Macaristan Milli Takımı Euro 2020 Analizi

09.06.2021 - 11:22

Macaristan Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Euro 2020’de F grubunda mücadele edecek Macaristan, turnuvadaki ev sahiplerinden biri. Grupta Fransa, Almanya ve Portekiz ile karşılaşacaklar. Kağıt üzerinde şansı az görünen Macaristan’ın turnuvadaki şansını, Euro 2020 yolunu ve daha birçok konuyu mercek altına aldık.

Macaristan Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Ádám Bogdán (Ferencváros), Dénes Dibusz (Ferencváros), Péter Gulácsi (Leipzig)

Defanslar: Bendegúz Bolla (Fehérvár), Endre Botka (Ferencváros), Attila Fiola (Fehérvár), Ákos Kecskés (Lugano), Ádám Lang (Omonia Nicosia), Gergő Lovrencsics (Ferencváros), Loïc Négo (Fehérvár), Willi Orbán (Leipzig), Attila Szalai (Fenerbahçe)

Orta Sahalar: Tamás Cseri (Mezőkövesd), Dániel Gazdag (Philadelphia Union), László Kleinheisler (Osijek), Ádám Nagy (Bristol City), András Schäfer (Dunajská Streda), Dávid Sigér (Ferencváros), Kevin Varga (Kasımpaşa), Roland Varga (MTK Budapest)

Forvetler: János Hahn (Paks), Filip Holender (Partizan), Nemanja Nikolić (Fehérvár), Roland Sallai (Freiburg), Szabolcs Schön (FC Dallas), Ádám Szalai (Mainz)

Macaristan’ın Euro 2020 Yolu


Euro 2020’nin ev sahiplerinden Macaristan, turnuvaya Uluslar Ligi Play-Off maçlarıyla katıldı. Eleme grubunda Galler, Azerbaycan, Hırvatistan ve Slovakya ile karşılaşan Macaristan, grubu 4’üncü sırada tamamladı.

Son maça kadar iddiasını sürdüren Macaristan, Galler’i deplasmanda yendiği senaryoda işini eleme maçlarıyla görecek ve Euro 2020’ye adını yazdıracaktı. Ancak Galler deplasmanından galibiyet çıkaramadılar. Elemelerde 8 maçta 4 galibiyet, 4 mağlubiyet alan Macaristan, bu maçlarda sadece 8 gol attı. Kalesinde 11 gol gören Macaristan, turnuvaya Uluslar Ligi sayesinde katıldı.

Uluslar Ligi Play-Off maçlarının ilkinde Bulgaristan’ı 3-1 ile geçen Macaristan, ikinci maçta İzlanda’yı 2-1 geçti ve Euro 2020’ye katıldı. Son dönemde iyi futbol oynayan ekipler arasında yer alan Macaristan’ın en büyük sorunu ise Dominic Szoboszlai’nin sakatlığı sebebiyle Euro 2020’yi kaçıracak olması. 

Marco Rossi’nin İşi Çok Zor


Macaristan teknik direktörü Marco Rossi, teknik direktörlük kariyerinde etkileyici işler yapmış değil. Kariyerine İtalya’da başlayan Rossi, Macaristan ve Slovakya’da çalışma fırsatı buldu. 3’lü savunmayı önceliği hâline getiren Rossi’nin bu turnuvada işi çok zor.

Hücum gücü ideal 11 düşünüldüğünde fena olmayan Macaristan, Dominik Szoboszlai’nin sakatlığı sebebiyle kadrodan çıkarılması sonrasında ciddi anlamda hücumda zorlanacak. Bununla birlikte tek problem kendi kadrolarındaki sorunlar değil. Zira turnuvanın en ciddi şampiyonluk adayları ile aynı grupta yer alıyorlar. Her şey ideal düzeninde olsaydı ve Szoboszlai ilk 11 başlasaydı bile zorlanacakları grupta bu eksikle birlikte kağıt üzerinde neredeyse şansları kalmadı.

