Kuzey Makedonya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

06.06.2021 - 15:01

Kuzey Makedonya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Turnuvaya Uluslar Ligi sayesinde katılan ekiplerden Kuzey Makedonya, C grubunda; Hollanda, Avusturya ve Ukrayna ile karşılaşacak. Kuzey Makedonya’nın turnuvaya katılım sürecini, takımın turnuvada göstereceği performansı ve daha birçok konuyu sizler için araştırdık.

Kuzey Makedonya Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Stole Dimitrievski (Rayo Vallecano), Risto Jankov (Rabotnicki), Damjan Siskovski (Doxa Katokopia)

Defanslar: Egzijan Alioski (Leeds), Egzon Bejtulai (Shkëndija), Visar Musliu (Fehérvár), Kire Ristevski (Újpest), Stefan Ristovski (Dinamo Zagreb), Darko Velkovski (Rijeka), Gjoko Zajkov (Charleroi)

Orta Sahalar: Arijan Ademi (Dinamo Zagreb), Enis Bardhi (Levante), Darko Churlinov (Stuttgart), Eljif Elmas (Napoli), Feran Hasani (Partizani), Tihomir Kostadinov (Ružomberok), Boban Nikolov (Lecce), Milan Ristovski (Spartak Trnava), Stefan Spirovski (AEK Larnaca)

Forvetler: Daniel Avramovski (Kayserispor), Goran Pandev (Genoa), Marjan Radeski (Akademija Pandev), Vlatko Stojanovski (Chambly), Aleksandar Trajkovski (Mallorca), Ivan Tričkovski (AEK Larnaca), Krste Velkovski (Sarajevo)

Kuzey Makedonya’nın Euro 2020 Yolu


Elemelerde Polonya, Avusturya, Slovenya, İsrail ve Letonya ile karşılaşan Kuzey Makedonya, grupta istediği sonuçları alamadı. Son derece dengeli olan bu grupta her şeye rağmen geçtiğimiz yılların aksine daha iyi gözüken Kuzey Makedonya, 14 puanla 3’üncü sırada kaldı.

Grup eleme maçlarıyla Euro 2020 vizesi alamayan Kuzey Makedonya, 10 maç sonunda 12 gol atarken, kalesinde 13 gol gördü. Euro 2020’de de aynı grupta mücadele edeceği Avusturya’ya ve turnuvanın iddialı ekiplerinden Polonya’ya iki maçta da mağlup olan Kuzey Makedonya, en dikkat çekici sonucu Slovenya karşısında aldığı 2-1’lik galibiyetle elde etti. Geçtiğimiz aylarda oynanan Dünya Kupası elemelerinde Almanya’yı deplasmanda 2-1 yenen Kuzey Makedonya, ne denli tehlikeli bir ekip olduğunu da tüm dünyaya kanıtladı.

UEFA’nın yeni sistemi sayesinde grup maçları sonrasında da umudunu diri tutan Kuzey Makedonya, UEFA Uluslar Ligi sayesinde adını Euro 2020’ye yazdırdı. Uluslar Ligi play-off karşılaşmasında Gürcistan’ı Goran Pandev’in golüyle geçen Kuzey Makedonya’da hedef, ilk kez katıldığı Avrupa Şampiyonası’nda sürpriz yapmak.

Igor Angelovski: Oyun Felsefem Her Zaman Hücum Futbolu Oynatmak


Türkiye’den de teklifler alan ve önümüzdeki yıllarda Türkiye’de çalışabileceğinin sinyallerini veren Kuzey Makedonya teknik direktörü Igor Angelovski, farklı dizilişleri deneyebiliyor. 3’lü ve 4’lü savunma ile denemeler yapan Angelovski, bu denemelerin kendilerine büyük katkı sağladığını ve rakiplerin bu sayede kendilerini analiz etmede zorlandığını belirtiyor.

Geçtiğimiz günlerde röportaj veren Igor Angelovski, kendi oyun felsefesi hakkında da açıklamalarda bulundu. Oyun felsefesinin daima hücum oynatmak olduğunu dile getiren Angelovski, taraftarların da bunu istediğini söylüyor. Euro 2020’de de aynı yaklaşımla sahada olacaklarını belirten Angelovski, bir rüyada olduklarını dile getiriyor.

