Portekiz Milli Takımı Euro 2020 Analizi

09.06.2021 - 11:51

Portekiz Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Euro 2016 şampiyonu Portekiz, belki de tarihinin en yetenekli kadrosuyla Euro 2020’de boy gösterecek. Almanya, Fransa ve Macaristan ile birlikte F grubundan çıkmaya çalışacak olan Portekiz’in turnuva yolunu, aday kadrosunu ve Euro 2020’de yapabileceklerini sizler için inceledik.

Portekiz Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Anthony Lopes (Lyon), Rui Patrício (Wolves), Rui Silva (Granada)

Defanslar: João Cancelo (Manchester City), Rúben Dias (Manchester City), José Fonte (LOSC Lille), Raphael Guerreiro (Dortmund), Nuno Mendes (Sporting CP), Pepe (Porto), Nélson Semedo (Wolves)

Orta Sahalar: William Carvalho (Real Betis), Danilo (Paris), Bruno Fernandes (Manchester United), Gonçalo Guedes (Valencia), João Moutinho (Wolves), Rúben Neves (Wolves), Sérgio Oliveira (Porto), João Palhinha (Sporting CP), Pote (Sporting CP), Renato Sanches (LOSC Lille), Bernardo Silva (Manchester City)

Forvetler: João Félix (Atlético Madrid), Diogo Jota (Liverpool), Cristiano Ronaldo (Juventus), André Silva (Eintracht Frankfurt), Rafa Silva (Benfica)

Portekiz’in Euro 2020 Yolu


Euro 2016 şampiyonu unvanıyla Euro 2020’ye gelen Portekiz, işin doğrusu elemelerde beklenenden daha fazla zorlandı. Ukrayna, Sırbistan, Lüksemburg ve Litvanya ile aynı grupta yer alan Portekiz, grubu 17 puanla Ukrayna’nın ardından ikinci sırada bitirdi. 

Elemelere Ukrayna beraberliği ile başlayan Portekiz, ardından Sırbistan ile berabere kaldı. İki maçta alınan 2 puan sonrası üst üste 3 maç kazanan Portekiz, deplasmanda Ukrayna’ya mağlup olunca Sırbistan ile ikincilik mücadelesi vermeye başladı. Kalan iki maçta hata yapmayınca Portekiz, adını Euro 2020’ye yazdırdı.

Grupta 8 maç sonunda 22 gol atıp, 6 gol yiyen Portekiz, Dünya Kupası elemelerine de 3 maç sonunda topladığı 7 puanla başladı. Hem bu turnuvada hem de Dünya Kupası’nda Portekiz şampiyonluk hedefliyor.

Fernando Santos: Yanıma 1 Aylık Giysi ve Tütün Aldım


Euro 2016’da şampiyon olmayı başaran Portekiz’in o dönem oynadığı oyun işin doğrusu eleştiriliyordu. Öte yandan Fernando Santos’un hep aynı oyunla, rakibi karşılayarak bir başarı elde ettiği görülüyor.

Çalıştırdığı Benfica, AEK, Sporting gibi kulüplerde bir şekilde iyi sonuçlar almayı başaran Santos, Portekiz öncesinde Yunanistan’ı çalıştırıyordu. Euro 2012’de Yunanistan ile çeyrek final yapan Santos, 2014 Dünya Kupası’nda da ikinci tur görmeyi başardı.

Oynattığı oyun herkese hitap etmeyen Fernando Santos, geçtiğimiz günlerde bir röportaj verdi ve bu röportajda oldukça iddialı açıklamalarda bulundu. Kadroda çok yetenekli oyuncular olduğunu belirten Santos, ne yazık ki 4-5 hücumcuyu aynı anda oynatamayacağını dile getiriyor. Bavulunu 1 ay sonrasına göre planladığını dile getiren Santos, yanına 1 ay yetecek kadar tütün alacağını ve kendilerinin sonuna kadar gideceğini belirtiyor.

2016 ile şimdiki takımın epey farklı olduğunu da dile getiren Fernando Santos, şampiyon olacaklarına inanıyor. Almanya, Fransa ve Macaristan ile aynı grupta yer alacak Portekiz, Euro 2020 serüvenine 15 Haziran’da başlayacak.

Öncelik Rakibi Karşılamak


Portekiz eldeki kadro gereği hem toplu hem de topsuz oyunu oynayabilir. Merkezde ve ileri uçta son derece yetenekli isimlerin olduğu Portekiz’in bize göre oldukça iyi bir teknik direktörü var. 4-3-3 düzeninde sahaya çıkmasını beklediğimiz Portekiz, turnuvada genel olarak topu almadan oynayacak.

Euro 2016’da daha katı bir şekilde topsuz oyun oynayan Portekiz’in bu kez toplu oyunda daha efektif olması bekleniyor. Zira merkezde topu alıp kimseye kaptırmayacak birçok isim yer alıyor. Öte yandan top kendilerindeyken oyunun yönünü çok hızlı değiştiriyorlar. Sağdan sola, soldan sağa atılan seri ve uzun toplar sonrasında ise genellikle uygun pozisyon bulunursa arka direğe ortalar kesiliyor. 

Portekiz’in savunmada ilk önce önde baskı denediğini görüyoruz. Ancak bu baskıda ısrarcı değiller ve baskının ilk etapta sonuç vermediği her durumda geri çekiliyorlar. 4-3-3’ün iki kanadı da olabildiğince beklere yakın oynuyor ve bekler de biraz daha stoperlere yaklaşıyor. Bu hat, 6-1-2-1 veya 4-1-4-1 şeklinde karşımıza çıkıyor. 