Macaristan’ın bu zor grupta olması aslında Marco Rossi’nin yerini sağlamlaştırması için ideal oldu. Daha düşük seviye bir grupta hayal kırıklığı yaratmaları, Rossi ile yolların ayrılması anlamına gelebilirdi. Bu grupta beklentinin en aza inmesi Rossi’yi de, muhtemelen takımı da biraz rahatlattı.

Ortalar Hücum Planı Olarak Kullanılacak


Macaristan’ın grupta öyle rakipleri var ki topa sahip olmak için çaba gösterilse bile bunu başaramayacaklar. Dolayısıyla Macaristan’ın grupta topu tamamen rakibe bırakacağını söylemek mümkün. Öte yandan normal oyun planları da genel olarak bu plan üzerine kurulu. Topu almak istemeyen bir rakibe karşı oynadıklarında bile bu takım da kendi seviyelerine yakınsa maksimum %52, %53 civarında topla oynuyorlar.

Topu rakibe bırakacak, diğer bir deyişle bırakmak zorunda kalacak Macaristan’ın geçiş oyununda merkezi kullandığı ve en az pasla doğrudan kaleye gitmeye çalıştığı görülüyor. Bunun yanında Macaristan’ın, kenar ortaları da fazlaca deneyen takımlardan biri olduğunu söyleyebiliriz.

Bir maçta çok fazla pozisyona girmeyecekler ve muhtemelen çok az şut çekecekler ama çektikleri şutların kalitesi bu zamana kadar hep üst düzey oldu. Euro 2020’de de çektikleri şutlarla kaleyi bulacaklarını tahmin ediyoruz.

Topun kendilerinde kaldığı senaryoda ise uzun topları ileriye göndermelerini ve seken topları almaya çalışmalarını bekliyoruz. 

Macaristan’ın top rakipteyken kendi yarı alanında yoğun bir baskı yaptığı görülüyor. Bu baskının yoğunluğu muhtemelen Euro 2020’de biraz daha artacak. Bununla birlikte geçtiğimiz yıllarda kendi güçlerine denk takımlarla oynarken bile gereksiz faul yaptıkları sebebiyle eleştiriliyorlardı. Bu turnuvada faul sayılarının artmasını bekliyoruz. 3-5-2 olarak sahaya dizilmesini beklediğimiz Macaristan’ın savunmada sorun yaşamadığı nokta ise hava topları. Yüksek toplarda neredeyse Euro 2020’nin en başarılısı olan Macaristan’ın şanssızlığı ise rakipleri arasında yüksek top oynayacak takımların olmaması.

Euro 2020’de Macaristan’ın 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Seviyesinin çok üst düzey olmadığını ve hatta oynadığı kulüp Leipzig’in de altında bir seviyede olduğunu düşündüğümüz Péter Gulácsi formayı alacak. Turnuvada ona bir hayli fazla iş düşecek.

Defans: 3 stoperle sahaya çıkmasını beklediğimiz Macaristan’ın bir stoperi kesinlikle Fenerbahçe forması giyen Attila Szalai olacak. Fenerbahçe forması altında biraz törpülese de zaman zaman özgüveni sebebiyle gereksiz işler yaptığı görülüyor. Onun dışında üst düzey bir savunmacı olan Szalai, sol stoper olarak görev yapacak. Savunma merkezinde ise Willi Orban yer alacak. Takımın yıldızı olan Orban, savunmayı toparlama görevini de üstlenecek. Sağ stoperde genel olarak sağ bek orjinli biri tercih ediliyor. Burada Botka ve Attila Fiola isimleri öne çıkıyor. Son dönemde daha fazla oynayan isim ise Fiola.

3-5-2’nin kanat bekleri ise sorunlu. Sağ kanat bekin Gergő Lovrencsics olmasını bekliyoruz. Bu zamana kadar ondan vazgeçilmedi ama tüm sağ kanadı tek başına kullanabilecek meziyetleri olan Bolla da bu bölgede kullanılırsa sürpriz olmayacak. Sol kanat bek ise biraz daha hücumcu özellikleriyle öne çıkıyor. Kasımpaşa forması giyen Kenny Varga’nın ve aslında en uçta ve sol açıkta oynayan Filip Holender’in buraya uygun olduğunu görüyoruz. Rossi’nin kimi tercih edeceğini kestirmek ise çok kolay değil.

