İngiltere Milli Takımı Euro 2020 Analizi

07.06.2021 - 13:20

İngiltere Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Birçok kişiye göre turnuvanın favorilerinden İngiltere, Euro 2020’nin ev sahiplerinden biri. Gareth Southgate yönetiminde D grubunda mücadele edecek İngiltere’nin Euro 2020’deki kadrosunu, turnuvadan beklentileri ve daha birçok konuyu sizler için inceledik.

İngiltere Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Dean Henderson (Manchester United), Sam Johnstone (West Bromwich Albion), Jordan Pickford (Everton)

Defanslar: Ben Chilwell (Chelsea), Conor Coady (Wolves), Reece James (Chelsea), Harry Maguire (Manchester United), Tyrone Mings (Aston Villa), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Atlético), Kyle Walker (Manchester City)

Orta Sahalar: Jude Bellingham (Dortmund), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Aston Villa), Jordan Henderson (Liverpool), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Leeds United), Declan Rice (West Ham), Bukayo Saka (Arsenal), Jadon Sancho (Dortmund)

Forvetler: Dominic Calvert-Lewin (Everton), Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Manchester United), Raheem Sterling (Manchester City)

İngiltere’nin Euro 2020 Yolu


Euro 2020 elemelerinde Çekya, Karadağ, Kosova ve Bulgaristan ile karşılaşan İngiltere, grupta oynadığı 8 maçın 7’sini kazanmayı başardı. Alınan tek mağlubiyet, Çekya deplasmanında geldi. 

Eleme maçlarına Çekya karşısında alınan 5-0’lık galibiyetle başlayan İngiltere, Karadağ’ı 5-1, Bulgaristan’ı 4-0 ile geçti. Elemelerde en dikkat çekici karşılaşmaları ise Kosova ile iç sahada oynadıkları ve 5-3 kazandıkları mücadeleydi. Çekya deplasmanında kaybettikleri maç dışında her maçta en az 4 gol atmayı başardılar. 8 maç sonunda 37 gol atarak dikkat çeken İngiltere, sadece 6 gol yedi.

Euro 2020 eleme maçlarında neredeyse hiç zorlanmayan İngiltere, Dünya Kupası elemelerine 3’te 3 ile başladı. Farklı sistemleri oynayabilen İngiltere, yarı final ve finallerin Londra’da oynanacağı turnuvada kupaya uzanmak istiyor.

Gareth Southgate Denenmedik Sistem Bırakmadı


Eleme maçlarını hazırlık maçı havasında oynayan İngiltere’de teknik direktör Gareth Southgate, neredeyse her maçta farklı bir şeyler denedi. Bazı maçlar önde iki iç forvet ile birlikte Kane’i oynatan Southgate, bazı maçlarda bambaşka bir düzenle sahaya çıkabiliyor.

Turnuvanın 1-2 ay öncesinde 3’lü savunma beklentisi hâkim olan İngiltere’de son dönemde 4’lü savunma planı öne çıkıyor. Hazırlık maçlarında da takımı deneme tahtasına çeviren ve her maçta farklı düzenlerle farklı oyuncuları kombine yapan Southgate’in bu denemeleri aslında rakipleri şaşırtma açısından olumlu. 

Diğer yandan Southgate’in aynı kadroyu oynatmak için pek bir şansı da olmadı. Henderson, geçtiğimiz günlerde Şubat ayından bu yana ilk maçına çıktı. Turnuva öncesinde hâlen Maguire’nin durumu belli değil. Southgate’in sık sık farklı şeyler denemesinin altında yatan sebep, biraz da bu sakatlıklar.

Bekler İleri, Merkez Orta Saha Geri


İngiltere’nin hangi dizilişle çıkacağını işin doğrusu kestirmek kolay değil. Southgate’in her maç farklı bir icat ile karşımıza çıkması bu noktada tahmini zorlaştırıyor. Öte yandan beklentimiz 4-3-3 yönünde. Defansın hemen önünde oynayan oyuncunun top kendilerindeyken stoper hattına girip, top çıkaracağı bir düzen bekleniyor.

