İspanya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

08.06.2021 - 15:24

İspanya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Euro 2020’deki kadrosuyla herkesi şaşırtan İspanya’nın turnuvada neler yapacağı merak konusu. İspanya’nın Euro 2020 kadrosunu, İspanya’nın Euro 2020’de gidebileceği yerleri ve çok daha fazlasını sizler için inceledik.

İspanya Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: David de Gea (Manchester United), Unai Simón (Athletic), Robert Sánchez (Brighton & Hove Albion)

Defanslar: José Gayà (Valencia), Jordi Alba (Barcelona), Pau Torres (Villarreal), Aymeric Laporte (Manchester City), Eric García (Manchester City), Diego Llorente (Leeds United), César Azpilicueta (Chelsea)

Orta Sahalar: Thiago Alcántara (Liverpool), Sergio Busquets (Barcelona), Koke (Atlético), Marcos Llorente (Atlético), Dani Olmo (Leipzig), Rodri (Manchester City), Fabián Ruiz (Napoli), Pablo Sarabia (Paris), Ferran Torres (Manchester City), Adama Traoré (Wolves)

Forvetler: Álvaro Morata (Juventus), Gerard Moreno (Villarreal), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Pedri (Barcelona)

İspanya’nın Euro 2020 Yolu


Yıllardır herhangi bir turnuvanın eleme aşamasında zorlanmayan İspanya, geleneği Euro 2020 elemelerinde de devam ettirdi. İspanya’nın rakipleri; İsveç, Norveç, Romanya, Faroe Adaları ve Malta’ydı. 10 maç sonunda 8 galibiyet 2 beraberlik alan İspanya, 26 puanla grubu lider tamamladı.

İspanya’nın eleme maçlarında İsveç ve Norveç deplasmanları dışında tüm maçları kazandığı görülüyor. 10 maç sonunda 31 gol atan İspanya, sadece 5 gol yedi. 2018 yılından bu yana sadece Ukrayna’ya mağlup olan İspanya, geleneği bu turnuvada da devam ettirip mutlu sona ulaşmak istiyor.

Luis Enrique Kumar Oynadı


Milli takımlarda kadro seçimlerinin her zaman eleştiriler aldığına ve bu eleştirilerin kimi zaman haklı kimi zaman da haksız olduğuna defalarca şahit olduk. Her seçimin kendince bir açıklaması da oluyor ama son dönemde Luis Enrique’nin imza attığı seçimler kadar tartışmaya açık olanına denk gelmedik.

Luis Enrique’nin Sergio Ramos’u kadroya almaması ilk dikkat çeken konuydu. Ramos, bunu anlayışla karşıladığını ve takımı evden destekleyeceğini belirtti. Luis Enrique de “maç eksiği olmayan isimleri tercih etmeye çalıştık” şeklinde bir açıklama yaptı. Bu bakımdan Sergio Ramos tercihi anlaşılabilir ama Enrique’nin imza attığı tek skandal seçim bizce bu değildi.

“Maç eksiği olan oyuncuları almak istemedik” diyen Luis Enrique, bu sezon sadece 6 maçta forma giyen Eric Garcia’yı kadroya alırken 33 maçta forma giyen ve iyi de bir sezonu geride bırakan Nacho Fernandez’i kadroya almadı. 

Kadro seçimlerinin enteresanlığıyla birlikte 26 kişinin alınabileceği bir kadroya sadece 24 kişi davet etti. Bunu da “zaten 18-19 kişiyle oynayacağız. Birlerini alıp yanımda oturtmak istemedim” şeklinde açıkladı. Ancak Covid-19 gerçeği varken böyle bir karar başka bir skandal anlamına geldi. 

Böyle bir ortamda Luis Enrique’nin çeyrek finalden öteyi göremediği her senaryoda eleştirilerin boyutu inanılmaz artacak.

İspanya Her Maç Topu Domine Edecek


İspanya’nın genlerinde toplu oyun bulunuyor. Bu turnuvada da bu özelliğin değişeceğini sanmıyoruz. Öte yandan Luis Enrique’nin kattığı bir şey varsa o da biraz daha direkt oynama eğilimi. Sürekli yan pas yapan takımdan, biraz daha öne doğru oynamaya çalışan bir takıma dönüşüyorlar. İspanya’nın sahaya dizilişi ise muhtemelen 4-3-3 olacak.

Her maçta %60 ve üzerinde topla oynamasını beklediğimiz İspanya’nın bunu pozisyona dönüştürmede birtakım sıkıntıları var. Geçmişte daha net pozisyonlar yaratan İspanya, son dönemde santraforlarını pozisyona sokamıyor. Farklı bir düzen ile bu sorun çözülebilir mi? Yoksa bu durum turnuva için bir referans değil mi? Hep beraber göreceğiz…

İspanya topu kazanmak için agresif bir baskı yapıyor. Bu baskıyı turnuvada aşabilecek takım sayısı az ama baskı aşıldığında ciddi anlamda stoperlerle rakip oyuncuların 1’e 1 kalma ihtimali bulunuyor. Bazı hızlı hücumlarda stoperlerin baskıya geldiğini ve kontra yememek için sırtı dönük oyuncuya faul yaptığına geçmişte şahit olduğumuz gibi bu turnuvada da şahit olacağız. 

