Ukrayna Milli Takımı Euro 2020 Analizi

06.06.2021 - 15:17

Ukrayna Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Turnuvada birçok kişinin sürpriz adayı olan Ukrayna; Hollanda, Avusturya ve Kuzey Makedonya ile aynı grupta yer alıyor. Ukrayna’nın yıldız isimlerini, Euro 2020 yolunu ve çok daha fazlasını sizler için inceledik.

Ukrayna Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Georgiy Bushchan (Dynamo Kyiv), Andriy Pyatov (Shakhtar Donetsk), Anatolii Trubin (Shakhtar Donetsk)

Defanslar: Oleksandr Karavaev (Dynamo Kyiv), Serhiy Kryvtsov (Shakhtar Donetsk), Mykola Matviyenko (Shakhtar Donetsk), Vitaliy Mykolenko (Dynamo Kyiv), Denys Popov (Dynamo Kyiv), Eduard Sobol (Club Brugge), Oleksandr Tymchyk (Dynamo Kyiv), Illia Zabarnyi (Dynamo Kyiv), Oleksandr Zinchenko (Manchester City)

Orta Sahalar: Roman Bezus (Gent), Yevhen Makarenko (Kortrijk), Ruslan Malinovskyi (Atalanta), Marlos (Shakhtar Donetsk), Mykola Shaparenko (Dynamo Kyiv), Taras Stepanenko (Shakhtar Donetsk), Heorhii Sudakov (Shakhtar Donetsk), Serhiy Sydorchuk (Dynamo Kyiv), Viktor Tsygankov (Dynamo Kyiv)

Forvetler: Artem Besedin (Dynamo Kyiv), Artem Dovbyk (Dnipro-1), Roman Yaremchuk (Gent), Andriy Yarmolenko (West Ham), Oleksandr Zubkov (Ferencváros)

Ukrayna’nın Euro 2020 Yolu


Euro 2020’deki ekipler arasında eleme performansıyla dikkat çeken Ukrayna, çok da kolay olmayan Portekiz, Sırbistan, Lüksemburg ve Litvanya’nın bulunduğu gruptan 8 maç sonunda 20 puanla lider çıkmayı başardı. 

Gruba Portekiz deplasmanında aldığı 1 puanla başlayan Ukrayna, ardından Lüksemburg’u deplasmanda 2-1, Sırbistan’ı da iç sahada 5-0 ile geçti. Grupta son maça kadar sadece 2 gol yiyen Ukrayna, düşük konsantrasyonla çıktıkları Sırbistan deplasmanından 2-2 ile döndü. Toplam 4 gol yiyen ve 17 gol atan Ukrayna, ciddiye alınmadığı her senaryoda rakiplerin başına sorun çıkarabilecek bir ekip.

Andriy Shevchenko yönetiminde son Dünya Kupası elemelerinde 3 beraberlik alan Ukrayna, elemelerde en çok Sırbistan maçıyla dikkat çekti. 5-0 kazandıkları maçta çok daha fazlasını atabilirlerdi. Grupta kötü oynadıkları bir maç ise neredeyse olmadı.

Efsane Futbolcu Efsane Hoca mı Oluyor?


İyi futbolcuların iyi teknik direktör olamadığına dair bir önyargı mevcut. Türkiye’de genel olarak lisans yeterliliği ve deneyim önemsenmediği için iyi futbolcular direkt olarak A takım düzeyinde çalışabiliyor. Sonrası da genel olarak hayal kırıklığı oluyor. Bu önyargıyı yıkan isimler de mevcut. Real Sociedad B takımında çalışan Xabi Alanso gelecekte bu önyargıyı terse çevirecek gibi duruyor. Ukrayna teknik direktörü Andriy Shevchenko ise şimdiden bu önyargıyı yıkmış gibi.

Shevchenko çalıştığı her isimden bir şeyler öğrendiğini ve herkesin kendisine katkısı olduğunu söylüyor. José Mourinho, Carlo Ancelotti, Fatih Terim, Alberto Zaccheroni gibi isimlerle çalışan Shevchenko, ülkenin belki de en büyük teknik direktörü Valeriy Lobanovskyi’yle de çalışma fırsatı bulmuştu.

Elemelerin tamamında 4-3-3 oynatan Shevchenko, son aylardaki Dünya Kupası elemelerinde 3’lü savunma da denedi. Birçok kişi bunun eksikler sebebiyle denendiğini ve kalıcı bir şey olmadığını düşünüyor.