4’lü, 3’lü veya 5’li… Ne oynanırsa oynansın İngiltere’nin topu alıp, sabırlı bir şekilde sete yerleşeceğini söyleyebiliriz. Bunu rakip kim olursa olsun yapmayı deneyecekler ve çoğu zaman da başaracaklar. Sete yerleştiklerinde bekleri ileri yollamayı seven Southgate, bunu da her maç deneyecek. Kane’in ileri uçtaki varlığı, bu oyunun oynanmasını epey kolaylaştıracak. Zira Kane son dönemde derine gelip servisleriyle de dikkat çekiyor. Kane, geçiş oyununda da ikinci toptan sonra kanatlara servisi yapan isim olacak. Kısacası; turnuvada Kane golleri kadar, asistleriyle de gündeme gelecek.

Topun rakibe geçtiği ve İngiltere’nin savunmada kaldığı senaryolarda İngiltere orta sahası birbirine çok yakın konumlanıyor. Böylece rakibin ceza sahasına sızması engellenmeye çalışılıyor.

İkinci bölgeye kadar baskı yapmayı tercih etmeyen İngiltere, baskıyı bu bölgede başlatıyor ve rakibin kendi kalesine daha fazla yaklaşmasını önlüyor. Genel olarak topa sahip olan taraf olacakları için dikkat etmeleri gereken nokta ise rakip geçiş hücumları olacak. Burada topu kaybeden isim kim olursa olsun ilk hamleyi o yapıyor ve hızlı çıkılmasını engellemeye çalışıyor. İlk baskının aşıldığı senaryolarda ise hızlı bir şekilde pozisyon almaya ve alanı kapatmaya gayret gösteriliyor.

Euro 2020’de İngiltere’nin 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: İngiltere’nin kadrodaki kalecilerine baktığımızda Jordan Pickford’un yeri garanti. Öte yandan Pickford’un zaman zaman şalter indirdiği ve tuhaf hatalar yaptığı maçlar olabiliyor. Hem olumlu hem de olumsuz anlamda işler yapmasını beklediğimiz Pickford, Euro 2020’de kalesini gole kapamaya çalışacak.

Defans: 4’lü bir savunma ile çıkmaları bekleniyor ama 3’lü bir hat görürsek de şaşırmayacağız. 4’lünün merkezinde sakatlık olmadığı her senaryoda Harry Maguire ve John Stones ikilisi karşımıza çıkacak. Ancak son dönemde Harry Maguire’den iyi haberler gelmiyor. Southgate de geçtiğimiz günlerde Maguire ile ilgili soruya “Euro 2020’de hazır olmasını bekliyoruz” yanıtını verdi. Kadrodan çıkarılmasa da en azından ilk maçta oynaması son açıklamalara göre çok mümkün değil. Böyle bir senaryoda önceliğin Tyronne Mings’e verileceğini düşünüyoruz.

Sağ bekte Alexander Arnold’un kadrodan çıkarılmasıyla birlikte tek isim Kyle Walker kaldı. Trippier’nin şu an için tercih edilmesi büyük bir sürpriz olur. Sol bekte ise Southgate’in tercihi Luke Shaw şeklindeydi ama son dönemde takımdan gelen haberler Ben Chilwell’in bir adım öne çıktığını gösteriyor. Luke Shaw’ın yaptıklarına bir de savunma katkısı ekleyecek olan Chilwell en azından hedef maçlarda daha iyi bir tercih gibi.

Orta Saha: 3’lü bir orta saha hattı ile sahaya çıkmasını beklediğimiz İngiltere’nin savunma önündeki oyuncusu muhtemelen Declan Rice olacak. Top kendilerindeyken iki stoperin arasına giren ve beklerin daha özgür bir şekilde çıkmasını sağlayan Rice’a eşlik edecek isimlerden biri Kalvin Phillips. Normal şartlarda Southgate’in aklındaki planın Henderson’ı oynatmak olduğu biliniyor ama Henderson’ın temposunun en azından sert geçmesi beklenen Hırvatistan maçı için yeterli olmadığı tahmin ediliyor. Rakip geçişlerde baskı yapabilecek ve faulsüz top kazanabilecek Phillips, İngiltere orta sahasının direkt ihtiyacını karşılıyor. 

