Tahir Kum: Yayın İşi İngilizlere Emanet

07.10.2021 - 18:09

Tahir Kum: Yayın İşi İngilizlere Emanet

Önümüzdeki ay yapılması planlanan Süper Lig yayın ihalesini köşesine taşıyan Tahir Kum, pazarlama işinin İngiliz bir şirkete verildiğini belirtti. İngiliz şirkete bu iş için bir ödeme yapılacak ve beklentilerin üstünde bir ihale sonucunun ardından prim verilecek.

Sık sık yayıncı sorununu gündeme taşıyan Tahir Kum, geçtiğimiz günlerde yine gündemini yayın ihalesi olarak belirledi. Yayıncılardan teklifleri almak ve yayın haklarını pazarlamak için bir İngiliz şirketle anlaşıldığını belirten Kum, bu şirketin ihaleden sorumlu olacağını açıkladı.

Uluslararası Firmalarla Süper Lig ve TFF 1'inci Lig’in Yayın Haklarını Pazarlayacak


Yayıncı sorununu köşesine taşıyan Tahir Kum, Süper Lig ve TFF 1'inci Lig yayın ihalesi için bir şirketle anlaşıldığını belirtti. Tahir Kum, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Bugünlerde Futbol Federasyonu’nun da, kulüplerin de (özellikle büyüklerin) önemli bir gündemi önümüzdeki ay yapılması gereken 5 yıllık yayın ihalesi. İhalenin Türk futbolu için ne denli önem arz ettiğini son yıllarda yaşanan kaoslardan, açıklamalardan gördük. Ve o yaşananlardan ders çıkartılarak hazırlanacak bir ihale şartnamesi olması en büyük şart. Bunun için taraflar ince eleyip sık dokuyor. Malum TFF ile Kulüpler Birliği Vakfı (KBV) ortaklaşa bir Yayın İhale Komisyonu kurdu.
Birkaç toplantı sonunda sanırım kulüplerin talebiyle bir İngiliz firmasıyla yayın ihale sürecini götürme konusunda anlaşmaya varıldı. Bu firma ulusal ve uluslararası yayıncı firmalarla Süper Lig ve TFF 1'inci Lig’in yayın haklarını pazarlayacaklar. Bu konuda uzmanlığı olan belki de uluslararası arenada tek diyebileceğimiz bir firma bu. Belli bir para ödenecek sanırım, istenilen ve arzu edilen rakamların üzerine çıkılması halinde buna göre de prim alacakmış. Her neyse.

Beklenti 350 Milyon Dolar


5 yıl önce 500 milyon dolara yapılan ve şu an için 220 milyon dolar değerinde olan Süper Lig yayın haklarının 350 milyon dolardan alıcı bulacağı tahmin ediliyor. Tahir Kum’un konuyla ilgili kaleme aldığı bölüm şu şekilde:

Bu süreci TFF adına Mehmet Baykan, Erhan Kamışlı, KBV adına da Burak Elmas ve Mehmet Sepil götürecek. Profesyoneller olarak da Kadir Kardaş ile Çağrı İlk yayın işinin göbeğinde olacak isimler. Aldığım bilgiler bundan 5 yıl önce 500 milyon dolar artı KDV’ye giden, bugün 220 milyon dolarlara kadar düşen yıllık yayın gelir için beklentinin 350 milyon dolar olduğu.
Bir diğeri de TFF ile Kulüpler Birliği arasında bu konuda ciddi fikir ayrılıkları olduğu.

Tahir Kum’un Hürriyet Gazetesi’nde 6 Ekim tarihinde kaleme aldığı köşe yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.