Çekya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

07.06.2021 - 13:44

Çekya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Elemelerde beklenenden biraz daha fazla zorlanan Çekya, Euro 2020’de İngiltere, Hırvatistan ve İskoçya ile D grubundan çıkma mücadelesi verecek. Bu zorlu grupta Çekya’nın sürpriz yapma ihtimalini, Çekya aday kadrosunu ve turnuvada ulaşabilecekleri üst noktayı sizler için değerlendirdik.

Çekya Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Aleš Mandous (Olomouc), Jiří Pavlenka (Werder Bremen), Tomáš Vaclík (Sevilla)

Defanslar: Jan Bořil (Slavia Prag), Jakub Brabec (Viktoria Plzeň), Ondřej Čelůstka (Sparta Prag), Vladimír Coufal (West Ham), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Tomáš Kalas (Bristol City), Tomáš Holeš (Slavia Prag), Aleš Matějů (Brescia), David Zima (Slavia Prag)

Orta Sahalar: Antonín Barák (Verona), Vladimír Darida (Hertha Berlin), Jakub Jankto (Sampdoria), Alex Král (Spartak Moskova), Lukáš Masopust (Slavia Prag), Jakub Pešek (Sparta Prag), Michal Sadílek (Liberec), Petr Ševčík (Slavia Prag), Tomáš Souček (West Ham)

Forvetler: Adam Hložek (Sparta Prag), Michael Krmenčík (PAOK), Tomáš Pekhart (Legia), Patrik Schick (Leverkusen), Matěj Vydra (Burnley)

Çekya’nın Euro 2020 Yolu


Çekya kısaltmasını 5 yıl önce kabul eden Çek Cumhuriyeti, eleme maçlarına kabus gibi bir başlangıç yaptı. İlk maçta İngiltere’de 5-0 kaybeden Çekya’nın gruptaki diğer rakipleri; Kosova, Bulgaristan ve Karadağ’dı. 

Kuralar çekildiğinde grupta ilk iki sırada yer almasına kesin gözüyle bakılan Çekya’nın aldığı ilk mağlubiyet diğer takımlara umut verse de Çekya, diğer maçlarda rakiplerini yanına yaklaştırmadı. İngiltere’yi rövanşta 2-1 ile geçen Çekya’nın en kötü oynadığı maç ise deplasmandaki Kosova mücadelesiydi. Topu almalarına rağmen üretken olamadıkları bu maçı 2-1 kaybetmişlerdi. 

Grupta 8 maç sonunda 5 galibiyet alan Çekya, 15 puanla İngiltere’nin ardından adını Euro 2020’ye yazdırdı. Grupta 8 maçta 13 gol atıp, 11 gol yiyen Çekya, zorlu grupta sürpriz yapma peşinde olacak.

Çekya’nın Yılmaz Vural’ı Jaroslav Silhavy


Türkiye’de Anadolu’nun dört bir yanını gezen Yılmaz Vural, kariyerine farklı kulüpler sığdırarak dikkat çekmişti. Çekya teknik direktörü Jaroslav Silhavy de 20 yıllık teknik direktörlük kariyerine Yılmaz Vural kadar olmasa da farklı hikayeler sığdırdı.

2000 yılında Viktoria Zizkov’da futbolu bırakan Silhavy, ertesi yıl takımın teknik kadrosuna dahil oldu. Burada geçen 1 sezonun ardından Sparta Prag’da Karel Brückner’in yardımcısı oldu. Teknik direktörlük kariyeri ise Kladno ile başladı. Burada 30 maçta takımın başında olan Silhavy, ardından 9 maçlık Viktoria Plzen macerasına atıldı. 2009 yılındaki durak Budejovice’ydi.

Burada 2 yıl geçiren Silhavy, daha sonra 3 sezon kalacağı Liberec ile anlaştı. Liberec macerası sonrası Silhavy, yine Çekya turuna başladı. Önce Jablonec, ardından Dukla Prag ve son olarak da Slavia Prag’da çalıştı. Slavia ile şampiyonluk da kazanan Silhavy’nin şimdiki durağı Çekya Milli Takımı.

Geçtiğimiz günlerde bir röportaj veren Silhavy, takımının son derece yetenekli olduğunu dile getirdi. UEFA Avrupa Ligi’nde Rangers-Slavia Prag mücadelesinde yaşanan olaylar sebebiyle İskoçya’da taraftarlarının kendilerine tepki göstermesini beklediğini vurgulayan Silhavy, bu tepkilere hazırlıklı olduklarının altını çizdi.

Çekya Maçlarında Topu Havada Göreceğiz


Eleme gruplarında topa sahip oldukları birçok maç oynadılar. Bununla birlikte ana planlarının bu olmadığını söyleyebiliriz. Daha doğrusu topa sahip olmak için özel bir çabaları olmayacak. Gruptaki rakiplere bakıldığında zaten topu alabilecekleri tek bir takım bulunuyor. Dizilişlerinin ise 4-2-3-1 şeklinde olması bekleniyor.

Çekya’nın hücum planı daha çok uzun top üzerine kurulu. Aldıkları topu direkt olarak en uçta oynayan kişiye şişiriyorlar. Bu kişi de Schick veya Krmencik oluyor. İkisinin de hava toplarındaki başarısı işi kolaylaştırıyor. Öte yandan bu uzun toplar sonrasında bir set planlarının olmadığını söylemek mümkün. Sete yerleşemediklerinde de uzak mesafeden şutlar çekiyorlar. Turnuvada en uzak şut denemelerinin Çekya’dan geleceğini tahmin ediyoruz.

Uzun toplar işe yaramazsa da bunda inatçı oluyorlar. Seken topları almaya çalışıyorlar ve bu alanda Soucek gibi oldukça başarılı bir isme sahipler. 

