Hırvatistan Milli Takımı Euro 2020 Analizi

07.06.2021 - 12:52

Hırvatistan Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Son Dünya Kupası finalisti Hırvatistan, Euro 2020’ye şampiyonluk hedefiyle adım atıyor. D grubunda İngiltere, İskoçya ve Çekya ile mücadele edecek Hırvatistan’ın aday kadrosunu, Euro 2020 stratejisini ve ilk 11 tercihini sizler için araştırdık.

Hırvatistan Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Dominik Livaković (Dinamo Zagreb), Lovre Kalinić (Hajduk Split), Simon Sluga (Luton)

Defanslar: Borna Barišić (Rangers), Domagoj Bradarić (LOSC Lille), Duje Ćaleta-Car (Marseille), Joško Gvardiol (Leipzig), Josip Juranović (Legia Warszawa), Dejan Lovren (Zenit), Mile Škorić (Osijek), Domagoj Vida (Beşiktaş), Šime Vrsaljko (Atlético Madrid)

Orta Sahalar: Mateo Kovačić (Chelsea), Luka Modrić (Real Madrid), Marcelo Brozović (Inter Milan), Milan Badelj (Genoa), Nikola Vlašić (CSKA Moskva), Mario Pašalić (Atalanta), Ivan Perišić (Inter Milan), Mislav Oršić (Dinamo Zagreb), Luka Ivanušec (Dinamo Zagreb)

Forvetler: Josip Brekalo (Wolfsburg), Ante Budimir (Osasuna), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo Zagreb), Ante Rebić (AC Milan)

Hırvatistan’ın Euro 2020 Yolu

Hırvatistan, son dönemde büyük turnuvalar öncesinde eleme maçlarında zorlanmıyor. Bu geleneği Euro 2020 elemelerinde de devam ettirdiler. Galler, Slovakya, Macaristan ve Azerbaycan’ın yer aldığı grupta 8 maçta 17 puan toplayarak adlarını Euro 2020’ye yazdırdılar.

Elemelere Azerbaycan galibiyetiyle başlayan Hırvatistan, ardından Macaristan’a mağlup oldu. Ardından gelen Galler ve Slovakya galibiyetleri ise Hırvatistan’ın diğer rakiplerinden biraz daha ayrılmasını sağladı. Grupta en dikkat çekici istatistikse Hırvatistan’ın 2 maç dışında her maçta gol yemesi. 8 maç sonunda 17 gol atıp, 7 gol yiyen Hırvatistan’ın hedefi son Dünya Kupası’nda yakaladıkları başarıyı tekrarlamak.

Dünyanın belki de en iyi orta saha oyuncularına sahip olan Hırvatistan’ın son dönemde oynadığı oyun ise eleştirilere sebep oluyor. Hücumda üretken olamayan ve kadrosunun hakkını veremeyen Hırvatistan’ın bu durumunun Euro 2020’de çözülüp çözülmeyeceği merak ediliyor.

Zlatko Dalic Beklentiyi Düşürmeye Çalışıyor


Hırvatistan’ı uzaktan takip eden ve geçtiğimiz yıllardaki başarıları gören biri Hırvatistan’ın bu kupada iddialı olacağını düşünür. Hırvatistan da Euro 2020’de gerçekten iddialı olabilir ama teknik direktör Zlatko Dalic, her fırsatta beklentileri düşürmeye çalışıyor. 3 yıl önce Dünya Kupası’nda yakaladıkları başarıdaki takımla şu anki takımın farklı olduğunu belirten Dalic, geçiş sürecinde olduklarını sözlerine ekliyor.

Dünya Kupası’nda inanılmaz bir başarı elde eden Zlatko Dalic’in aslında o başarı sebebiyle Euro 2020’de beklentiyi düşürmeye çalıştığı düşünülüyor. Zira Dalic’in açıklamalarında o kupa sonrası herkesin kendilerine karşı ekstra motivasyonla çıktığının altı çiziliyor. 

