İsveç Milli Takımı Euro 2020 Analizi

08.06.2021 - 14:35

İsveç Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Son derece başarılı bir eleme aşaması geçiren İsveç, Euro 2020’nin sürpriz yapmaya aday takımlarından biri. Elemelerde de rakibi olan İspanya ile birlikte Polonya ve Slovakya’nın yer aldığı E grubunda mücadele edecek İsveç, gruptan çıkmayı hedefliyor. İsveç’in Euro 2020 yolunu, kadro seçimini ve çok daha fazlasını sizler için inceledik.

İsveç Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Karl-Johan Johnsson (København), Kristoffer Nordfeldt (Gençlerbirliği), Robin Olsen (Everton)

Defanslar: Ludwig Augustinsson (Werder Bremen), Pierre Bengtsson (Vejle), Marcus Danielson (Dalian Yifang), Andreas Granqvist (Helsingborg), Filip Helander (Rangers), Pontus Jansson (Brentford), Emil Krafth (Newcastle United), Victor Lindelöf (Manchester United), Mikael Lustig (AIK)

Orta Sahalar: Jens-Lys Cajuste (Midtjylland), Viktor Claesson (Krasnodar), Albin Ekdal (Sampdoria), Emil Forsberg (Leipzig), Dejan Kulusevski (Juventus), Sebastian Larsson (AIK), Kristoffer Olsson (Krasnodar), Robin Quaison (Mainz), Ken Sema (Watford), Mattias Svanberg (Bologna), Gustav Svensson (Guangzhou)

Forvetler: Marcus Berg (Krasnodar), Alexander Isak (Real Sociedad), Jordan Larsson (Spartak Moskova)

İsveç’in Euro 2020 Yolu


Yetenekli bir kadroya sahip İsveç, eleme grubunda İspanya, Norveç, Romanya, Malta ve Faroe Adaları ile karşılaştı. İspanya’nın diğer rakiplerinden ayrıştığı bu grupta sadece 1 kez mağlup oldular. 10 maç sonunda 21 puan toplayan İsveç, İspanya’nın ardından ikinci olarak Euro 2020 vizesi aldı.

Elemelere Romanya karşısında aldığı 2-1’lik galibiyetle başlayan İsveç, turnuvada sadece İspanya’ya deplasmanda mağlup oldu. İki Norveç maçından ve iç sahadaki İspanya maçından beraberlikle ayrılan İsveç, geri kalan tüm maçları kazandı. Bu maçlarda 23 gol atan İsveç’in yediği gol sayısı ise 9’du.

Euro 2020 elemeleri sonrasında Uluslar Ligi’nde pek de istediği sonuçları alamayan İsveç, Dünya Kupası eleme maçlarına ise 2’de 2 ile başladı. Son oynadığı 5 maçta yalnızca 1 gol yiyen İsveç’in hedefi bir üst tura adını yazdırmak.

Janne Anderson ile Gelen Tarihi Şampiyonluk


İsveç Milli Takım teknik direktörü Janne Andersson, Euro 2016 sonrası İsveç’in başına geçti. Birçok adayın olduğu senaryoda Janne Andersson’un tercih edilmesinin altında yatan sebep ise Norrköpping’de gelen şampiyonluktu. O dönem her maçta hücumu düşünen bir yapıyla şampiyon olan Anderrson, İsveç’te ise ilk etapta takımı geleceğe hazırlama planına sahipti.

Yıllarca Ibrahimovic’e bağımlı olması sebebiyle eleştirilen İsveç’in Ibrahimovic sonrasını planlarken hedef, aslında 2022 Dünya Kupası’ydı. Bununla birlikte 2018 Dünya Kupası’nda inanılmaz bir başarı yakaladılar. Almanya, Meksika ve Güney Kore’nin olduğu gruptan çıkıp, ikinci turda İsviçre’yi geçtiler. Çeyrek finalde ise İngiltere’ye takıldılar.

