Korsan Yayında Yetki TFF’de

25.12.2021 - 06:25

Korsan Yayında Yetki TFF’de

Korsan yayında yetki TFF’de. Bundan böyle TFF, korsan yayın yapan platformların erişime kapatılmasında tek yetkili oldu.

Geçtiğimiz aylarda korsan yayın erişim engellemelerinin Türkiye Futbol Federasyonu’na geçeceği ile ilgili haberler gündeme gelmiş ama somut adım atılmamıştı. TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve korsan yayın ile ilgili somut adım atıldı.

Buna göre; futbol müsabakalarına ilişkin yayınların internet ortamında hukuka aykırı şekilde kullanıma sunulduğunun tespit edilmesi halinde, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL ve benzeri şeklinde) erişimin engellenmesine Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu tarafından karar verilecek.

1 korsan yayın 25.12.2021

Erişim Engellemeleri Türkiye Süper Lig ile Sınırlı Kalmayacak

Türkiye’de kaçak maç izleme platformlarının büyük bir bölümünde sadece Türkiye Süper Lig yayınları bulunmuyor. İtalya Serie A, NBA, Bundesliga, İngiltere Premier Lig gibi Türkiye’de ilgi çeken spor organizasyonlarını da korsan yayın sitelerinden izlemek mümkün.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni kanun, bu şekilde yayınlara imza atan sitelerin de daha sık bir şekilde erişim engellemeleriyle karşılaşmasını sağlayacak.

2 korsan yayın 25.12.2021

10 Dakikada Erişim Engellemeleri Mümkün Oldu

Türkiye’de birçok kişi kaçak şekilde Türkiye Süper Ligi ve diğer spor organizasyonlarını takip ediyor. Hafta sonları erişim engellemelerinin daha nadir gerçekleşmesi de sorun yaşamadan maçların izlenmesini sağlıyor. Yetkinin tamamen TFF’ye verilmesi, erişim engellemesi sürecini hızlandıracak.

Maçların yayınlandığı sitelerin kısa sürede tespit edilmesinin ardından erişim engellemesiyle bu sitelere Türkiye’den trafik kesilecek. Bu da insanların Türkiye sınırları içerisinde Türkiye IP’si ile maçları kaçak şekilde izleyememeleri anlamına gelecek.

3 korsan yayın 25.12.2021

Uygulamalar ve IP TV Engellenecek mi?

Türkiye’de web siteleri üzerinden maçları kaçak izleyen kişiler olduğu gibi IP TV veya farklı uygulamalar üzerinden belli bir ücret ödeyerek izleyen kişiler de bulunuyor. Yeni yasanın IP TV ve benzer uygulamaları engellemede yeterli olup olmayacağı ise merak konusu.

Uzun süredir konuşulan ve somut adım atılmayan korsan yayın ile ilgili ilk hamle yapıldı. Erişim engellemesi yetkisinin TFF’ye verilmesinin ardından önümüzdeki günlerde bedava maç izleme siteleriyle ilgili farklı adımların da atılacağı tahmin ediliyor.