Fransa Milli Takımı Euro 2020 Analizi

09.06.2021 - 12:12

Fransa Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Euro 2016 finalisti, 2018 Dünya Kupası şampiyonu Fransa, Euro 2020’ye şampiyonluk parolasıyla giriş yapıyor. F grubunda Almanya, Portekiz ve Macaristan ile mücadele edecek Fransa’nın turnuva takvimini, Euro 2020 yolunu, turnuvada ulaşabileceği üst noktayı sizler için inceledik.

Fransa Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Hugo Lloris (Tottenham), Mike Maignan (Milan), Steve Mandanda (Marseille)

Defanslar: Lucas Digne (Everton), Léo Dubois (Lyon), Lucas Hernández (Bayern), Presnel Kimpembe (PSG), Jules Koundé (Sevilla), Clément Lenglet (Barcelona), Benjamin Pavard (Bayern), Raphaël Varane (Real Madrid), Kurt Zouma (Chelsea)

Orta Sahalar: Kingsley Coman (Bayern), N'Golo Kanté (Chelsea), Thomas Lemar (Atlético Madrid), Paul Pogba (Manchester United), Adrien Rabiot (Juventus), Moussa Sissoko (Tottenham), Corentin Tolisso (Bayern)

Forvetler: Wissam Ben Yedder (Monaco), Karim Benzema (Real Madrid), Ousmane Dembélé (Barcelona), Olivier Giroud (Chelsea), Antoine Griezmann (Barcelona), Kylian Mbappé (PSG), Marcus Thuram (Mönchengladbach)

Fransa’nın Euro 2020 Yolu


Elemelerde Türkiye, İzlanda, Arnavutluk, Andorra ve Moldova ile karşılaşan Fransa, 10 maç sonunda 25 puan toplayarak adını Euro 2020’ye yazdırdı. Öte yandan grupta kendileri adına can sıkıcı Türkiye maçları oynadılar.

İlk Türkiye maçında sahadan 2-0 mağlubiyetle ayrılan Fransa, ikinci maçta iç sahada da 1-1’lik beraberlikle yetinmek zorunda kaldı. Kendisi gibi iyi kapanan bir takımı açmakta bu sebeple sorun yaşadıkları düşünülebiliyor. Nitekim geçtiğimiz aylarda oynadıkları Finlandiya hazırlık maçı da bu düşüncenin doğru olabileceğini gözler önüne seriyor.

Elemelerde 10 maçta 25 gol atan ve 6 gol yiyen Fransa’da teknik direktör Didier Deschamps’ın Karim Benzema’yı kadroya dahil etmesi sürpriz olarak değerlendirildi. Geçtiğimiz aylarda oynanan Dünya Kupası elemelerine de 3 maçta 7 puanla başlayan Fransa’nın Euro 2020’de hedefi şampiyonluk.

Didier Deschamps Bu Kadrodan Daha Fazlasını Çıkarabilir mi?


Euro 2016’da kendi evinde final oynayan Fransa, Rusya’da düzenlenen Dünya Kupası’nda şampiyon olmayı başarmıştı. Son dönemin tartışmasız en başarılı milli takımlarından Fransa’nın teknik direktörü Didier Descahmps ise bu başarıya rağmen birçok futbol yorumcusundan eleştiriler alıyor.

Didier Descahmps’ın aldığı en büyük eleştiri bu kadro ile daha iyi bir futbol oynanabileceği yönünde. Bu eleştirilere belli ölçülerde katılmakla birlikte Deschamps’ın “yoğurdu yeme biçiminin” bu olduğunun anlaşılması gerekiyor. Muhtemelen Deschamps da öne ekstra bir oyuncu atıp, hücumda daha fazla kişiyle rakip sahada kalmayı istiyordur ama onun getireceği savunma sorunlarının aşılamayacağını düşünüyor olacak ki son derece tutucu bir oyun oynatıyor.

Öte yandan bu takımla farklı bir dizilişte oyun oynansa da farklı bir plan uygulamak çok kolay değil. Griezmann, Mbappe, Pogba, Kante gibi isimlerle sete yerleşip, topa hükmetmek çok mümkün görünmüyor. 