Grupta oynayacakları İngiltere maçında Wembley’de baskıyı hissedeceklerini ve akıllarda 3 yıl önceki yarı final maçının olacağı biliniyor. Dalic’in beklentiyi düşürmeye çalışmasına oyuncuların nasıl bir tepki vereceği merak konusu. Bununla birlikte hazırlık maçlarında iyi sinyaller vermediler.

Hırvatistan Topa Sahip Olup Üretememeye Başladı


Hırvatistan’ın 4-3-3 düzeninde sahaya çıkmasını bekliyoruz. Bu zamana kadar bu düzenden vazgeçmediler. Öte yandan merkezlerinde öyle yetenekli oyuncular var ki topa sahip olup rakip sahaya yerleşme planı dışında başka bir plan yapılamıyor. Son dönemde de top hep kendilerinde. 10 kişi kaldıkları Portekiz maçı dışında neredeyse tüm maçlarda rakiplerinden daha fazla topla oynadılar.

Euro 2020’de topla oynama yüzdesi yüksek ekiplerden biri olması beklenen Hırvatistan’ın bu kadar topla oynamasına rağmen üretkenliği düşük. Son dönemde ceza sahasında topla buluşma yüzdeleri de iyiden iyiye düştü. Bu durum Euro 2020 özelinde ciddi bir sorun. Kendilerine karşı kapanacak iki ekiple oynayacaklar. Eğer onları açamazlarsa sürpriz bir veda gelebilir.

Top kendilerindeyken olabildiğince geniş alanda kalmaya çalışan Hırvatistan, kenar ortaları da bir hücum planı olarak kullanıyor. Özellikle çizgiye inmeden yapılan arka direk ortalarıyla pozisyonlar yaratabiliyorlar.

Hırvatistan’ın önde baskı yediği durumda uzun top oynamaktan kaçınmadığı görülüyor. Öncelik kısa pas olsa da bol bol uzun vurdukları pozisyonlara şahit olacağız.

Topla bu kadar haşır neşir olan bir ekibin savunmadaki en büyük sorunu geçiş oyunu oluyor. Hırvatistan da rakip geçişleri durdurmakta zorlanabiliyor. Direkt olarak çıkan ekiplere karşı savunmada 1’e 1 kalabiliyorlar. Pozisyon hataları da olunca son maçların tamamında gol yiyen bir Hırvatistan izledik. Hırvatistan’ın bu noktada yapması gereken rakibi uzun vurmaya teşvik etmek. Bunun için de önde baskı yapılabilir ama şu zamana kadar oynanan maçlarda agresif bir önde baskı görmedik.

Euro 2020’de Hırvatistan’ın 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Son dönemde neredeyse tüm maçlara ilk 11’de başlayan Dominik Livaković, turnuvada Hırvatistan’ın kalesini koruyacak. Livakovic, bu sezon çıktığı 48 lig maçının 23’ünde kalesini gole kapatmayı başardı.

Defans: Savunmanın ilk ve en önemli ismi Domogoj Vida olacak. Beşiktaş forması giyen Vida, aynı zamanda savunmanın lideri. Vida’nın partneri konusunda birtakım soru işaretleri mevcut. Lovren ile Vida’nın bir uyumu söz konusu ama güncel formlarıyla Duje Ćaleta-Car ismi bir adım önde. Leipzig’e transfer olan Gvardiol da birkaç yıl içinde stoperde birinci isim olacağa benziyor.

Sol bek ve sağ bek ise biraz daha net. Šime Vrsaljko’nun zaten şu an için bir alternatifi yok. Solbekte ise Bradaric ve Barisic isimleri dikkat çekiyor. Bradaric’in son dönemde Lille’de yerini kaptırdığını ve buraya formda gelmediğini unutmamak gerekiyor. Barisic ise tam anlamıyla istikrar abidesi. Bu sezon 50 maça çıkan ve hücumda da etkin olan Borna Barisic, Euro 2020’ye ilk 11’de başlayacaktır. 

