Almanya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

09.06.2021 - 10:52

Almanya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Euro 2020’nin favorileri arasında gösterilen Almanya, F grubunda Portekiz, Fransa ve Macaristan ile karşılaşacak. Almanya’nın Euro 2020’de hangi noktaya ulaşabileceğini, kadro seçimini ve daha nicelerini sizler için inceledik.

Almanya Euro 2020 Aday Kadrosu

Kaleciler: Manuel Neuer (Bayern), Bernd Leno (Arsenal), Kevin Trapp (Frankfurt)

Defanslar: Emre Can (Dortmund), Matthias Ginter (Mönchengladbach), Robin Gosens (Atalanta), Christian Günter (Freiburg), Marcel Halstenberg (Leipzig), Mats Hummels (Dortmund), Lukas Klostermann (Leipzig), Robin Koch (Leeds), Antonio Rüdiger (Chelsea), Niklas Süle (Bayern)

Orta Sahalar: Serge Gnabry (Bayern), Leon Goretzka (Bayern), İlkay Gündoğan (Manchester City), Jonas Hofmann (Mönchengladbach), Joshua Kimmich (Bayern), Toni Kroos (Real Madrid), Jamal Musiala (Bayern), Florian Neuhaus (Mönchengladbach), Leroy Sané (Bayern)

Forvetler: Kai Havertz (Chelsea), Thomas Müller (Bayern), Kevin Volland (Monaco), Timo Werner (Chelsea)

Almanya’nın Euro 2020 Yolu


Elemelerde Hollanda, Kuzey İrlanda, Belarus ve Estonya ile karşılaşan Almanya, 8 maç sonunda 7 galibiyet 1 mağlubiyet aldı. Son dönemde elemelerin büyük bir bölümünde olduğu gibi zorlanmayan Almanya’nın Dünya Kupası eleme aşaması ise biraz sancılı başladı. Son dönemde oynanan bu maçlar, Euro 2020 özelinde Almanya ile ilgili şüpheleri arttırdı.

Almanya, elemelere Hollanda deplasmanında aldığı 3-2’lik galibiyetle başladı. Elemeler boyunca rahat görünen Almanya, tek mağlubiyetini ise iç sahada Hollanda karşısında aldı. 21 puan toplayan Almanya, bu maçlarda 30 gol atarken sadece 7 gol yedi.

Son dönemde oynanan maçlarda biraz daha zorlanan Almanya’nın Uluslar Ligi’nde İspanya karşısında aldığı 6-0’lık mağlubiyet ise herkesi şaşırttı. Löw döneminin en ağır yenilgilerinden birini alan Almanya, Dünya Kupası elemelerinde de Kuzey Makedonya’ya iç sahada mağlup olarak futbolseverleri şaşırtmaya devam etti.

Joachim Löw Kupayla Veda Etmek İstiyor


96 yılında Stuttgart ile başlayan teknik direktörlük kariyerine Adanaspor, Fenerbahçe gibi ekipleri de sığdıran Joachim Löw, yaklaşık 15 yıldır Almanya milli takımının başında. 15 yıllık serüvende birçok başarı elde eden Löw, bu turnuvayla Almanya milli takımına veda edecek. Löw’ün kariyierine nasıl devam edeceği ise henüz netlik kazanmadı.

Turnuva sonrasında Almanya milli takımından ayrılacak olan Joachim Löw’ün hedefi ise son dönemde kötü bir imaj bıraktığı ve hayal kırıklıkları yaşattığı Almanya’ya kupa ile veda etmek. 

Almanya kadrosunda yer alan tüm oyuncular da verdikleri röportajlarda Löw’e kupa ile veda etmek istediklerinden bahsediyorlar. Farklı bir motivasyonla sahaya çıkacak Almanya’nın işi çok kolay olmayacak. Zira grupta son dünya şampiyonu Fransa ve Euro 2016’da kupanın sahibi Portekiz yer alıyor. 

