA, IOC, IAAF kriterlerini eksiksiz şekilde karşılamaktadır. Burası aynı zamanda UEFA’nın “5 Yıldızlı Stadyumlar” listesine de dahil olmuştur. Stadyum ile alakalı diğer merak edilen detaylara gelin hep birlikte göz atalım. 

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, UEFA Şampiyonlar Ligi Finali'nin oynanması planlanan İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nda incelemelerde bulunmuştu.

Atatürk Olimpiyat Stadyumu Açılışı

İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu, 31 Temmuz 2002 tarihinde Galatasaray-Olympiakos maçı ile resmi anlamda açılmıştır. Bu maçtan önce iki takım arasında “Olimpiyat Ateşkesi” imzalanmıştır. Ne yazık ki açılış döneminde stadyuma giden yolların tam anlamıyla bitirilmemesi, pek çok sıkıntıyı da beraberinde getirmiştir. Bu durum, açılış sürecinde ciddi eleştiriler almıştır. Hatta taraftarların maça geliş süreci sarktığı için 21.00’da başlayacak olan açılış müsabakası yarım saat ileriye alınmıştır. Olimpiyat Stadyumu’nun açılışında toplamda 75 bin bilet satılmıştır.

Atatürk Olimpiyat Stadyumu Kapasitesi

1 olimpiyat stadyumu 6.1.2022

Normal koşullarda stadyumun açılış döneminde 79 binlik bir kapasite söz konusuydu. UEFA kriterleri neticesinde yapılan son düzenlemelerle beraber Türkiye’nin en büyük stadyumu olan Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nun kapasitesi 75 bine çekilmiştir.

Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nu Kim Kullanıyor?

Atatürk Olimpiyat Stadyumu Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlıdır. Dolaysıyla stadyumu belli bir takım ile özdeşleştirmek mümkün değildir. Stadyumun açıldığı ilk dönemde Ali Sami Yen Stadyumu’nu yıkan ve yeni stadının hazırlıklarını yapan Galatasaray, burayı bir süre kullanmak durumunda kalmıştır. Özellikle rüzgâr ve ulaşım ile ilgili sorunlar nedeni ile o sezon Galatasaray iç sahada etkili bir atmosfer yakalayamamıştır. Sonraki dönemlerde İstanbulspor, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü, Beşiktaş, Ümraniyespor ve Fatih Karagümrük takımları da dönem dönem burayı kullanmıştır. Aynı zamanda Türkiye Milli Futbol Takımı da pek çok maçı için bu stadyumu tercih etmiştir.

Atatürk Olimpiyat Stadyumu Yenilendi mi?

Türkiye, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı organize etmek için UEFA’ya başvurduğunda final ve açılış maçları için bu stadyumu işaret etmişti. Bu başvuru sürecinde stadyumda ciddi anlamda teknik değişiklikler gerçekleştirildi. Zeminin alçaltılması, yeni tribünlerin eklenmesi, bu tribünlerin sahaya yaklaştırılması, yeni locaların oluşturulması ve VIP alanların genişletilmesi, söz konusu düzenlemenin bir parçasıydı. Stadyum 2020 yılında Şampiyonlar Ligi finaline ev sahipliği yapacaktı. Fakat pandemi nedeni ile UEFA, finalin Lizbon’da oynanması yönünde bir karar verdi. Bu final öncesinde atletizm pistleri kaldırıldı ve stadyuma ait çimler büyük ölçüde yenilendi. 

2 olimpi.stad. rüzgar panelleri 6.1.2022  

Geçtiğimiz sene yapılan yenileme çalışmalarında stadyuma rüzgar panelleri dahil edildi.

Atatürk Olimpiyat Stadyumu Şampiyonlar Ligi Finali

25 Mayıs 2015’te oynanan Liverpool-Milan maçı İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda oynandı.

Atatürk Olimpiyat Stadyumu, UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin belki de en unutulmaz finallerinden birine ev sahipliği yaptı. Liverpool-Milan maçı bu stadyumda oynandı. Maçın ilk yarısını İtalya’nın Milan ekibi 3-0 önde kapattı. İkinci yarı Liverpool inanılmaz bir geri dönüşe imza attı ve maçı penaltılara götürme başarısı gösterdi. Penaltılar neticesinde müthiş bir şampiyonluk elde eden Liverpool’un bu müthiş öyküsü, daha sonraki senelerde “İstanbul’da Bir Gece” filmi ile ölümsüzleştirildi. Final, pek çok futbol otoritesine göre son yılların en unutulmaz finali olarak kabul görüyor.

Atatürk Olimpiyat Stadyumu Seyirci Rekorları

Stadyumun seyirci rekoru açılış maçında kırılmıştır. Bu maçın 79 bin 600 kişi tarafından izlendiği belirtilmiştir. Öte yandan 22 Eylül 2013’te oynanan Beşiktaş-Galatasaray derbisini ise 76 bin 127 kişi izlemiştir. Bu, aynı zamanda Süper Lig’deki mevcut seyirci rekorudur. 2005 senesindeki Şampiyonlar Ligi final maçında, biletli seyirci sayısı 72 bin 59 kişidir.