İskoçya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

07.06.2021 - 15:34

İskoçya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Uluslar Ligi’nde Sırbistan’ı geçerek Euro 2020’ye katılan İskoçya, turnuvadaki ev sahiplerinden biri. İngiltere, Hırvatistan ve Çekya ile mücadele edecek İskoçya’nın turnuvaya katılım sürecini, öne çıkan oyuncularını, oyun sistemlerini ve daha nicelerini sizler için inceledik.

İskoçya Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Craig Gordon (Hearts), David Marshall (Derby), Jon McLaughlin (Rangers)

Defanslar: Liam Cooper (Leeds), Declan Gallagher (Motherwell), Grant Hanley (Norwich), Jack Hendry (Celtic), Scott McKenna (Nottingham Forest), Stephen O'Donnell (Motherwell), Nathan Patterson (Rangers), Andy Robertson (Liverpool), Greg Taylor (Celtic), Kieran Tierney (Arsenal)

Orta Sahalar: Stuart Armstrong (Southampton), Ryan Christie (Celtic), John Fleck (Sheffield United), James Forrest (Celtic), Ryan Fraser (Newcastle United), Billy Gilmour (Chelsea), John McGinn (Aston Villa), Callum McGregor (Celtic), Scott McTominay (Manchester United), David Turnbull (Celtic)

Forvetler: Ché Adams (Southampton), Lyndon Dykes (QPR), Kevin Nisbet (Hibernian)

İskoçya’nın Euro 2020 Yolu


Euro 2020 elemelerinde Belçika, Rusya, Kazakistan, Güney Kıbrıs ve San Marino ile aynı grupta yer alan İskoçya, grupta üçüncü sırada yer aldı. Elemelerden Euro 2020’ye katılamayan İskoçya, Uluslar Ligi Play-Off maçıyla adını gruplara yazdırdı.

Eleme aşamasına Kazakistan deplasmanında başlayan İskoçya, mücadeleyi 3-0 kaybetti. Aslında İskoçya’nın bu mağlubiyeti takımın elemelerde ciddi bir faktör olamayacağının sinyalini verdi. 10 maçın 5’ini kazanan ve 5’ini kaybeden İskoçya, bu karşılaşmalarda 16 gol atarken, 19 golü kalesinde gördü. Rusya’ya 2-1 ve 4-0, Belçika’ya da 4-0 ve 3-0 kaybeden İskoçya’nın Euro 2020 şansı böylece Uluslar Ligi Play-Off’una kaldı.

Uluslar Ligi Play-Off maçında rakip önce İsrail’di. Bu mücadeleyi penaltılarla geçmeyi başardılar. Sonrasında final turunda Sırbistan ile karşılaştılar. Sırbistan maçını da penaltılarla geçen İskoçya, böylece Euro 2020’de yer almaya hak kazandı.

Steve Clarke Dünya Futbolunun En Önemli İsimleriyle Çalıştı


İskoçya teknik direktörü Steve Clarke, geçmişte futbol dünyasının önemli isimleriyle birlikte çalıştı. Futbolu bıraktıktan sonra yardımcı antrenör olarak çalışan Steve Clarke’ın en çok etkilendiği isim ise Jose Mourinho’ydu. Mourinho ile birlikte Kenny Dalglish, Roy Hodgson, Ruud Gullit, Luiz Felipe Scolari, Rafa Benitez gibi isimlerle çalışan Steve Clarke’ın teknik direktörlük kariyeri ise 2011/12 sezonunda WBA ile başladı.

2017/18 sezonunda ülkesinde Kilmarnock’un başına geçen Steve Clarke, burada yüksek bir puan ortalaması yakaladı. Buradaki başarısı da ona İskoçya Milli Takımı kapılarını açtı.
Çalıştığı her teknik direktörden bir şeyler kapan Steve Clarke, 96 yılından bu yana Avrupa Şampiyonası’na katılamayan İskoçya’yı Euro 2020’ye taşıyarak yeterince büyük bir iş yaptı. İngiltere, Hırvatistan ve Çekya gibi ekiplerin yer aldığı D grubunda sürpriz peşinde olacaklar.

İskoçya Ortalar Sonrası Sekenleri Toplayarak Hücum Etmeye Çalışacak


Yetenek konusunda sıkıntılı bir ekip olan İskoçya’nın ana hücum planı kenar ortalar olacak. Özellikle sol bekte oynayacak olan Andy Robertson ile bu ortaları deneyecekler ve ortalar isabetli olmasa bile dönen topları almaya çalışacaklar. Yay üzerinde seken topları alarak şuta dönüştürecek birçok isim de kadrolarında. Ayağa pas, topa sahip olma ve benzeri planları uygulayabilecek donanımları da zaten yok.

Oyun kurulumunda stoperleri işin içine dâhil eden Steve Clarke, stoperlere belli ölçülerde özgürlük veriyor. Tierney, McTominay gibi isimler zaman zaman topla birlikte öne doğru hareket ediyorlar. 3-5-2 düzeninde oynaması beklenen İskoçya’nın bu stratejisi hücumda biraz daha etkili olmalarını ve geriden topla çıkabilmelerini sağlıyor. Hücumda oyunun temposunu ise merkezdeki oyuncular belirliyor. İlk topu genellikle bu oyuncular alıyor ve kanat bekleri oyuna dahil ediyorlar. Sonrasında da başta belirttiğimiz orta ve dönen top oyunu karşımıza çıkıyor.