Zaten topu almalarına karşın kendilerine karşı iyi savunma yapılan maçlarda sorunlar yaşayabiliyorlar. Durum böyle olunca Didier Descahmps’ın haksız eleştiriler aldığı kanaatindeyiz. Bununla birlikte bu kadar tutucu bir oyun oynatıyorsanız kesinlikle en az yarı final yapmanız gerekiyor. Böyle bir oyunla gelebilecek başarısızlığın kamuoyundaki olumsuz etkisinin, yüksek tempoda hücum gücü yüksek bir oyunla gelecek başarısızlıktan daha fazla olacağını düşünüyoruz.

Fransa’dan Toplu Oyun Beklememek Lazım


Fransa topu alıp, rakip yarı sahaya yerleşen bir takım değil. Yakın zamanda da böyle bir takım olmayacaklar. Son yıllarda oynadıkları maçlarda yaklaşık %50 civarında topa sahip oluyorlar ki Andorra, Moldova gibi rakipler de bu istatistiğe dahil. Fransa’nın dizilişi ise baklava veya elmas 4-4-2’ye yakın. 

Topu almayacak Fransa, top kendisinde kaldığında direkt olarak rakip kaleye gitmeye çalışacak. Yan toplar yerine öne oynayan ve bir anda hücumda çoğalabilen Fransa’da Benzema’nın kadroda olması önde daha fazla kalmalarını sağlayabilir. Ayrıca Griezmann’ın etkili olduğu alan da biraz daha genişleyebilir. Kısacası; Benzema ile farklı bir oyun oynamak mümkün ama son Bulgaristan maçında bir sakatlık yaşadı. 

Sakatlığı sebebiyle oynayamaması durumunda Giroud’nun merkezde olduğu ve ama yerden ama havadan kenar ortaların da denendiği bir plan görebiliriz. Özellikle merkezdeki oyuncuların kanatlara kayıp sıfıra inmeden orta yaptığı pozisyonlara şahit olabileceğimizi düşünüyoruz.

Kenar ortalar deneyen ve topu almayı tercih etmeyen Fransa, turnuvadaki belki de en iyi savunmaya sahip. Hava topları, yerden atılan toplar, geçiş savunması ve benzerlerinde en ufak sorunları yok. Hatta savunmacılar rakiplerle 1’e 1 kaldıklarında bile kolay kolay yenilmiyorlar. “Böyle bir savunmaya nasıl gol atılabilir?” sorusu akıllara geliyor. Son dönemde yedikleri gollerin büyük bir bölümünde rakip kanat oyuncusunun topu çizgiden geriye çıkardığı görülüyor. Son dönemde gol yedikleri İsveç, Ukrayna ve Hırvatistan maçlarının ikisinde Kante’nin olmaması da dikkat çekiyor. Muhtemelen Kante oynadığında bu sorunu da en aza indirecekler.

Euro 2020’de Fransa’nın 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Mike Maignan, Avrupa’nın bize göre en iyi 4-5 kalecisinden biri. Bu sezon da kusursuz bir performans sergiledi ama milli takımda nedense ona yer verilmiyor. Bizce Maignan’ın oynaması gerekiyor ama Deschamps, Hugo Lloris ile başlayacak.

Defans: Bu sezonu ne kadar çok iyi geçirmemiş olsa da ve hatta büyük maçlarda zaman zaman akıl almaz hatalar da yapsa Raphael Varane Fransa’da ilk 11’de başlayacaktır. Varane’ın stoperdeki partneri ise Presnel Kimpembe olacak. Bu ikili dışına çıkılmayacağını tahmin ediyoruz.

Deschamps’ın savunmanın beklerinde daha çok savunmacı isimlere yer verdiği biliniyor. Hatta çok iyi bir sezon geçirmesine rağmen Theo Hernandez’in kadroya alınmama sebebinin de bu olduğunu düşünüyoruz. Kadroda Deschamps’ın isteklerini karşılayabilecek iki isim bulunuyor. Bunlardan biri Benjamin Pavard, diğeri Lucas Hernandez.