Euro 2020 öncesinde İsveç ile ilgili beklentiler aynı 2018’de olduğu gibi yine düşük. Bununla birlikte Janne Andersson ile birlikte her zaman sürpriz ihtimalleri bulunuyor.

İsveç 4-4-2 ile Rakibi Karşılıyor


İsveç’in topu bırakan ve hiçbir şekilde topla işi olmayan bir takım olacağını söylemek mümkün. Öte yandan topsuz oyun oynarken rakibi 4-4-2 ile karşılıyorlar. Bu diziliş ve savunmadaki pozisyonlar bize Mancini dönemi Manchester City’i anımsatıyor. Direkt aynı diziliş olmasa da bu konuda benzerlikler mevcut.

İsveç’in pozisyon üretmekte çok sıkıntı yaşayan bir takım olduğunu söylemek mümkün. Buna ek olarak girdikleri pozisyonları değerlendirmede de sorunlar mevcut. Bu bakımdan bir golcü eksikliği yaşayacaklar. 

Oyun kurulumunda her şey Lindelöf ile başlıyor. Merkezdeki oyuncular da derine geliyor ama amaç oyunu genellikle kanatlardan şekillendirmek. Burada da yetenekli oyunculara sahipler. Ayrıca bu isimler kontratak oyununa da epey yatkın. 

Uzun toplarla veya kısa paslarla kanatları ilk olarak devreye sokmaya çalışan İsveç, turnuvanın en başarılı savunmalarından birine sahip. Zaman zaman önde baskı da yapan İsveç, genel olarak rakibin “tehlike arz etmeyen bölgelerde” topla oynamasına izin veriyor. Bütün takımın birbirine çok yakın oynadığı savunmada herhangi bir şekilde alan bırakılmıyor. Hava toplarında da son derece etkili olan İsveç, hücumda istenen düzeye gelirse turnuvada inanılmaz noktalara gelebilir ama hücum performansları en azından şu an için soru işaretleri barındırıyor.

Euro 2020’de İsveç’in 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Çizgide fazla takılı kalan ve çıkılması gereken pozisyonlara çıkmayan Robin Olsen, her şeye rağmen ilk tercih olacak gibi duruyor. Gençlerbirliği küme düşmesine rağmen hafızalarda birkaç etkileyici performansı kalan Nordfeldt ise yedek kaleci olacak.

Defans: Stoper hattında şu an için ihtiyaç gözükmese de pasla oyun kurabilecek tek isim Victor Lindelöf. Zaman zaman topla beraber çıkmalarının da takıma olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Lindelöf’ün partnerinin ise Filip Helander olmasını bekliyoruz ama onun da bir sakatlığı olduğundan bahsediliyor. Helander’in forma giyemediği senaryoda ise Danielson ve Jansson isimleri öne çıkıyor. Bununla birlikte önceliğin Helander’de olduğunu söyleyebiliriz.

Sağ bek ve sol bekte de aslında birtakım bilinmezlikler var. Öncelikli tercihlerin Mikael Lustig ile Ludwig Augustinsson olduğunu söyleyebiliriz. Augusitinsson’un zaman zaman pozisyonunu kaybettiği maçlar olabiliyor. Janne Andersson’un böyle bir durumdan çekinmesi Pierre Bengtsson’un formayı alması anlamına gelecek ki, son maçlarda Bengtsson daha fazla forma şansı buluyor. Diğer yandan ters kanatta da Emil Krafth ismi iyi bir alternatif. Bu 4’lüden hangi ikisi oynarsa çok büyük sürpriz olmaz.

Orta Saha: 4-4-2 düzeninde merkezdeki oyuncuların her özelliğinin 10 üzerinden en az 6 olması gerekiyor. Savunmada sorun çıkaracak veya savunmada harika ama hücumda sorunlu olabilecek isimlerin tercih edilmeyeceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte birbirini iyi tamamlayan bir ikili de yaratılabilir. İsveç kadrosunda bu ikilinin Sebastian Larsson ve Kristoffer Olsson olacağını düşünüyoruz. Olsson’un yaratıcılığının yanına Larsson’un topla hareketi eklenince ve bu ikilinin savunmada da sorun çıkarmayacağı düşünülünce tercihin bu yönde olacağını tahmin ediyoruz.