İskoçya’nın geçiş oyununda ise iki sırtı dönük oyun oynayabilen santraforu kullandığı görülüyor. Aslında bu isimlerin derine inmesi zaman zaman rakip savunmayı aldatma görevi üstleniyor. Topu direkt olarak bu isimlere atmak yerine terse atılan uzun toplarla rakip savunmayı hazırlıksız yakalamaya çalışıyorlar.

İskoçya’nın bu grupta elbette hücum planı önemli ama bir sürpriz yapacaklarsa bunu savunmalarıyla başaracaklar. Genel olarak top rakipteyken derine inmeyi seviyorlar. Bu da rakibin uzun top oynamasına neden olabiliyor. Uzun toplarda da son derece başarılılar. Rakibin yerden oynadığı senaryolarda ise pres yerine alan kapatıp, rakibin topla oynamasına izin veriyorlar. Belli bir bölgeye kadar da rakip bu sayede gelebiliyor. Kendi yarı sahalarında ise baskının dozu biraz daha artıyor.

Euro 2020’de İskoçya’nın 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Derby’de bu sezon 33 maça çıkan David Marshall, takımıyla birlikte aslında kötü bir sezonu geride bıraktı. Bununla birlikte son dönemdeki tüm maçlarda ilk 11’de başladı ve bu durum yüksek ihtimal Euro 2020’de değişmeyecek.

Defans: 3 stoper ile sahaya çıkması beklenen İskoçya’nın stoperlerinden ikisinin orijinal pozisyonu muhtemelen stoper olmayacak. Elemelerin tamamında ve son dönem hazırlık maçlarında stoper oynayan Scott McTominay ilk isim. Stoperin bir diğer ismi ise sol bek orijinli Kieran Tierney. Son isim ise Grant Hanley olacak. Geçtiğimiz yıl 44 maça çıkan Hanley, takımı Norwich ile birlikte Premier Lig'e yükseldi.

3 stoperi de belli bir seviyenin üzerinde olan İskoçya’nın kanat beklerinde ciddi bir sürpriz olacağını sanmıyoruz. Sağ bekte Stephen O'Donnell oynayacak. Ters kanatta ise Andy Robertson’ı izleyeceğiz. Robertson, çizgiyi kullanacak ve ortalarıyla etkili olacak. O’Donnell’ın ise biraz daha içte konumlanması bekleniyor. 

Orta Saha: Merkezde yer alacak ilk isim John McGinn. Yapılan kenar ortalarında dönenleri toplayacak ve kuvvetle muhtemel uzaktan şutlar deneyecek McGinn, takımın dinamosu olacak. Callum McGregor ise merkezde oynayacak ikinci isim. Bu sezon 3 gol 7 asistle oynayan McGregor ve enerjisiyle fark yaratması beklenen McGinn uyumlu bir ikili olarak karşımıza çıkacak.

Bu ikilinin yanına veya biraz önüne Ryan Christe veya Bill Gilmour yeteneğinde biri eklenmesi gerekiyor. Aksi takdirde İskoçya için bile fazla düz kalan bir orta saha göreceğiz. Geçtiğimiz sezon 10’un üzerinde asist yapan Ryan Christie, muhtemelen formayı alacak.

Forvet: Çift forvet çıkması beklenen İskoçya’nın bu bölgede zaten alternatifi az. İki ismin de sırtı dönük oyuncu olması gerekiyor. Kadroda Che Adams ve Lyndon Dykes yer alıyor. İkisinin de sahada olmasını bekliyoruz.

Bu sezon Che Adams Premier Lig’de 9 gol 5 asistle oynarken, Lyndon Dykes Championship’te 12 gol 5 asistle takımına katkı sağladı. İskoçya gol pozisyonlarında da ikilinin birbirlerine verecekleri pasların önemi fazla. 

İskoçya İdeal 11: Marshall; McTominay, Tierney, Hanley; Robertson, McGregor, McGinn, Christie, O’Donnell; Adams, Dykes.

Sahada Canını Dişine Takan Adam: John McGinn


İskoçya kadrosunun bize göre en yetenekli ismi Ryan Christie, en iyi oyuncusu da Andy Robertson ama İskoçya’da hırsı sahaya yansıtacak “cesur yürek” John McGinn olacak. Temposu, önde baskısı ve İskoçya sistemi gereği şutlarıyla etkili olması bekleniyor. Aston Villa’da iyi bir sezon geçiren McGinn’in saha içi tartışmalarda da muhtemelen önemli bir rolü olacak.

Sosyal medyada aktif olan McGinn, taraftarların sevgisini kazanmış durumda. Fan sayfalarının sayısı bir hayli fazla olan McGinn, geçtiğimiz günlerde Aston Villa’dan takım arkadaşı Tom Heaton’a böyle veda etmişti:









Euro 2020’de İskoçya’dan Beklentiler


İskoçya, buraya katılarak zaten büyük bir başarı elde etti. Grupta İngiltere ve Hırvatistan ile başa çıkabilecek ne oyuncu kaliteleri var ne de teknik donanıma sahipler. Bu iki takımı geçemedikleri senaryoda Çekya’yı mağlup edip en iyi üçüncü olmayı bekleyecekler. Kısacası; işleri pek kolay olmayacak.

Her şeye rağmen eğlenceli bir ekip olması beklenen İskoçya’nın Euro 2020 macerası Çekya maçıyla başlayacak. İskoçya’nın Euro 2020 fikstürü şu şekilde:

14 Haziran 16.00 İskoçya-Çekya: TRT 1
18 Haziran 22.00 İngiltere-İskoçya: TRT 1
22 Haziran 22.00 Hırvatistan-İskoçya: TRT Spor