İspanya’nın Euro 2020’de 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: İspanya’da kaleci seçiminde de ciddi sorunlar var. David de Gea kadroda olmasına rağmen Unai Simon’un ilk 11’de başlaması bekleniyor. Zaman zaman konsantrasyon kaybı yaşayan Simon’un tuhaf hatalarla İspanya’nın başını ağrıtabileceğini düşünüyoruz.

Defans: Ramos ve Nacho kadroda değilken İspanya’nın stoper hattının nasıl olacağı merak ediliyor. Tahminler ise Pau Torres ve Aymeric Laporte’un ilk 11’de başlayacağı yönünde. Kağıt üzerinde uyumlu bir ikili görünen Torres-Laporte ikilisinin cezalı veya sakat olduğu senaryoda ise Diego Llorente’nin forma giyebileceği tahmin ediliyor.

Sağ bekin Marcos Llorente, sol bekin de Jordi Alba olacağını tahmin ediyoruz. Gerek pas oyununa katkıları gerekse oyun sıkıştığında oyunu genişletmeleriyle öne çıkacak bu ikilinin gol katkısı da verebileceğini düşünüyoruz. Özellikle Alba’nın ceza sahası koşularının kapanan savunmaları açmada etkili olabileceği tahmin ediliyor.

Orta Saha: İspanya orta sahasının hiçbir zaman sorunlu olmadığı biliniyor. Hatta son dönemde genel olarak turnuvaların en iyi orta sahaları İspanya’dan çıkıyor ancak durum bu sene biraz farklı. Savunmanın önünde pas oyununda etkili olan ve önde baskıya da katkı veren Rodri forma giyecek. Topun defanstan çıkmasına da yardımcı olacak Rodri’nin önünde oynayacak isimler ise biraz sorunlu.

Rodri’nin önünde oynamasını beklediğimiz ilk isim Koke. Temposu ve enerjisiyle bu takımın saha içi lideri olması da bekleniyor. Diğer isim ise felaket bir sezon geçiren ve bu sezon neredeyse iyi oynadığı tek maç bile olmayan Thiago Alcantara. İspanya’da Thiago’nun yaratıcılığına kesinlikle ihtiyaç var ama Thiago Alcantara’nın bu sezon bu işleri hiçbir zaman elit seviyede yapamadığını gördük. Sihirli bir değnekle Thiago eski hâline dönmezse yaratıcılık noktasında işler öndeki 3’lüye kalacak.

Forvet: Öndeki üçlünün merkezinde oynayacak ismin değişebileceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte üçlünün iki kanadındaki isim muhtemelen herkesin tahmin ettiği Dani Olmo ve Ferran Torres şeklinde olacak. Olmo’nun bu sezon Leipzig’de en uçta oynadığı maçlar bile oldu. Merkezde de oynayabilen bu ikili, oyunun tıkanması durumunda sorun çözücü olarak sahne alacak. Öne geçtikleri maçlarda Traore de sonradan girip, fark yaratabilir.

İki kanat sorunsuz görünse de en uçtaki isim biraz sorunlu. Luis Enrique’nin Alvaro Morata’dan vazgeçmediğini görüyoruz. Morata’nın net bir gol vuruşunun olmaması ve Juventus’ta başlangıcı iyi yapsa da son dönemde kötü oynaması bizce ibreyi Gerard Moreno’ya kaydırmalı. Bu sezonu harika geçiren Moreno, formayı hak eden isim ama Luis Enrique’nin seçimlerine baktığımızda kimi neden tercih ettiğini anlamak da anlatmak da zor. Dolayısıyla Moreno çok hak etmesine rağmen ilk 11’e giremeyebilir. 

İspanya İdeal 11: Simon; M.Llorente, Laporte, P.Torres, Alba; Rodri, Thiago, Koke; F.Torres, Olmo, Moreno

Thiago Kötü Geçen Sezonu Unutturabilecek mi?


Bu sezon büyük umutlarla Liverpool yolunu tutan Thiago Alcantara, kendisi adına belki de en kötü sezonu geride bıraktı. Sakatlık yaşayan ve bir türlü form tutamayan Thiago’nun önünde bu kötü sezonu unutturmak için son bir fırsat var. Öte yandan Thiago’nun hâlen toparlanma sinyalleri vermediğinin de altını çizmek gerekiyor.

Thiago’nun toparlanması, İspanya’nın farklı bir noktaya gelmesini sağlayabilir. Herkesin izleyeceği bu turnuvada performansı merakla beklenen Thiago, sosyal medyada da oldukça aktif. Ailesiyle fotoğraflarını paylaşan Thiago, maçlardan fotoğraflara da Instagram hesabında yer veriyor.









Euro 2020’de İspanya’dan Beklentiler


Euro 2020’de İspanya’nın mücadele edeceği kadro, bize göre bu sezonun en iyi İspanyol oyuncularından oluşmuyor. Üstelik takımda yer alan ve 11’de oynaması beklenen isimlerin bazıları da formsuz. Bu denli tuhaf seçimlerin ve son dönemde üretim probleminin ardından İspanya’nın turnuvada iyi işler yapması bizim için büyük sürpriz olacak. 

Grupta Polonya, İsveç ve Slovakya ile karşılaşacak olan İspanya’nın Euro 2020 serüveni İsveç maçıyla başlıyor. İspanya’nın Euro 2020 fikstürü şu şekilde:

14 Haziran 22.00 İspanya-İsveç: TRT 1
19 Haziran 22.00 İspanya-Polonya: TRT 1
23 Haziran 19.00 Slovakya-İspanya: TRT 1