Polonya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

08.06.2021 - 16:14

Polonya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Turnuvanın sürpriz adaylarından Polonya, Euro 2020’de İspanya, İsveç ve Slovakya ile aynı grupta yer alacak. E grubundan çıkmaya çalışacak Polonya’nın kadro seçimini, oynayacağı oyunu ve turnuva planını sizler için araştırdık.

Polonya Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Łukasz Fabiański (West Ham), Łukasz Skorupski (Bologna), Wojciech Szczęsny (Juventus)

Defanslar: Jan Bednarek (Southampton), Bartosz Bereszyński (Sampdoria), Kamil Glik (Benevento), Michał Helik (Barnsley), Tomasz Kędziora (Dynamo Kyiv), Kamil Piątkowski (Raków Częstochowa), Tymoteusz Puchacz (Lech Poznań), Maciej Rybus (Lokomotiv Moskova)

Orta Sahalar: Paweł Dawidowicz (Verona), Przemysław Frankowski (Chicago Fire), Kamil Jóźwiak (Derby), Mateusz Klich (Leeds), Kacper Kozłowski (Pogoń Szczecin), Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moskova), Karol Linetty (Torino), Jakub Moder (Brighton), Przemysław Płacheta (Norwich), Piotr Zieliński (Napoli)

Forvetler: Dawid Kownacki (Fortuna Düsseldorf), Robert Lewandowski (Bayern), Arkadiusz Milik (Marseille), Karol Świderski (PAOK), Jakub Świerczok (Piast Gliwice)

Polonya’nın Euro 2020 Yolu


Elemelerde genel olarak zorlanmayan Polonya, Avusturya deplasmanındaki galibiyetle başlangıcı yapmıştı. Alınan bu galibiyet aslında elemelerin şeklini belli etti. Zira en güçlü rakibi olarak görülen Avusturya’yı deplasmanda yendikten sonra önleri sonuna kadar açıldı.

Avusturya ile birlikte Kuzey Makedonya, Slovenya, İsrail ve Letonya ile karşılaşan Polonya, sadece Slovenya’ya deplasmanda mağlup oldu. 10 maç sonunda 25 puan toplayan Polonya, bu maçlarda 18 gol atarken 5 gol yedi.

Kadrosu yıldız isimlerle dolu olan Polonya, Dünya Kupası eleme maçlarına ise istediği başlangıcı yapamadı. 3 maç sonunda sadece 4 puan alabilen Polonya, Euro 2020 sonrasında Dünya Kupası elemelerinde vitesi arttırmak zorunda.

Paulo Sousa Turnuva Sonrası Takımdan Ayrılabilir 


Inter, Juventus, Borussia Dortmund gibi kulüplerde forma giydikten sonra futbolu bırakan Paulo Sousa, teknik direktörlük kariyerine QPR ile başladı. İngiltere’de farklı kulüplerde de çalışan Sousa’nın Fiorentina dönemi akılda kalıcıydı. Son Bordeaux macerası ise iyi başlayıp, çok da iyi devam etmemişti.

Uluslar Ligi’nde geçtiğimiz yıl Hollanda mağlubiyeti sonrası Brzeczek ile yollar ayrılınca takımın başına geçen Paulo Sousa, ilk maçında Macaristan deplasmanında 3-3’lük beraberlikle ayrıldı. Polonya ile sadece 4 maça çıkan Sousa’nın turnuva sonrası milli takımı bırakabileceğinden bahsediliyor. Kendisinin de maç temposu düşük bir organizasyonda çalışmak istemediği belirtiliyor.

Paulo Sousa ile ilgilenen kulüpler olduğu, geçtiğimiz günlerde Polonya Futbol Federasyonu Başkanı Zbigniew Boniek tarafından doğrulandı. Türk basınında çıkan haberler ise Fenerbahçe’nin Paulo Sousa ile ilgilendiği yönünde. Euro 2020 sonrası Sousa’nın nasıl bir karar alacağını hep birlikte göreceğiz.

Polonya’nın En Güçlü Silahı Kontrataklar


Paulo Sousa’nın sadece 3 resmi maçtır görevde olması aslında büyük bir sorun. Milli takımların kulüp takımlarıyla aynı düzeyde oynayamıyor olmasının altında yatan sebep birlikte çalışma imkanının az olması. Şimdi yeni bir teknik adamla nasıl bir strateji izleyecekler merak konusu. Öte yandan Polonya’nın daha çok kontratakları tercih edeceği ve özellikle sol ve sağ kanatta bu yüzden gol vuruşu net olan oyunculara yer vereceği tahmin ediliyor. Diziliş ise 4-2-3-1 şeklinde olabilir. 

Polonya’nın oyun planında yan pasların neredeyse hiç yeri yok. Direkt olarak rakip kaleye gitmek isteyen Polonya, bunu 3-4 pas sonunda yapabiliyor. Bu alanda turnuvadaki tüm takımlar arasında en tehlikeli olanı da kuşkusuz Polonya. 

Rakip kaleye hızlı gidebilen Polonya’nın son paslarda zaman zaman sorun yaşadığı görülüyor. Lewandowski gibi bir makineye sahipken pozisyon sayılarını arttırmaları gerekiyor. Diğer yandan biraz da Lewandowski’nin varlığı sebebiyle pozisyona giremediklerini düşünüyoruz. Zira topu kim kaparsa kapsın boşta oyuncu olsa da ilk olarak Lewandowski hedefleniyor. Polonya’nın hücum planında bu yüzden ufak dokunuşlar gerekiyor.