Orta Saha: Savunmanın hemen önünde N’Golo Kante forma giyecek. Kaptığı toplarla fark yaratmasını beklediğimiz Kante, Fransa’nın gideceği noktaya göre turnuvanın en iyi oyuncusu bile seçilebilir. Sahada basmadık yer bırakmayacak Kante’yi izlemesi epey keyifli olacak.

N’Golo Kante’nin önünde Paul Pogba ve Adrien Rabiot isimleri yer alacak. İki ismin de hem topla hareketleri hem de isabetli paslar atması Didier Deschamps’ın bu tercihi yapmasını sağlayacak. Öte yandan Rabiot’nun zaman zaman sorun yaşayabileceğini tahmin ediyoruz. Zira Deschamps ondan geçmişte Matuidi’nin tüm koridoru kullandığı gibi bir performans bekliyor. Rabiot buna yanıt verebilir mi? Pek emin değiliz.

Orta saha 4’lüsünün en ucunda ise Antoine Griezmann yer alacak. Griezmann derine gelip top alması ve öndeki ikilinin bıraktığı alanlara girmesiyle dikkat çekecek. Ayrıca oynadığı bölge itibarıyla bol bol şut da çekmesi bekleniyor.

Forvet: Aslında öndeki ikili Bulgaristan maçı oynana kadar netti ama bu maçta Karim Benzema sakatlandı. Deschamps durumunun ciddi olmadığını ve tedbir amaçlı oyundan çıkardıklarını söyledi. Gerçekten Benzema’da sorun yoksa ilk 11 başlayacak isim o olacak. Benzema’da sorun varsa Giroud’yu 11’de göreceğiz.

Benzema’nın partneri ise Kylian Mbappe olacak. Dünyanın en iyi futbolcuları arasında yer alan Mbappe kenara inip ortaları, adam eksiltmeleri, bitiriciliği ve hızıyla turnuvaya damga vuracak oyuncular arasında gösteriliyor.

Fransa İdeal 11: Lloris; Hernandez, Kimpembe, Varane, Pavard; Kante, Pogba, Rabiot, Griezmann; Benzema, Mbappe.

Turnuvanın Yıldız Adayı N’Golo Kante


Bu sezon Chelsea ile 30 maça çıkan N’Golo Kante, 2 asist yaparken gol atmadı. Skor yapmayan bir oyuncunun nasıl yıldız adayı olacağını ise sadece maçları izleyenler anlayacaktır. Sahada basmadık yer bırakmayan ve takımına katkısı gol veya asist istatistiklerinin çok ötesinde olan N’Golo Kante, turnuvanın en iyileri arasında yer alacak. Muhtemelen en iyi 11’de göreceğimiz Kante’nin Euro 2020’nin en değerli oyuncusu seçilme ihtimali hiç de az değil.

Çok utangaç biri olduğundan bahsedilen N’Golo Kante, sosyal medyada antrenman ve maç fotoğraflarına yer veriyor. 















Euro 2020’de Fransa’dan Beklentiler


Önde iş bitirici üç isme sahip Fransa, savunmada neredeyse kusursuz bir performans sergiliyor. Turnuvadaki 24 takım arasında en oturmuş kadroya ve sisteme sahip Fransa’nın şampiyonluğun en güçlü adayı olduğunu söylemek hâliyle çok şaşırtıcı değil. Tek soru işareti saha içinden çok saha dışında ortaya çıkabilecek sorunlar. Zaman içinde birçok sorunun yaşandığı Fransa’da Benzema’nın geçmişte yaptığı açıklamaların takım içinde sorun yaratıp yaratmayacağı merak konusu. Öte yandan şu an için her şeyin sorunsuz ilerlediği görülüyor.

En güçlü şampiyonluk adayı Fransa, Euro 2020 macerasına Almanya maçıyla başlıyor. Fransa’nın Euro 2020 fikstürü şu şekilde:

15 Haziran 22.00 Fransa-Almanya: TRT 1
19 Haziran 16.00 Macaristan-Fransa: TRT 1
23 Haziran 22.00 Portekiz-Fransa: TRT 1