Her Şeye Rağmen Hücum Çeşitliliği Fazla


Almanya, son dönemde oynadığı tüm maçlarda topu domine eden taraftı. Yüksek yüzdelerde topla oynamayı başaran Almanya’nın bunu pozisyonlara da dönüştürdüğü görülüyor. Ceza sahası içinde en fazla topla buluşan ekiplerden biri olan Almanya, gerek geçiş oyununda gerekse set oyununda pozisyon üretimi noktasında sorun yaşamıyor.

4-3-3 olarak dizilmesini beklediğimiz Almanya’nın son dönemde 3’lü savunmaları da denediği görülüyor. Öte yandan bu denemelerin maç içinde kullanılacağı ve 90 dakika geneline yayılmayacağı tahmin ediliyor. Top kendilerindeyken merkezi kullanan Almanya’da savunma arkasına koşu atan birçok isim bulunuyor. Grupta Macaristan maçı dışında bu planla pozisyonlar bulacaklardır. Boş alanlara hareket etme uzmanı Müller’in de bu sistemde kritik bir rolü olacak.

Beklerden birini geride konumlandıran Almanya’nın yüksek toplardan kaçındığı da görülüyor. Ana oyun planı, sonuna kadar yerden oynamak olan Almanya’da duran toplar ve son dakikalar dışında çok havadan orta görmeyeceğimizi düşünüyoruz.  

Hem geçişte hem de set oyununda etkili olabilen Almanya’nın savunması ise biraz sorunlu. Zira her maçta gol yeme ihtimalleri bulunuyor. İspanya’dan 6 gol yedikleri ve Kuzey Makedonya’ya kaybettikleri maçlarda da bu durum açıkça görüldü. Önde baskı yapan ama bu baskıdan tam anlamıyla iyi sonuç alamayan Almanya, savunmada biraz sabırsız. Bu yüzden hamle hataları ve sürekli pozisyon kaymaları görebiliyoruz. Savunmada hava toplarında ise oldukça etkililer. 

Savunmada eğer önde baskı işe yarar ve bu sayede pozisyon kayıpları yaşanmazsa Almanya için tahmin edilenden daha iyi bir turnuva geçeceğini düşünüyoruz. Öte yandan son dönemde önde baskı yaptıkları ve bundan sonuç aldıkları bir maç bile yok. Müller’in varlığı belki burada rakip savunmaları biraz daha tedirgin edebilir.

Euro 2020’de Almanya’nın 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Ter Stegen’in kadroda olmamasıyla birlikte Manuel Neuer, ilk 11 için en güçlü aday hâline geldi. Leno ve Trapp ise Neuer’in sakatlandığı veya ceza aldığı senaryolarda forma şansı bulacaklar.

Defans: 4-3-3 olarak sahaya dizilmesini beklediğimiz Almanya’nın stoperleri aslında 1 yıl önce belliydi ama Süle’nin ligin son bölümünü sakat geçirmesi burada birtakım bilinmezlikleri beraberinde getirdi. Stoperin ilk isminin Antonio Rüdiger olmasını bekliyoruz. Geçmiş yıllarda tuhaf hatalarını da en aza indiren Rüdiger’in partneri ise bizce Mats Hummels olacak. Süle’nin maç eksiği sebebiyle kulübede kalmasını bekliyoruz.

Sol bekte oynayacak isim net ama bizlerin bu isimle ilgili birtakım şüpheleri var. Temposu üst düzey olan ve sürpriz goller de atabilen Robin Gosens formayı alacak. Gosens’in 4’lü savunma için uygun olup olmadığı, savunmada nasıl sorunlar ortaya çıkaracağını ise bizlere zaman gösterecek. Solda Gosens oynadığı için sağ bekte biraz daha temkinli davranılacağını ve stoperde de oynayabilen bir ismin formayı alacağını düşünüyoruz. Bu tanıma en çok uyan isim ise Matthias Ginter. Bu sayede maç içinde 3’lü savunmaya dönme şansları da olacak. Ginter’in alternatifi ise Lukas Klostermann.

