Slovakya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

08.06.2021 - 15:04

Slovakya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Euro 2020’ye Uluslar Ligi Play-Off maçlarıyla katılan Slovakya, turnuvada sürpriz yapmak istiyor. İspanya, Polonya ve İsveç ile birlikte E grubunda yer alan Slovakya’nın Euro 2020 yolculuğunu, kadro seçimini ve oyun planını sizler için inceledik.

Slovakya Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Martin Dúbravka (Newcastle), Dušan Kuciak (Lechia Gdańsk), Marek Rodák (Fulham)

Defanslar: Dávid Hancko (Sparta Prag), Tomáš Hubočan (Omonoia), Martin Koscelník (Liberec), Peter Pekarík (Hertha Berlin), Ľubomír Šatka (Lech Poznań), Milan Škriniar (Inter Milan), Martin Valjent (Mallorca), Denis Vavro (Huesca)

Orta Sahalar: László Bénes (Augsburg), Ondrej Duda (Köln), Ján Greguš (Minnesota), Marek Hamšík (IFK Göteborg), Lukáš Haraslín (Sassuolo), Jakub Hromada (Slavia Praha), Patrik Hrošovský (Genk), Juraj Kucka (Parma), Stanislav Lobotka (Napoli), Tomáš Suslov (Groningen), Vladimír Weiss (Slovan Bratislava)

Forvetler: Róbert Boženík (Feyenoord), Michal Ďuriš (Omonoia), Róbert Mak (Ferencváros), Ivan Schranz (Jablonec)

Slovakya’nın Euro 2020 Yolu


Slovakya elemelerde Galler, Hırvatistan, Macaristan ve Azerbaycan ile aynı grupta yer aldı. Elemelere Macaristan galibiyetiyle etkileyici bir giriş yapan Slovakya, ardından Galler’e mağlup oldu. Elemelerde son haftaya kadar şansını devam ettiren Slovakya, 8 maç sonunda 13 puanda kaldı ve 3’üncü olarak Euro 2020 şansını Uluslar Ligi Play-Off maçlarına bıraktı.

8 maç sonunda 4 galibiyet 1 beraberlik ve 3 de mağlubiyet alan Slovakya, bu maçlarda 13 gol atıp 11 golü kalesinde gördü. En iyi futbol oynadıkları mücadele iç sahadaki Macaristan karşılaşmasıydı. Hayal kırıklığı performansları ise iç sahada Hırvatistan’a karşı aldıkları 4-0’lık mağlubiyetti.

Slovakya’nın Uluslar Ligi Play-Off yarı finalindeki rakibi İrlanda’ydı. Penaltılar sonucu rakibini geçmeyi başaran Slovakya, final aşamasında Kuzey İrlanda’yı deplasmanda uzatmalarda bulduğu golle 2-1 geçti ve adını Euro 2020’ye yazdırdı.

Stefan Tarkovic Kasım’da Göreve Geldi


Slovakya’da plan elemelere başlayan Pavel Hapal ile yola devam etmekti. Uluslar Ligi öncesinde de herhangi bir sorun olmadığı görülüyordu. Hatta yarı final mücadelesinde Hapal görevdeydi. Ardından üst üste iki yenilgi geldi ve Hapal görevinden alındı.

Hapal’ın ardından Stefan Tarkovic ile anlaşan Slovakya, Uluslar Ligi Play-Off final maçına da Tarkovic yönetiminde çıktı. Henüz takımın başında 7 aydır bulunan Tarkovic’in aslında geçici teknik direktör olması planlanıyordu. Ancak Kuzey İrlanda galibiyeti sonrasında Tarkovic ile kontrat uzatıldı. 

Slovakya basınına bakıldığında halen Tarkovic’in takımın başında olmasının risk olduğuna inanan kişiler bulunuyor. Öte yandan Tarkovic, futbolculuk kariyeri olmadığı için bu eleştirilerin geldiğine inanıyor. Bununla birlikte her gün kendisini geliştirdiğini belirten Tarkovic, bu eleştirilerin yersiz olduğunu kanıtlamak için Euro 2020’de iyi bir performans göstermek zorunda.

Slovakya’nın Uzaktan Şutlar Denemesi Bekleniyor


Slovakya, Euro 2020 öncesinde topa hükmettikleri ve tamamen topun rakipte kaldığı maçlar oynadı. İki tür mücadelede de Slovakya’nın daha çok uzaktan şut ile kaleyi yokladığı görülüyor. Plan olarak kanatları ceza sahasına sokmak isteyen Slovakya, bu plan işlemediğinde gerek orta saha oyuncularıyla gerek hücum oyuncusuyla gerekse topla çıkan stoperiyle uzaktan şut deniyor. Turnuvada da Slovakya’nın uzaktan şutlarını göreceğimizi tahmin ediyoruz. Diziliş ise muhtemelen 4-3-3 olacak.

Slovakya’da en uçtaki oyuncu hâliyle gole en yakın isim oluyor. Bununla birlikte en uçta oynayan isim, çoğu zaman alan boşaltma görevini yapıyor. Gerek savunma arkasına sahte koşular atması, gerekse derine inerek top almasıyla kanat oyuncularına fırsatlar yaratmaya çalışıyor. Kanatların ceza sahasına girdiği noktada da bekler çizgiye iniyor ve oyuna genişlik kazandırıyor. Aslında dünyanın en basit futbol taktiğini hücumda deniyorlar.