Orta Saha: Hırvatistan’da merkez oldukça yetenekli isimlerden oluşuyor. Bu isimlerden savunmanın önünde oynayacak isim Marcelo Brozovic olacak. Hem savunmada hem de geriden oyun kurulumunda faktör olması beklenen Brozovic’in yeri garanti gibi.

Brozovic’in önünde ise eski temposunda olmasa da hâlen son derece etkili olan Luka Modric ve 3’lü orta sahalı bir düzende her zaman daha etkili olabilecek Mateo Kovacic yer alacak. Bu 3’lüyle öndeki oyunculara fırsatlar yaratmaya çalışacaklar.

Forvet: En uçtaki isim aslında tam olarak belli değil. Bizlerin düşüncesi burada hava toplarında etkili bir ismin tercih edileceği yönünde ama genel beklenti biraz daha farklı. Uzun oynama planı olan ve kenar ortaları deneyen bir takım için Bruno Petkovic isminin öne çıkması gerekiyor. Son dönemde Zlatko Dalic de onu en uçta kullanıyor. 9 gol 9 asistlik bir sezonu geride bırakan Petkovic, bize göre Kramaric’in önünde.

4-3-3’ün bir kanadının Ivan Perisic olması bekleniyor. Zlatko Dalic’in genel olarak ondan vazgeçmediği biliniyor. Diğer kanat ise muhtemelen Ante Rebic’e teslim edilecek. Petkovic’in indirdiği toplara hareketlenebilecek isimlerden Rebic’in alternatifi ise yetenekleri inanılmaz olan ama bir türlü beklenen patlamayı yapamayan Nikola Vlasic.

Hırvatistan İdeal 11: Livakovic; Barisic, Vida, Caleta-Car, Vrsaljko; Brozovic, Modric, Kovacic; Rebic, Perisic, Petkovic.

Luka Modric Şampiyonluk İstiyor


Takımın en önemli oyuncusu Luka Modric, geçtiğimiz günlerde bir röportaj verdi. Bu röportajda İngiltere ile başlamanın kendileri için iyi olduğunu ve şampiyon olabileceklerini dile getirdi. Turnuvanın kendileri adına iyi geçeceğini düşündüğünü belirten Modric, takımın beyni. 

35 yaşındaki yıldız oyuncunun önümüzdeki yıl yapılacak Dünya Kupası sonrasında milli takımı bırakması bekleniyor. Sosyal medyayı genellikle ailesiyle fotoğraflarına ayıran Modric, maçlardan kareleri de Instagram’da paylaşıyor.







Euro 2020’de Hırvatistan’dan Beklentiler


Son dönemdeki oyunlarına şahit olmasaydık Hırvatistan’ı kupadaki favoriler arasına koyacaktık ama son dönemde amiyane tabirle iç karartan bir oyun oynuyorlar. Bu oyunlarına rağmen grupta onlara rakip olabilecek tek takım İngiltere. Dolayısıyla en kötü oynadıkları senaryoda bile gruptan çıkacaklardır. Gruptan çıktıktan sonra eşleşmeye bağlı olarak çeyrek final ihtimali de var ama çeyrek final sonrası çok kolay görünmüyor.

Hırvatistan merkezinde öyle yetenekli oyuncular var ki bir anda her şey tersine dönebilir ve Hırvatistan’ı sona kadar ilerlerken görebiliriz. İngiltere ile grup aşamasına başlayacak Hırvatistan’ın Euro 2020 fikstürü şu şekilde:

13 Haziran 16.00 İngiltere-Hırvatistan: TRT 1
18 Haziran 19.00 Hırvatistan-Çekya: TRT 1
22 Haziran 22.00 Hırvatistan-İskoçya: TRT Spor