Orta Saha: Almanya orta sahasında merkezde yer alacak iki isim var. Bu isimlerden ilki Toni Kroos, diğeriyse Joshua Kimmich. Hem toplu hem de topsuz oyunda etkili olabilecek bu iki ismin formayı almasını bekliyoruz. Ayrıca Kimmich’in varlığı, maç içinde 3’lü savunmaya dönme kararını daha rahat almayı sağlayacak.

Bu ikilinin biraz önünde ise İlkay Gündoğan yer alacak. Kusursuz bir sezonu geriden bırakan ve gol yollarında da eskisinden çok daha aktif olan İlkay, Almanya’da takımın sürpriz golcüsü olabilir ki geçtiğimiz sezon sonrasında İlkay’ın gol yollarında etkin olması pek de sürpriz olarak anılmayacaktır.

Forvet: İleri uçta 3 oyuncu yer alacak ama bu isimler merkezde mi kümelenecek yoksa kanatlara mı açılacak tam olarak kestiremiyoruz. Löw’ün uzun bir ara sonrasında kadroya çağırdığı Thomas Müller’in formayı alacak ilk isim olması bekleniyor. Hem asistleri hem de rakip savunmayı tedirgin etmesiyle bu kadroda önemli bir rolü olacak.

Diğer iki isimden ilki bu takımdaki belki de en büyük eksik olan topla adam geçme sorununu çözebilecek Serge Gnabry. Diğer ismin kim olacağını tam olarak kestiremiyoruz. Sezonun son bölümünde oldukça formda görünen Kai Havertz sanki öncelikli tercih edilen isim olacak. Bununla birlikte Leroy Sane’nin formayı alması da bizleri şaşırtmayacak. Timo Werner ve Kevin Volland ise oyuna muhtemelen sonradan dahil olacaklar.

Almanya İdeal 11: Neuer; Ginter, Hummels, Rüdiger, Gosens; Kroos, Kimmich, İlkay; Müller, Gnabry, Havertz.

Thomas Müller’e 3 Yıl Sonra Milli Davet


Performansıyla her sene üzerine koyan Müller, yaklaşık 3 yıldır milli takıma davet edilmiyordu. Kasım 2018’den bu yana Almanya formasına hasret kalan Müller, Euro 2020 kadrosuna dahil edildi. Müller, muhtemelen turnuvaya ilk 11’de başlayacak.

Geçtiğimiz sezonu 21 asistle tamamlayan ve son yıllarda asist rekorları kıran Müller, boş alanlara koşu yapmasıyla saha içinde dikkat çekiyor. Saha dışında ise oldukça eğlenceli bir karakter olan Müller, milli takıma davet edilmesinin hemen ardından Instagram’da paylaşım yapmıştı.





Euro 2020’de Almanya’dan Beklentiler


Turnuvanın doğal favorileri arasında yer alan Almanya’nın son dönemde kötü sonuçlar aldığı bir gerçek ama Almanya o kadar da yerin dibine sokulacak bir takım değil. Özellikle Müller’in kadroda olmasının çok farklı sonuçlar doğurabileceğini ve beklenenin üstünde bir performans gösterebileceklerini düşünüyoruz. Eşleşmeye bağlı olarak yarı final görmeleri bizler için sürpriz olmayacak. Öte yandan savunmada zaman zaman pozisyonları kaybetmeleri ve rakibe bu yüzden fırsatlar vermeleri ilk maçlar başlamadan önce bir soru işareti olarak kalacak.

Turnuvaya Fransa mücadelesiyle başlayacak olan Almanya, Portekiz ve Macaristan karşılaşmalarıyla grup aşamasını tamamlayacak. Almanya’nın Euro 2020 fikstürü şu şekilde:

15 Haziran 22.00 Fransa-Almanya: TRT 1
19 Haziran 19.00 Portekiz-Almanya: TRT 1
23 Haziran 22.00 Almanya-Macaristan: TRT Spor