Avusturya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

07.06.2021 - 15:52

Avusturya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Neredeyse kadrodaki her oyuncunun kale hariç bütün bölgelerde oynamasıyla dikkat çeken Avusturya, bu sayede Euro 2020’deki en esnek takımlardan biri olacak. Hollanda, Kuzey Makedonya ve Rusya ile aynı grupta yer alan Avusturya’nın Euro 2020 yolunu, öne çıkan oyuncularını ve turnuvada hangi noktaya gidebileceklerini sizler için inceledik.

Avusturya Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Daniel Bachmann (Watford), Pavao Pervan (Wolfsburg), Alexander Schlager (LASK)

Defanslar: David Alaba (Bayern), Aleksandar Dragović (Leverkusen), Marco Friedl (Werder Bremen), Martin Hinteregger (Frankfurt), Stefan Lainer (Mönchengladbach), Philipp Lienhart (Freiburg), Stefan Posch (Hoffenheim), Andreas Ulmer (Salzburg)

Orta Sahalar: Julian Baumgartlinger (Leverkusen), Christoph Baumgartner (Hoffenheim), Florian Grillitsch (Hoffenheim), Stefan Ilsanker (Frankfurt), Konrad Laimer (Leipzig), Valentino Lazaro (Internazionale), Karim Onisiwo (Mainz), Marcel Sabitzer (Leipzig), Louis Schaub (Luzern), Xaver Schlager (Wolfsburg), Alessandro Schöpf (Schalke), Christopher Trimmel (Union Berlin)

Forvetler: Marko Arnautović (Shanghai Port), Michael Gregoritsch (Augsburg), Sasa Kalajdzic (Stuttgart)

Avusturya’nın Euro 2020 Yolu


Avusturya, elemelerde Polonya, İsrail, Letonya, Kuzey Makedonya ve Slovenya ile aynı grupta yer aldı. Elemelere aslında kendilerinin de beklemediği şekilde 2 mağlubiyetle başlayan Avusturya, ardından toparladı ve kendini 19 puanla Euro 2020’ye atmayı başardı.

İç sahada Polonya mücadelesiyle eleme macerasına başlayan Avusturya, topa hükmettiği ve pozisyonlar da bulduğu karşılaşmayı kaybetti. Grubun favorisine kaybedilen maç, muhtemelen moralleri bozmamıştır ama ardından oynanan İsrail maçında 4-2’lik mağlubiyet tatları kaçırmıştır. Yine topa hükmettikleri maçı kaybettikten sonra son Letonya maçına kadar 6 galibiyet 1 beraberlik aldılar ve adlarını Euro 2020’ye yazdırdılar. 

10 maç sonunda 19 puan toplayan Avusturya, bu karşılaşmalarda toplam 19 gol atıp, 9 gol yedi. Son dönemde oynanan Dünya Kupası elemelerinde Danimarka karşısında alınan 4-0’lık mağlubiyet ise epey canlarını sıktı.

Francesco Foda: Topu Kısa Sürede Geri Kazanıyoruz


Başarılı bir futbolculuk kariyeri sonrasında Sturm Graz’da çalışan Francesco Foda, yaklaşık 3 yıl önce görevi Marcel Koller’den devraldı. Göreve geldiğinde takımın geçiş döneminde olduğunu belirten Francesco Foda, Euro 2020’de topu kısa sürede geri kazanmalarına ve bu alanda turnuvadaki her takımın önünde olmalarına güveniyor.

Geçtiğimiz günlerde bir röportaj veren Foda, zaman zaman eleştiri aldıklarını ve bunun kendilerini iyiye götürdüğünü söylüyor. Oyunu farklı oynadıklarını belirten Foda, rakip yarı sahadaki baskılarının üst düzey olduğunu ve bu alanda lider olduklarını belirtiyor. Euro 2020’de de bu şekilde oynayacak olan Avusturya’da hedef gruptan çıkmak.