Topu Alamadıklarında Sorun Yaşıyorlar


Bazı takımlar toplu ve topsuz oyunu aynı anda oynayabiliyor. İtalya buna iyi bir örnek. Bazı takımlar da topu almayı hiç istemiyor. Finlandiya ve Türkiye de bunun iyi bir örneği. Topu almak için özel çaba sarf etmeyen ekipler de turnuvada olacak. Bütün bu takımlarla birlikte Ukrayna topu alamadığında en büyük sıkıntıyı yaşayacak ekip gibi duruyor.

2020 yılını çok kötü geçirdiler. Bunda sakatlıkların da payı büyüktü. Bu yıl oynadıkları maçlarda 7-1’lik Fransa mağlubiyeti dikkat çekiyor. Karşılaşmada topla oynama oranı %30 civarındaydı. Son dönemde topa sahip olamayıp kazandıkları tek maç İspanya mücadelesi. 1-0 kazandıkları bu maçta İspanya tam 23 şut çekmiş ve birçok fırsattan yararlanamamıştı. Buradan hareketle topu almak zorunda olduklarını söyleyebiliriz. Bunu yapamayacakları rakipler de karşılarına çıkacak. O mücadelelerde bile topla oynama yüzdesinde %40’ın üzerine çıkmaları gerekecek. %40’ın altında kaldıkları bir maçta şans yardım ederse galip gelebilirler ya da bu veriyi terse çevirecek bir oyuncu grubuyla oynayacaklar. Bir başka deyişle; kendilerinden güçsüz takıma karşı oynadıkları 11’le, topu alamadıkları maçlarda çıkaracakları 11 aynı olursa sonuç hayal kırıklığı olacak.

Geçiş hücumunda ise merkezdeki oyuncuların topu aynı şekilde merkeze yolladığı görülüyor. 4-3-3’ün iki kanat oyuncusu da hızlı bir şekilde rakip savunma arkasına koşu atıyorlar. Bu sayede rakibin dikkati dağılabiliyor. 

Ukrayna’nın savunması ise aslında ikiye ayrılıyor. Topu alamadıkları maçlarda 5’li bir hat ile rakibi karşılamaya çalışıyorlar. Defans çizgisi de biraz geri gidiyor. Savunmanın biraz önünde defansif orta saha konumlanıyor. Kendileriyle denk veya kendilerinden düşük seviyedeki takımlara ise orta sahada baskı uygulayabiliyorlar. Rakip geçişleri faul ile durdurmaktan çekinmeyen Ukrayna’da defansın önünde oynayacak kişinin performansı, Ukrayna adına belirleyici olacak.

Euro 2020’de Ukrayna’nın 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Turnuva geçtiğimiz yıl oynansa muhtemelen kalede Pyatov olurdu ama Uluslar Ligi’nde İspanya’dan 4 gol yedikten sonra Pyatov yerine Georgiy Bushchan tercih edildi. Bu sezon 13 maçta gol yemeyen Bushchan, Euro 2020’de de kaleyi koruyacak.

Defans: Ukrayna’nın topa sahip olmak istediğini ve düzeni her maçta buna göre kurduğunu dile getirdik. Buradaki sorun ise stoperlerin tam olarak bu oyuna yatkın olmaması. Pas kaliteleri düşük mü? Hayır ama üst düzey de değil. Dolayısıyla geriden oyun kurulumunda işleri, bekler veya merkez orta sahadaki isimler üstlenebilir. Stoperlerden oyun planında zafiyet yaşatmayacak olanları ise Mykola Matviyenko ve Ilya Zabarnyi. 18 yaşında olan Zabarnyi, bu sezon sakatlıkların da etkisiyle Lucescu’dan şans buldu. Yaşından çok daha olgun olan ve muhtemelen birkaç yıl içinde Avrupa’nın iyi bir ekibinde göreceğimiz Zabarnyi’nin turnuvadaki performansı merak ediliyor.

Sol bek bölgesinde Vitaliy Mykolenko ve sağ bekte bir dönem Fenerbahçe forması giyen Oleksandr Karavaev ismi öne çıkıyor. Fenerbahçe dönemi sonrasında hücumda çok daha etkin olan Karavaev’in oyun kurulumuna da olumlu etkisi olabileceğini düşünüyoruz. 