Çekya’nın savunma prensibinde ise yoğun baskı bulunuyor. Özellikle rakip takım defanstan topla çıkarken 5-6 kişilik bir baskı yapmaya çalışıyorlar. Rakibin pasla çıkmasını engellemeyi başardıklarında da hava toplarında oldukça etkili oluyorlar. Rakiplerin bu baskıyı ayağa paslarla aşması durumunda da baskının dozu biraz daha artıyor ve fauller geliyor. Turnuvada rakip atakları faullerle kesmesi beklenen birçok takım bulunuyor. Çekya da muhtemelen onlardan biri olacak.

Euro 2020’de Çekya’nın 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Mevcut kadrodaki en yetenekli kaleci Tomas Vaclik. Vaclik’in bu sezon sadece 5 maçta forma giymiş olması ise en büyük problem. Öte yandan şu an kulüpsüz olan Vaclik için Euro 2020 iyi bir vitrin olacak.

Defans: Savunma hattını seçerken Silhavy’nin zorlanacağını söylemek mümkün. 4 stoperden öne çıkan isim Ondrej Celustka. Trabzonspor ve Antalyaspor formaları da giyen Celustka, bu sezon Sparta Prag’da 30 maça çıktı. Celustka’nın partnerinin kim olacağını tahmin etmek çok kolay değil. Mevcut kadroda en yetenekli isim Tomas Kalas ama Jakub Brabec’in daha fazla öne oynama alışkanlığı var. Öne doğru oynayan bir stopere de ihtiyaç var. Bu yüzden Kalas ve Brabec arasından Brabec’in tercih edileceğini düşünüyoruz. Zira uzun topun işe yaramadığı bir senaryoda Brabec sorun çözebilir. Her şeye rağmen Kalas’ın ilk 11'de başlaması da sürpriz olmaz.

Sağ bekin Vladimír Coufal, sol bekin ise Jan Bořil olması bekleniyor. Mevcut kadroda en iyi defansif aksiyona sahip bu iki beki zorlayacak isim ise Pavel Kadeřábek ancak Kaderabek’i 4’lü savunmanın sağına atmak bir zafiyet yaratabilir.

Orta Saha: Savunmanın hemen önünde ikili bir orta saha hattı kurulacak. Oyun planına uyan isim Tomas Soucek. Uzun toplarda dönenleri alması beklenen Soucek’e eşlik edecek ismin Alex Kral olmasını bekliyoruz. Rakip uzun topları karşılamada etkili olabilecek ve Soucek’i biraz daha rahatlatmasını beklediğimiz Kral’ın alternatifi ise Darida olacak. Geri düşülen maçlarda da sahaya ilk atılacak ismin Darida olması bekleniyor. 

Öndeki 3’lünün merkezinde Antonin Barak yer alacak. Hem hava toplarında etkisi hem de gösterişsiz oyununa karşın gol yollarına girişleri Barak’ın ilk 11’de yer almasını sağlayacak. Darida bu bölgede de bir alternatif olabilir.

4-2-3-1’in iki kanadının ise Jakub Jankto ve Lukáš Masopust şeklinde olacağını tahmin ediyoruz. Burada Adam Hlozek gibi gelecekte dünya futbolunda adından söz ettirecek bir alternatif de bulunuyor. Bizlerin Masopust’un yerine Schick’in kenara gelmesi ve en uca Krmencik’in geçmesi gibi fantastik bir düşüncesi de var. Zira uzun top oynayacak olan Çekya’da böylece iki tane hava toplarında etkili isim sahada olacak. Böyle bir deneme ise şu zamana kadar yapılmadı.

Forvet: En uçta oynayacak isim eğer sağ kanatta yukarıda bahsettiğimiz yönde bir değişiklik olmazsa Patrik Schick şeklinde. Hava toplarında etkili olabilen ve sırtı dönük faul alma ihtimali de fazla olan Schick’in alternatifi ise benzer özelliklere sahip Krmencik.

Çekya İdeal 11: Vaclik; Boril, Celustka, Brabec, Coufal; Soucek, Kral, Barak, Jankto, Masopust; Schick.

1.90’lık Orta Saha: Antonin Barak


Bu sezon Verona formasıyla 34 maça çıkan Barak, 7 gol 3 asistlik bir katkı sağladı. Sırtı dönük oyunu ve ceza sahasına koşularıyla fark yaratan Barak, yerden de son derece etkili. Az top kaybıyla oynayan Barak’ın Çekya takımında Soucek ile birlikte öne çıkabileceği tahmin ediliyor. 

Instagram hesabını aktif olarak kullanan Antonin Barak, burayı maçlardan fotoğraflara ve ailesiyle geçirdiği anlara ayırıyor. Çekya, zorlu grupta bir sürpriz yapacaksa Soucek ve Barak’ın olağanüstü performansıyla bu mümkün olacak.








Euro 2020’de Çekya’dan Beklentiler


Zorlu bir grupta mücadele edecek olan Çekya’nın grupta ilk ikiye girme şansı epey düşük. Bununla birlikte en iyi üçüncüler arasına dahil olmaya çalışacaklar. Bunun için de İskoçya karşısında hata yapmamak zorundalar.

Gruptan çıkması zor gözüken Çekya’nın gruptan en iyi üçüncü olarak çıksa bile gerisi için umut vaat etmediğini söylemek gerekiyor. Turnuvaya 14 Haziran’da İskoçya maçıyla başlayacak olan Çekya’nın Euro 2020 fikstürü şu şekilde:

14 Haziran 16.00 İskoçya-Çekya: TRT 1
18 Haziran 19.00 Hırvatistan-Çekya: TRT 1
22 Haziran 22.00 Çekya-İngiltere: TRT 1