Savunmada ise bol faul yapan bir takım bizleri karşılıyor. Özellikle stoperler sırtı dönük oyuncuya faul yapmaktan çekinmiyor. Savunma hattının teması sevmesi sayesinde kendi yarı alanlarında bol serbest vuruş göreceğimiz maçlar oynayabilirler. Böylesine hücum silahları olan bir takımdan beklenmeyecek şekilde savunmayı da geride kuruyorlar. Faullerin artmasının sebebi de bize göre savunma hattının yeri.

Bütün bu planlarla birlikte Polonya’da Paulo Sousa’nın farklı bir şeyler gösterebileceği de düşünülüyor. Çok kaliteli ayakları olan ve alttan da benzer kalitede isimler yetiştiren Polonya, kesinlikle turnuvaya renk katacak.

Euro 2020’de Polonya’nın 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Kalede aslında iki farklı görüş hakim. Bizler gibi Polonya’yı Polonya dışından takip edenler Wojciech Szczęsny’i kalede bekliyor. Saha içinde eğlenceli bir karakter olan Szczesny, herkesin hatasıyla dalga geçebiliyor. Öte yandan son dönemi çok da formda geçirmedi. Bu yüzden Polonya basınına bakıldığında Fabianski’nin oynaması gerektiği yorumu yapılıyor. Her şeye rağmen önceliğin Wojciech Szczęsny’de olacağını tahmin ediyoruz.

Defans: 4’lü bir hat ile karşımıza çıkacak Polonya savunmasında herkesin yeri garanti gibi. Savunmada sertlik arayan bir takım görüntüsünde olan Polonya’da bu sertliği Kamil Glik ve Jan Bednarek sağlayacak. Uzun toplarda isabet de sağlayabilen bu iki ismin dışında bir ismin oynaması büyük sürpriz olur.

Sağ bekte de problem gözükmüyor. Kontralarda etkili olması beklenen Bartosz Bereszyński formayı alacak. Sol bekte de Maciej Rybus ismi öne çıkıyor ama bu bölgede her geçen gün üzerine koyan ve birkaç yıl içinde çok daha büyük bir ekipte göreceğimiz Tymoteusz Puchacz da ciddi bir aday. Şu an için Puchacz’ın zaman zaman savunmada dalıp gitmeleri sebebiyle Rybus’tan vazgeçilmeyecektir.

Orta Saha: 4-2-3-1 dizilişiyle sahaya çıkmasını beklediğimiz Polonya’nın merkezinde geçiş oyununda direkt olarak rakip kaleye nokta pas atabilecek isimlere ihtiyaç var. Öte yandan bu isimlerin savunmada da sorun çıkarmaması gerekiyor. Ayrıca bu oyunculardan şut kalitesi de bekleniyor. Kadroda tam da bu tarife uyan iki isim mevcut. Birincisi geçmişte Galatasaray’ın gündemine gelen Jakub Moder, diğeri ise Grzegorz Krychowiak.

Bu iki ismin hemen önünde Piotr Zieliński oynayacak. Sol ve sağ açıkta ise pozisyona girebilecek isimlere ihtiyaç var. Bu yüzden Arkadiusz Milik’in sola veya sağa kaydırılacağını düşünüyoruz. Marsilya’da son dönemde iyi bir performans gösteren Milik’in tam tersi kanadında yine bir dönem Galatasaray’ın gündeminde olan ve içe kat etmeleriyle Lewandowski’nin servislerine yanıt verebilecek Kamil Jóźwiak oynayacak. Eğer Milik’in bu bölgede verimli olamayacağına inanılırsa Mateusz Klich merkeze girip, Zielinski’nin kanada geçtiği bir düzen de görebiliriz.

Forvet: Dünyanın en iyi forvetleri listesi yapılsa herhalde taraflı tarafsız herkesin ilk 3’ünde Robert Lewandowski yer alır. Dolayısıyla Polonya’da Euro 2020’de en uçta oynayacak ismin sürpriz olmayacağını ve Lewandowski’nin takımın gol yükünü çekeceğini düşünüyoruz.

Polonya İdeal 11: Szczęsny; Rybus, Bednarek, Glik, Bereszyński; Moder, Krychowiak, Milik, Zielinski, Jozwiak; Lewandowski.

49 Yıllık Rekor Lewandowski Tarafından Kırıldı


Turnuvada Lewandowski gibi bir yıldıza sahipseniz her zaman şansınız olacaktır. Yıllardır Bayern Münih’te forma giyen Lewandowski, birçok rekorun da sahibi. Geçtiğimiz sezon bir sezonda en çok gol atan oyuncu unvanını Augsburg karşısında attığı son dakika golüyle alan Lewandowski, Polonya’nın kuşkusuz en büyük kozu.

Instagram’ı aktif olarak kullanan Lewandowski, burada antrenman fotoğraflarına ve ailesiyle geçirdiği anlara yer veriyor. 







Euro 2020’de Polonya’dan Beklentiler


Polonya’nın en büyük kozu Lewandowski’yken bir yandan da en büyük sorunu Lewandowski. Yıllardır yetenekli kadrolar olmasına rağmen her topu Lewandowski ile buluşturma isteği onların çok üst noktalara gelememesine sebep oldu. Öte yandan bu grupta rakipler kendileri için uygun. İspanya’nın da bir adım önüne koyduğumuz Polonya’nın gruptan çıktıktan sonra neler yapacağını kestirmek ise çok kolay değil.

En az çeyrek final beklentimizin olduğu Polonya, turnuvaya Slovakya mücadelesiyle başlayacak. Polonya’nın Euro 2020 fikstürü şu şekilde:

14 Haziran 19.00 Polonya-Slovakya: TRT 1
19 Haziran 22.00 İspanya-Polonya: TRT 1
23 Haziran 19.00 İsveç-Polonya: TRT Spor