Francesco Foda verdiği röportajda kendi oyun felsefesiyle ilgili de tüyolar veriyor. Önde baskı yapacaklarını ve dizilişin oyuncu kalitesi sayesinde değişken olacağını belirten Foda, artık kapanan rakiplere çözüm getirecek bir plana da sahip olduklarını dile getiriyor. 

Bol Pozisyon, Az Gol


Avusturya’nın hangi dizilişte oynayacağını tam olarak kestirmek kolay değil. Zira kadroda her mevkide oynayacak oyuncular bulunuyor. Başlangıcı 4-4-2 veya 4-2-3-1 olarak yapabilirler ama maç içinde 3’lü savunma da muhtemelen göreceğiz.

Foda da kendilerinin bu alanda en esnek takım olduğunu Alaba, Ilsanker, Sabitzer gibi isimlerin neredeyse pozisyonsuz olduğunu belirtiyor. Diziliş ne olacak bilinmez ama oyun planı Foda’nın da röportajından bahsettiği gibi topa sahip olup, önde baskı kurmak şeklinde olacak. Bu oyunu pozisyonlara da dönüştüren Avusturya’nın hücumdaki problemlerinin başında ise gol vuruşu eksikliği geliyor. Grupta kaybettikleri maçların tamamında rakipten fazla şut çekip, topa daha fazla sahip olmuşlardı. Bununla birlikte kaleye isabetli şut çekmekte zorlanıyorlar. 
Bu da pozisyona girmelerine rağmen gol sayılarının daha düşük kalmasına sebep oluyor. Böyle bir turnuvada girdikleri pozisyonu gole çevirme noktasında sorun yaşarlarsa erken bir veda ile burun buruna kalabilirler.

Avusturya’nın hücumda ortaları da denediği biliniyor. Özellikle sıfıra inmeden yapılan ortalarla etkili olabiliyorlar. Sağ ve soldan, merkez ile birlikte arka direğe yapılan ortalarda etkili olmayı, bu turnuvada da deneyeceklerdir. Geçiş hücumunda ise orta saha oyuncusu derine inip topu alıyor ve kanatlara göndermeye çalışıyor. Burada sağ ve sol bekin de hızlı bir şekilde öne hareket ettiği görülüyor. 

Savunmayı hücumdan başlatan Avusturya, öndeki baskıyı agresif bir şekilde yapan takımlar arasında. Savunmadaki en ciddi sorun ise duran toplar. Aslında fizikli olan bu takımın duran top savunması felaket. Neredeyse her ortada rakibe vuruş imkanı tanıyorlar. Gruplarında özellikle Hollanda maçında bu alanda sorun yaşayabilirler. Bir diğer sorun ise kişisel hatalar. Önde baskı işe yaramadığında pozisyonunu kaybeden oyuncuları görebiliyoruz. Ayrıca topla çıkarken de topu ıska geçme, ayağının altından topu kaçırma, çok basit bir pas hatası gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Zira geçmişte bu hatalardan fazlasıyla yaptılar. Bunları en aza indirmeleri ve önde baskıdan sonuç almaları gerekiyor. Böylece savunmadaki sorunlar biraz olsun törpülenebilir. 

Euro 2020’de Avusturya’nın 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Bize göre kadrodaki üç kaleciden en yetenekli olanı Wolfsburg forması giyen Pervan ama Foda’nın tercihi Alexander Schlager olacak. Bunun sebebinin maç eksikliği olduğunu düşünüyoruz. Pervan bu sezon sadece 4 maça çıkarken, Schlager 44 maçta forma giydi.

Defans: İki stoperi koyacağız ama maç içinde 3’lü, 6’lı, 5’li hatlar görebileceğimizi tahmin ediyoruz. Mevcut kadroda Aleksandar Dragović ile başlanmasına kesin gözüyle bakıyoruz. Takımın savunma kurgusunu da şekillendiren Dragovic’e biraz daha topla haşır neşir olan Martin Hinteregger eşlik edecek. Geriden oyun kurulduğunda da Hinterreger bu sorumluluğu alacak.

