Tahir Kum: Kulüpler 2 Milyar 675 Milyon TL’ye ‘Tamam’ Dedi

15.08.2021 - 10:49

Tahir Kum: Kulüpler 2 Milyar 675 Milyon TL’ye ‘Tamam’ Dedi

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Tahir Kum, beIN Sports ile TFF arasında anlaşmanın sağlandığını köşesine taşıdı. beIN Sports’un yeni sezonda Türkiye Futbol Federasyonu’na ödeyeceği tutar; 2 milyar 675 milyon TL olacak.

beIN Sports ile Türkiye Futbol Federasyonu arasındaki anlaşmazlığı gündeme taşıyan Tahir Kum, 15 Ağustos tarihli köşe yazısında anlaşmanın olumlu sonuçlandığını dile getirdi. Kulüplerin 3 milyar TL beklediğini dile getiren Kum, ödenecek miktarın 2 milyar 675 milyon TL olduğunu okuyucularıyla paylaştı.

Kulüpler 3 Milyar TL Talep Ediyordu


beIN Sports ile Türkiye Futbol Federasyonu arasındaki anlaşmazlıkların temelinde ödenecek miktar yer alıyordu. Kulüplerin bu sezonki beklentisi 3 milyar TL’yken, beIN Sports 2 milyar 650 milyon TL’den de indirim istiyordu. Tahir Kum, beIN Sports’un ısrarlı tutumu sebebiyle kulüplerin 2 milyar 675 milyon TL’ye evet demek zorunda kaldığını belirtti.

2021-22 sezonu yayın hakları için TFF ile beiN Sports arasında yapılan pazarlıklar anlaşma ile sonuçlandı. 3 milyar TL talep eden kulüpler, beiN Sports’un kararlı tutumu sonucu 2 milyar 675 milyon TL’ye ‘Evet’ deyince, yeni sözleşme imzalandı.
Türk futbolunda son üç sezona damgasını vuran yayın krizi, bu sezon da yine beIN Sports’un istediği şekilde sona erdi. Ana sözleşme gereği, yayıncı kuruluştan 2021-22 sezonu için 3.3 milyar TL bekleyen ve bu talebini en son 3 milyar TL’ye çeken Süper Lig kulüpleri, beIN Sports’un ısrarlı tutumu sonunda 2 milyar 675 milyon TL’ye ‘Evet’ demek zorunda kaldı.

%25’i Peşin Ödenecek


Tahir Kum, köşe yazısında ödeme planı hakkında da açıklamalarda bulundu. Tutarın %25’inin peşin ödeneceğini belirten Kum, şöyle devam etti:

2020-21 sezonunda yayıncıdan 2 milyar 650 milyon TL alan kulüplerin 350 milyon TL’lik zam beklentisinin böylelikle sadece 25 milyon TL’si gerçekleşmiş oldu. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Nihat Özdemir ile beiN Sports CEO’su Yousef Al-Obaidly arasında 2021-22 sezonu için 2 milyar 675 milyon TL’lik sözleşme imzalandı. Anlaşma gereği sezonluk ücretin yüzde 25’ini peşin ödemesi gereken yayıncı kuruluş, bu paranın bir kısmını hesaba yatırırken, kalan bakiyeyi 30 Ağustos’a kadar tamamlayacağına dair söz verdi.

Spor Toto Katkısı Krizi


Geçtiğimiz sezon ligin isim hakkı parasını yayıncı beIN Sports almıştı. Bu yıl ise kulüplerin bu parayı almak istediği biliniyor. Tahir Kum, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Yaşanan ekonomik sıkıntıdan dolayı hemen hemen geçen sezon anlaşmaya varılan miktara ‘Evet’ demek zorunda kalan Süper Lig kulüplerinin en büyük umudu, şimdi geçen yıl yayıncı kuruluşa ödenen 300 milyon TL’lik Spor Toto katkısı. Kulüpler, “Bu defa bu para bizim olmalı” diyor. Yayıncı da, “Hayır, bizim olmalı” derdinde. Bunun için de yayıncı kuruluş, Süper Lig’in ismini ‘Spor Toto Süper Lig’ olarak açıklamayı düşünüyor. Bakalım bu para kime gidecek? Kısa zamanda öğreneceğiz.

Tahir Kum’un 15 Ağustos tarihinde kaleme aldığı “Kulüpler 2 milyar 675 milyon TL’ye evet dedi ve imzalar atıldı” başlıklı yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.