Orta Saha: Ukrayna’nın mevcut düzeninde savunmanın önündeki oyuncunun yükü bir hayli fazla. Bu yükü kaldırabilecek isim ise Taras Stapenenko. Pas kalitesi ortalamanın üzerinde olan ve geçiş hücumlarını başlatması beklenen Stapenenko, topun rakipte kaldığı senaryolarda da stoperlerin önündeki can simidi olacak.

Stapenenko’nun hemen önünde iki tane inanılmaz yetenekli oyuncu izleyeceğiz. PSV döneminde 10 numara oynayan, Guardiola’nın elinde sol beke dönüşen Oleksandr Zinchenko, Ukrayna’da merkezdeki isim olacak. İkinci isim ise Fenerbahçe döneminde Aykut Kocaman’ın transferini çok istediği Ruslan Malinovskyi. Muhtemelen sağ iç oynayacak olan Malinovskyi’nin, rakip ceza yayının biraz gerisinde topu soluna çekip uzaktan sert vuruşlarla etkili olduğunu şimdiden görür gibiyiz. 

Forvet: İleri üçlüdeki iki isim net ama birinin kim olacağını kestirmek kolay değil. En uçta Gent’te forma giyen Roman Yaremchuk oynayacak. Bu sezon 23 gole katkı veren ve asist sayılarını da yukarı çıkarmayı başaran Yaremchuk, asist sayılarında istikrar yakalarsa Avrupa’nın 5 büyük liginde oynayabilecek seviyede. Bu sezon asistte kariyer rekoru kıran Yaremchuk’un sırtı dönük oyunuyla servisler yapabileceğini düşünüyoruz.

Yaremchuk’un asist yapabileceği isimlerin başında Andriy Yarmolenko geliyor. Saf yetenek olan Yarmolenko, takımın da yıldızı. 4-3-3’ün sağında Yarmolenko’nun oynaması kesin ama solunda kim oynayacak konusu net değil. Şut kalitesi yüksek, rakiplere fizik üstünlük de kurabilecek Oleksandr Zubkov herkesin bir adım önünde. Zubkov’un yerine düşünülebilecek isim ise Marlos ama Marlos’un verimi sol kenarda oynadığında düşüyor. Bu sebeple Marlos’un hamle oyuncusu olacağını tahmin ediyoruz.

Ukrayna İdeal 11: Bushchan; Mykolenko, Matviyenko, Zabarnyi, Karavaev; Stapenenko, Malinovskyi, Zinchenko; Yarmolenko, Zubkov, Yaremchuk.

Ruslan Malinovskyi ve Mermi Gibi Şutları


Ukrayna kadrosunda Zinchenko, Yarmolenko gibi yıldız isimler var. Son dönemde yıldız isimler arasına giren Malinovskyi de kadroda önemli bir konumda. Özellikle işler sıkıştığında ve rakip savunmayı aşamadıklarında Zubkov ile birlikte uzaktan şutlar deneyecek. Bu şutların son derece etkili olması da Euro 2020’nin belki de en güzel golünün Malinovskyi tarafından atılmasını sağlayacak.

Özellikle Instagram’ı aktif olarak kullanan Malinovskyi, burada maç fotoğraflarını paylaşıyor. Ailesiyle yaşadığı güzel anları da takipçileriyle paylaşan Malinovskyi’nin Ukrayna kadrosunda öne çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.








Euro 2020’de Ukrayna’dan Beklentiler


2020 yılında Ukrayna’nın oynadığı maçlar biraz beklentileri düşürdü ama bizler hâlen çok etkili olabileceklerini düşünüyoruz. Hatta grupta Hollanda’nın bize göre bir adım önündeler. Grup sonrası yolları ise biraz çetrefilli olabilir. Özellikle topu alamayacakları maçlarda nasıl bir kadro ile çıkacakları kaderlerini belirleyecek. Bizlerin beklentisi ise son 16 turu eşleşmesine de bağlı olarak en az çeyrek final oynamaları şeklinde.

Euro 2020’ye Hollanda maçıyla başlayacak olan Ukrayna, ardından Kuzey Makedonya ve Avusturya ile karşılaşacak. Ukrayna’nın Euro 2020 fikstürü şu şekilde:

13 Haziran 22.00 Hollanda-Ukrayna: TRT 1
17 Haziran 16.00 Ukrayna-Kuzey Makedonya: TRT 1
21 Haziran 19.00 Ukrayna-Avusturya: TRT Spor