Sonuç olarak; Portekiz’in oyun tarzı Euro 2016’yı kazandıkları döneme bir hayli benziyor. O dönemden bu döneme tek fark; artık toplu oyunda çok daha etkili olmaları. Bu da otomatik olarak onları bir şampiyonluk adayı hâline getiriyor.

Euro 2020’de Portekiz’in 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Portekiz’in Euro 2020 kadrosunda iki çok yetenekli kaleci bulunuyor. Bunlardan oynamaya daha yakın olanı ise Rui Patricio. Wolves forması giyen Patricio’nun alternatifi ise Anthony Lopes. 

Defans: 4’lü savunmayla maçlara başlamasını beklediğimiz Portekiz’de bu bölgede oynayacak 3 ismin yeri garanti. 4’üncü isim konusunda ise iki isim öne çıkıyor. Stoper hattının kesin oynayacak ismi Ruben Dias olacak. Mükemmel bir sezonu geride bırakan Dias’ın partnerinin kim olacağını ise kestirmek kolay değil. Bizim tahminimiz ise Lille’de şampiyonluk yaşayan Jose Fonte’nin Pepe’nin önünde olduğu yönünde. Ancak Pepe-Fonte ikilisinden hangisi Dias’ın partneri olursa şaşırmayacağız.

Portekiz sistemi özelinde soldan sağa, sağdan sola atılan ani topların önemli olduğunu dile getirdik. Bu toplara solda hareketlenebilecek tek isim Raphael Guerreiro gibi duruyor. Sağda ise hem Samedo hem de Cancelo bu işi layıkıyla yapabilir ama toplu oyunda daha maharetli görünen Joao Cancelo ismi biraz daha öne çıkıyor.

Orta Saha: 4-3-3’ün merkezinde kesinlikle bir tane kesici orta saha kullanılacak. Hatta bizce Fransa ve Almanya maçlarında iki kesici orta saha ile başlanacak. Bu sezon stoperde de oynayan Danilo’nun bu anlamda savunmanın hemen önünde konumlanacağını düşünüyoruz. Danilo’nun alternatifi ise Carvalho olacak. Bizce Fransa ve Almanya maçlarında ikisi birden 11’de başlayacak.

Danilo’nun önünde topla biraz daha haşır neşir olan isimlerin oynaması bekleniyor. Bu isimlerden biri Joao Moutinho. Diğeri ise her sezon dünya yıldızı olmaya biraz daha yaklaşan Bruno Fernandes. Öte yandan kusursuz bir orta saha olan, Famalicao’dan bu yana üzerine koyarak giden ve geçtiğimiz sezon gol sayılarını da arttıran Pote (Pedro Goncalves) harika bir alternatif olacak.

Forvet: İleri üçlünün sık sık yer değiştireceğini düşünüyoruz. Çok yetenekli bir hücum hattı olan Portekiz’in en ucunda tahmin edildiği gibi Cristiano Ronaldo yer alacak. Özellikle arka direğe ona kesilen toplarda goller bulabileceğini tahmin ediyoruz. “Guerreiro asist, Ronaldo gol” cümlesini turnuva boyunca duyabiliriz.

Sol veya sağ kanatta hücumda ceza sahası koşuları yapabilecek bir isim aranıyor. Bu özelliklere sahip birçok isim olsa da Fernando Santos’un formayı Jota’ya vermesini bekliyoruz. Sağ tarafta ise Bernardo Silva’nın oynaması bekleniyor. Hem merkezde konumlanabilen ve oyun kurulumuna da katkı veren Silva’nın boşalttığı alanlara ise Cancelo akın edecek. Öndeki 3’lünün ilk alternatifi Joao Felix. İyi bir sezon geçiren Andre Silva’nın da şans bulabileceğini tahmin ediyoruz.

Portekiz İdeal 11: Patricio; Cancelo, Dias, Fonte, Guerreiro; Danilo, Moutinho, Fernandes; B.Silva, Jota, Ronaldo.

Cristiano Ronaldo’nun Son Avrupa Şampiyonası

Serie A’yı gol kralı olarak tamamlayan Cristiano Ronaldo, 36 yaşında. Hâlen üst düzey bir performans gösteren ve ilk günkü gibi hırslı olan Ronaldo’nun Euro 2024’te yaşı 39 olacak. Konu Ronaldo olunca her şey mümkün olabilir ama çok büyük ihtimalle Portekiz formasıyla Ronaldo’yu son kez bir Avrupa Şampiyonası’nda izliyor olacağız.

Sosyal medyada yaptığı reklamlarla da gündeme gelen Ronaldo, Instagram hesabını maçlardan fotoğraflara, aile fotoğraflarına ve reklamlara ayırıyor. 




Euro 2020’de Portekiz’den Beklentiler


Zorlu bir grupta yer alan Portekiz, savunma hattı ve hücumdaki yetenekleri düşünülünce turnuvanın şampiyonluk adaylarından biri. Bu kadronun en az yarı final oynamaması bizler ve muhtemelen Portekiz halkı adına büyük hayal kırıklığı olacak. Şampiyonluk ihtimali de çok uzak değil.

F grubunda açılışı ev sahiplerinden Macaristan ile yapacak olan Portekiz, ardından Almanya ve Fransa ile karşılaşacak. Portekiz’in Euro 2020 takvimi şu şekilde:

15 Haziran 19.00 Macaristan-Portekiz: TRT 1
19 Haziran 19.00 Portekiz-Almanya: TRT 1
23 Haziran 22.00 Portekiz-Fransa: TRT 1