Slovakya’nın Euro 2020’de bir yerlere gelmesini sağlayacak özelliği savunması olacak. Rakiplere ne kadar direnebilirlerse şansları o kadar artacak. Bizlerin Slovakya savunmasında gördüğü zaaflar ise terse atılan uzun toplar. Hemen hemen herkesin dar alanda kaldığı bir savunma anlayışları var. Terse atılan ani toplar, her takım için tehlikeli ama Slovakya için bu tehlikenin dozu biraz daha fazla. Zira kaymaları yaparken pozisyon kayıpları yaşanabiliyor. Bunun dışında havadan da yerden de belli bir seviyenin üstünde savunma yapıyorlar. Alan bırakmamaya çalışan Slovakya, defans hattını da geride kuruyor.

Euro 2020’de Slovakya’nın 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Bu sezon pek forma şansı bulamasa da Slovakya Mili Takımı düşünüldüğünde Martin Dubravka dışında oynama ihtimali olan bir kaleci yok. Euro 2020’de de Dubravka, Slovakya’nın kalesini koruyacak.

Defans: Stoper hattının ilk ismi Milan Škriniar olacak. Topla çıkması, geriden oyun kurulumuna da belli ölçülerde katkısı Skriniar ismini öne çıkarıyor. Öte yandan ondan daha güçlü bir savunmacı bulmak da zor. Skriniar’a kimin eşlik edeceğini Tarkovic dışında kimse bilmiyordur. Uzun boylu birini oraya koymak isteyeceği tahmin ediliyor ama mevcut kadroda maç eksiği olmayan tek bir isim bile yok. Son maçta Lubomir Satka formayı almıştı. Euro 2020 başlangıcının da Satka ile yapılmasını bekliyoruz. Alternatif ise Vavro olacak.

Beklerin oyuna genişlik kazandırması gerekiyor. Sağ bekte bu tanıma uyan ve bunu layıkıyla yapacak olan Peter Pekarik var ama sol bekte sıkıntı mevcut. Son maçlarda bir dönem Trabzonspor forması giyen Tomas Hubocan bu bölgede oynuyor. İsteklere tam olarak yanıt veremese de başlangıcın bu sebeple Hubocan ile yapılacağını düşünüyoruz.

Orta Saha: Slovakya’nın Euro 2020 ortalamasına yaklaşan belki de tek bölgesi orta saha merkezi. 3’lü bir merkez hat kullanmasını beklediğimiz Slovakya’da savunmanın hemen önünde Patrik Hrošovský ismi öne çıkıyor. Hrosovsky’nin önünde ise iki yıldız isim yer alacak.

Eski temposundan uzak olsa da hâle şutlarıyla etkili olabilen Marek Hamsik’in ilk 11 başlamasını bekliyoruz. Önümüzdeki sezon Trabzonspor forması giymesi beklenen Hamsik’in yanında ise eski bir Trabzonsporlu Juraj Kucka yer alacak. Kucka’nın sürpriz ceza sahası koşularının kenar ortalarında işe yarayabileceğini düşünüyoruz.

Forvet: Yetenekli olan orta saha oyuncularının ardından tam olarak aynı yetenekte olmayan bir ileri hat bizleri bekliyor. Buradaki ilk ismin Ondrej Duda olmasını bekliyoruz. Mevcut kadroda ondan daha yetenekli belki de sadece Hamsik var. İkinci isim ise Lukáš Haraslín olacak. Sürpriz şutlar da çıkarabilen ve oyun sistemine uygun olan Haraslin’in iki hazırlık maçına da 11 başladığı görülüyor. Bununla birlikte bu hazırlık maçlarında pek etkili değildi. Bu oyun performansından etkilenilirse Robert Mak formayı alabilir.

En uçta oynayacak ismin gol katkısından çok sahte koşuları, alan boşaltması önemli. Zaten kadroya baktığımızda bu sezonu iyi bir gol sayısı ile geçiren bir oyuncu yok. Feyenoord’da kötü bir sezon geçiren Robert Bozenik, en güçlü aday. Biraz daha tecrübeden yana tercihte bulunulursa Michal Duris ismi öne çıkacak. 

Slovakya İdeal 11: Dubravka; Pekarik, Skriniar, Satka, Hubocan; Hrosovsky, Hamsik, Kucka; Duda, Haraslin, Bozenik.

Savunma Bakanı Milan Skriniar


Slovakya, Euro 2020’de bir sürpriz yapacaksa savunma performansı sayesinde bu gerçekleşecek. Savunmada hem fizik gücü hem de tecrübesiyle Milan Skriniar ismi öne çıkıyor. Amiyane tabirle “canavar” olan Milan Skriniar, gücüyle rakip oyuncuları yıldırmaya çalışacak.

Skriniar’ın öne çıkan isim olması, aslında Slovakya’nın sınırlarını belli ediyor. Buna rağmen savunmada sorun yaşamazlarsa her takım gibi sürpriz ihtimalleri belirecek. Slovakya’nın yıldızı Skriniar, sosyal medyayı genel olarak maç fotoğraflarına ayırıyor. Yıldız oyuncu, geçtiğimiz günlerde Inter’den ayrılan Antonio Conte’ye de Instagram hesabından veda etmişti.












Euro 2020’de Slovakya’dan Beklentiler


Slovakya, Euro 2020’deki 24 takım arasında sınırları belli olan ekiplerin başında geliyor. Hücumda yapacakları belli ve bunu uygulayamadıkları senaryoda uzaktan şutlar gelecek. Bir maçta sürpriz bir golle rakibe sorun çıkarabilirler ama bunun sürekli hâle gelmesi kolay değil. Gruptan çıkmaları bize göre mucize olacak.

E grubunda İspanya, Polonya ve İsveç ile karşılaşacak olan Slovakya, açılışı Polonya ile yapacak. Slovakya’nın Euro 2020 fikstürü şu şekilde:

14 Haziran 19.00 Polonya-Slovakya: TRT 1
18 Haziran 16.00 İsveç-Slovakya: TRT 1
23 Haziran 19.00 Slovakya-İspanya: TRT 1