4-4-2’nin bir kanadının Emil Forsberg olacağı çok yüksek ihtimal. Zaman içinde Janne Andersson ile birtakım sorunlar da yaşayan Forsberg, şu an için bu sorunları aşmış gibi duruyor. Ters kanatta ise soru işaretleri mevcut. Dejan Kulusevski ve Viktor Claesson isimleri öne çıkıyor. Ancak kimi oynatsa Janne Andersson’un aklı diğerinde kalacak. Gol vuruşu sorunu olduğu bir ortamda bu takımdaki en net gol vuruşu Claesson’da. Dolayısıyla bundan mahrum kalmak istenmeyecektir. Kulusevski ise kontratak oyununa çok uygun. Bir ihtimal Kulusevski’nin en uçta oynayacağı bir düzen yaratılabilir ama illa ikisinden biri tercih edilecekse bizce bu Claesson olmalı. Zira Kulusevski için bu sezonki Juventus macerası da çok iyi geçmedi.

Forvet: En uçta iki ismi kullanacak olan İsveç’in ilk tercihi muhtemelen Alexander Isak olacak. Zaten gol vuruşu sıkıntısı çeken İsveç’in Isak’ın da forma giymediği bir senaryoda pozisyonları değerlendirme ihtimali epey zayıflıyor.

Forvetin ikinci isminin bizce Kulusevski olması daha mantıklı ama bu yönde denemelerin sayısı bir hayli az. Öte yandan hava toplarında etkili olan ve fauller alarak savunmayı rahatlatan bir isimle forveti ikiliyorlar. Bu da mevcut kadroda Marcus Berg gibi duruyor.

İsveç İdeal 11: Olsen; Lustig, Lindelöf, Helander, Bengtsson; Olsson, Larsson, Forsberg, Claesson; Berg, Isak.

İsveç’in Yıldızı Emil Forsberg


Leipzig ile iyi bir sezonu geride bırakan Emil Forsberg, Ibrahimovic’in cezası sebebiyle kadroya alınamaması sonrası takımın en kariyerli oyuncularından biri konumuna geldi. Bu sezon 41 maça çıkan Forsberg, 9 gol 6 asistlik bir katkı sağladı. Hücumda etkin olduğu kadar savunmada da takımı geriye götürmeyen Forsberg, bu turnuvada İsveç’in en önemli kozu.

Yıldız oyuncu, sosyal medyayı da aktif olarak kullanıyor. Instagram hesabından maç fotoğraflarını paylaşan Forsberg, muhtemelen Euro 2020 boyunca bu paylaşımlarına devam edecek.









Euro 2020’de İsveç’ten Beklentiler


İsveç’in savunması, turnuvadaki en iyi savunmalardan biri. Takım halinde iyi kapanan bir ekibin özellikle grup aşamasını geçmesi durumunda şansı olacak. Grup aşamasını nasıl geçecekleri ise soru işareti. Polonya, İspanya ve Slovakya’nın bulunduğu grupta hedefleri en az 4 puan üzerine kuruyorlar. Bunun için de plan Slovakya galibiyeti ve diğer iki maçtan en az 1 puan şeklinde.

İspanya’nın eski gücünde olmaması sebebiyle gruptan en kötü ihtimalle üçüncü olarak çıkmasını beklediğimiz İsveç’in çeyrek final aşamasını da eşleşmeye bağlı olarak görebileceğini tahmin ediyoruz. Grup aşamasına İspanya maçıyla başlayacak olan İsveç’in Euro 2020 fikstürü ise şu şekilde:

14 Haziran 22.00 İspanya-İsveç: TRT 1
18 Haziran 16.00 İsveç-Slovakya: TRT 1
23 Haziran 19.00 İsveç-Polonya: TRT Spor