Orta Saha: Szoboszlai’nin devre dışı kalması sonrasında merkezde kimin, nasıl düzende oynayacağını kestirmek kolay değil. İlk ismin her şeye rağmen net olduğunu ve bu ismin Adam Nagy olarak karşımıza çıkacağını düşünüyoruz. Bu sezon 35 maçta forma giyen Nagy, 2 gol 3 asistle oynadı.

Nagy’nin önünde biraz daha yaratıcı ve öne koşular atan isimlerin tercih edilmesi gerekiyor. Szoboszlai’nin olmadığı senaryoda László Kleinheisler’in formayı alması ve bu rolü üstlenmesini bekliyoruz. Bu sezon Nenad Bjelica’nın ilgi çeken Osijek’inde 6 gol 6 asistle takıma katkı sağlamıştı. Topla öne kat eden Kleinheisler’e bu sezon Bundesliga’da dikkat çeken, aslında kanat oyuncusu olan Roland Sallai eşlik edecek. Szoboszlai’nin tek başına eklediği dripling ve pas kalitesini böylece iki oyuncuyla kapatmaya çalışacaklar.

Forvet: Sallai’nin merkezde yer aldığı senaryoda çift forvet çıkmak ciddi bir sorun ama onu merkeze almadığınızda da farklı sorunlar ortaya çıkıyor. Bu risklere rağmen hücumda yine iki nokta santrafor tercih edeceklerini düşünüyoruz. Bunlardan ilki Adam Szalai. İkinci isim ise gol vuruşu çok daha net olan Nemanja Nikolić

Bu ikili ve Sallai’nin aynı anda sahada olmasının savunmada sorun çıkaracağı aşikar ama maçlara tamamen savunma yapacak oyuncularla çıkmak topu rakibe verdikleri senaryolarda bir de pozisyon devamlılığını rakibe vermeleri anlamına gelecek. Diğer yandan Macaristan’ın kadro seçiminde büyük sürprizler yapabileceğini de tahmin ediyoruz. Artık bekleyip göreceğiz.

Macaristan İdeal 11: Gulacsi; Szalai, Orban, Fiola; Lovrencsics; Kleinheisler, Nagy, Sallai, Holender; Nikolic, Szalai.

Roland Sallai Takımın Hücumdaki Yıldızı Oldu


Szoboszlai’nin devre dışı kalmasıyla birlikte hücumdaki etkinliği azalan Macaristan’ın bu etkinliğini tekrar yukarı çekebilecek tek isim Roland Sallai. Freiburg’da bu sezon 8 gol 6 asistle takımına katkı sağlayan Sallai’nin bu istatistikleri, onun kariyer sezonu geçirdiğini gözler önüne seriyor.

24 yaşındaki yıldız adayı Roland Sallai, sosyal medyayı antrenman ve maç fotoğraflarına ayırıyor. Aktif bir Instagram kullanıcısı olan Sallai’nin Euro 2020’de de paylaşımlara devam etmesi bekleniyor.







Euro 2020’de Macaristan’dan Beklentiler


Farklı bir grupta olsalardı son 16 için iddialı olmaları bekleniyordu ama Almanya, Fransa ve Portekiz’in olduğu bir grupta başarılı olmaları çok kolay değil. Beklentiler 3 maçta 0 puan yönünde olsa da bizler en az 1 takımın canını yakabileceklerini düşünüyoruz. Öte yandan Macaristan, izlemesi keyifli ekipler arasında yer alacak.

Turnuvaya Portekiz maçıyla başlayacak olan Macaristan, Fransa ve Almanya maçlarıyla grup aşamasını tamamlayacak. Macaristan’ın Euro 2020 fikstürü şu şekilde:

15 Haziran 19.00 Macaristan-Portekiz: TRT 1
19 Haziran 16.00 Macaristan-Fransa: TRT 1
23 Haziran 22.00 Almanya-Macaristan: TRT Spor