Savunmanın solu ve sağında Stefan Lainer ile Andreas Ulmer isimleri öne çıkıyor. İki ismin de geçiş oyununda önemli bir rolü olacak. Kesecekleri ortalarla da hücum planında yer edinecekler.

Orta Saha: Savunmanın hemen önünde iki isim olacak ama bu isimlerin maç içinde en az 2-3 kere değişeceğini tahmin ediyoruz. Zira orta saha 5’lisinin tamamı bu bölgede oynayabilecek meziyetlere sahip. Julian Baumgartlinger ve Stefan Ilsanker isimleri bu alanda öne çıkıyor ama başta da belirttiğimiz gibi sabit olarak bu bölgede kalacaklarını sanmıyoruz. Ilsanker, yeri gelecek stoperi 3’leyecek, Baumagartlinger de yeri gelecek kanatlarda yer alacak. Bu yüzden Avusturya kadrosunu dizmek çok kolay olmuyor.

Öndeki 3’lü hattın biri David Alaba olacak. Diğeri de kesinlikle Marcel Sabitzer. Bu oyuncuların da sık sık yer değiştireceğini söylemek mümkün. Hatta Sabitzer’in forvete destek olacağını da düşünüyoruz. 4-2-3-1’in son isminin kim olacağını ise tahmin etmek kolay değil. Bizler bu noktada biraz daha yaratıcılık aranacağını Florian Grillitsch tercihinin mümkün olduğunu düşünüyoruz. Merkezde oynayan Florian Grillitsch, Baumgartlinger’in de biraz daha özgür olmasını sağlayabilir. Öte yandan Valentino Lazaro ihtimali de hiç az değil.

Forvet: Avusturya’da ileri uçta muhtemelen Marko Arnautović oynayacak. Öte yandan Foda’nın aklını Sasa Kalajdzic’in performansının da karıştırdığını tahmin ediyoruz. Aklımızda Arnautovic’in sağ kanada geçtiği, Kalajdzic’in en uçta oynadığı bir senaryo mevcut ama bu zamana kadar bu senaryo denenmedi. Euro 2020’de de denenme ihtimali bu sebeple zayıf.

Avusturya İdeal 11: Schlager; Ulmer, Dragovic, Hinterreger, Lainer; Baumgartlinger, Ilsanker, Sabitzer, Alaba, Grillitsch; Arnautović.

Her Yerde Oynayan Adam: Marcel Sabitzer


Net bir pozisyonu olmayan ve her bölgede oynayabilen oyuncular, teknik direktörlerin en çok istediği oyuncular oluyor. Marcel Sabitzer de tam olarak böyle bir oyuncu. Sağ bek oynar mı? İdeal olmasa da evet. Defansif orta saha oynar mı? Evet. 10 numara oynar mı? Evet. Sağ açık, sol açık oynayabilir mi? Buna da evet. Forvet oynar mı? İşin doğrusu buna da evet.

Her pozisyona yeşil ışık yakan Marcel Sabitzer, Instagram hesabını daha çok ailesine ayırıyor. Geçtiğimiz aylarda baba olan Sabitzer, Avusturya’nın turnuvadaki en önemli silahı.








Euro 2020’de Avusturya’dan Beklentiler


Gruba Kuzey Makedonya maçıyla başlayacak olan Avusturya’da hedef en az son 16 turu oynamak. Bunu da başaracak güçleri var ama son 16 turu sonrasında savunmadaki sorunları cezalandıracak takımlarla oynayacaklar. Bu yüzden de turnuvada çok ilerilere gitmeleri kolay görünmüyor.

Kuzey Makedonya ile karşılaştıktan sonra Hollanda ve Ukrayna karşılaşmalarıyla grup aşamasını tamamlayacaklar. Avusturya’nın Euro 2020 takvimi şu şekilde:

13 Haziran 19.00 Avusturya-Kuzey Makedonya: TRT 1
17 Haziran 22.00 Hollanda-Avusturya: TRT 1
21 Haziran 19.00 Ukrayna-Avusturya: TRT Spor