Rice ile Phillips’in çok yaratıcı oyuncular olduğunu söylemek mümkün değil. Böyle bir ikiliyi koyduktan sonra üçüncü ismin mutlaka yaratıcılığıyla öne çıkması gerekiyor. Kadrodaki bu isim ise Mason Mount. Takıma bir şut kalitesi de katacak olan Mount, bu sezon Chelsea ile Şampiyonlar Ligi’ni kazandı.

Forvet: En uçtaki ismin Harry Kane olacağını söylemek için futbol duayeni olmaya gerek yok. Dünyanın belki de en iyisi olan Kane’in bu serüvende gollerinin yanında asistleriyle de dikkat çekeceğini tahmin ediyoruz.

Harry Kane’e ileri uçta eşlik edecek ilk ismin Phil Foden olmasını bekliyoruz. Bu sezonu harika geçiren Foden’ın farklı bölgelerde oynayabiliyor olması, Southgate’in işini kolaylaştıracak. Diğer kanadın ise her şeye rağmen Raheem Sterling olması bekleniyor. Rashford ve Grealish diğer adaylar ama bu zamana kadar tüm hedef maçlarda Sterling kullanıldı. Üst düzey bir formu olup olmadığı tartışılsa da Southgate’in kendisinden vazgeçmeyeceğini düşünüyoruz.

İngiltere İdeal 11: Pickford; Chilwell, Maguire, Stones, Walker; Rice, Phillips, Mount; Kane, Foden, Sterling.

Harry Kane Takımı Taşıyacak


Euro 2020 sonrasında Tottenham’dan ayrılması beklenen Kane, İngiltere’nin en önemli oyuncusu. Sahadaki diğer 10 oyuncunun yeri bir şekilde dolsa da Kane’in yokluğunda aynı oyunu oynamak mümkün değil. Hem pasör olarak hem de gol vuruşuyla turnuvaya damga vurması beklenen Kane, savunmayı da baskı yedikleri senaryolarda rahatlatacak. 

Dünyanın belki de en iyi santraforu olan Harry Kane, sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor. Özellikle Instagram’da paylaşımlar yapan Kane, Jose Mourinho ile yolların ayrılması sonrasında Instagram’da ona teşekkür ettiği mesajla gündem olmuştu. Birçok takım arkadaşının aksine Mourinho ile iyi ilişki kuran Kane, Euro 2020’de izlemesi en keyif veren oyunculardan olacak.










Euro 2020’de İngiltere’den Beklentiler


Yetenekli oyunculardan kurulu İngiltere, ilk kez gerçekçi bir şampiyonluk adayı. Grupta Hırvatistan ile birlikte favori olan İngiltere’nin grup aşaması sonrası sert kayaya çarpma ihtimali var. 

Savunmada boşluk vermeyen bir takımla eşleşmeleri, son 16’da elenmeleri anlamına gelebilir. Eşleşmelerde şansları yanlarında olursa yarı final, final ve hatta şampiyonluk ihtimali mümkün. Bütün bunlarla birlikte Southgate’in hâlen tercihlerinin bizleri tatmin etmediğini ve bu yüzden erken elenme ihtimaline daha yakın olduğumuzu söylememiz gerek.

Sonuç ne olursa olsun İngiltere’yi izlemek keyif verecektir. Gruplara Hırvatistan mücadelesiyle başlayacak olan İngiltere’nin Euro 2020 takvimi şu şekilde:

13 Haziran 16.00 İngiltere-Hırvatistan: TRT 1
18 Haziran 22.00 İngiltere-İskoçya: TRT 1
22 Haziran 22.00 Çekya-İngiltere: TRT 1