Grupta Hollanda, Ukrayna ve Avusturya ile karşılaşacak olan Kuzey Makedonya, gerçekten bu ekiplere karşı hücum futbolu oynayabilecek mi? Hep beraber göreceğiz.

Kuzey Makedonya’da Az Pozisyon Çok Gol


Son dönemde oyun olarak ciddi manada yükselen Kuzey Makedonya’nın teknik direktör Angelovski’nin de dediği gibi zaman zaman 3-5-2, zaman zaman da 4-4-2 oynadığı görülüyor. Maç içinde de dizilişte değişikliklere giden Kuzey Makedonya’nın Euro 2020’de başlangıçta 3-5-2 olarak sahaya yayılacağı tahmin ediliyor.

Kuzey Makedonya’nın topla oynamayı çok sevmediği ve yan pastan olabildiğince kaçındığı görülüyor ki zaten mevcut gruptaki rakipler düşünüldüğünde topu almak isteseler bile bunu başarmaları çok kolay değil. Direkt olarak rakip kaleye gitmeye çalışan Kuzey Makedonya, buna karşılık çok az pozisyon üretiyor. Bununla birlikte girdikleri pozisyonlar genellikle net fırsatlar oluyor ve bunları gole çevirme yüzdeleri hiç de az değil. Buradaki anahtar oyuncu ise bir dönem Fenerbahçe forması giyen Eljif Elmas. 

Genel olarak başlangıçta uzun top oynayan Kuzey Makedonya’nın zaman zaman kısa pasla oyuna başladığı da görülüyor ama bu kısa pas denemeleri devamlılık kazanmıyor ve muhtemelen 1-2 pozisyon sonrasında uzun topa dönülüyor.

Kuzey Makedonya’nın hücumdaki bir diğer silahı ise Enis Bardhi’nin duran topları olacak. Duran toplardan gol atma uzmanı olan Bardhi’nin sağlık durumunun çok iyi olmadığı belirtiliyor. Angelovski de Bardhi ile ilgili sorulara “umarım iyi olacak” yanıtını veriyor.

Savunmada ise Kuzey Makedonya’nın genel olarak topun gerisinde kalmaya çalıştığını ve rakibin kendi yarı sahasında pas yapmasına izin verdiğini görüyoruz. 2’nci bölgede baskı başlıyor ve rakibin öne oynamasına engel olunmaya çalışılıyor. Bunda da zaman zaman başarılı oldukları görülüyor. Savunmadaki sıkıntı ise aslında hücum planlarıyla birlikte ortaya çıkabilir. 

Stoperlerin pas kalitesi çok düşük ve kısa oynandığı senaryolarda önde baskı yapan takımlar, fırsatlar bulabilir. Bunun dışında alanları kapatan ve birbirine yakın oynayan Kuzey Makedonya’nın rakiplerini bunaltacağını söylemek mümkün.

Bir diğer problem ise hızlı atakları kesmede karşımıza çıkıyor. Kaptırılan toplarda baskı yapmak yerine alanı kapatmayı tercih ediyorlar. Bu da topla gelen rakip oyuncuya şut fırsatı verebiliyor. Gruptaki hemen hemen her ekibin şut denemekten çekinmediği ortamda sorun yaşayabilirler.

Topla oynamayı sevmeyen Kuzey Makedonya için kapılan toplarda hızlı hücumlar oldukça önemli. Burada Eljif Elmas’ın önemli bir rolü bulunuyor. Hem topla hareket edebilen hem de koşusunu ceza sahası içine kadar devam ettiren Elmas, bu turnuvada Kuzey Makedonya rakiplerinin önlem alması gereken birinci oyuncu. 

Euro 2020’de Kuzey Makedonya’nın 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Mevcut kadroda Stole Dimitrievski dışındaki kalecilerin ilk 11’de oynaması çok kolay değil. Euro 2020 elemeleriyle birlikte Dünya Kupası elemelerinde de boy gösteren Dimitrievski, Euro 2020’de kalesini gole kapatmaya çalışacak.

Defans: 3 stoperle sahaya çıkmasını beklediğimiz Kuzey Makedonya’da savunmada oynayacak ilk isim Kire Ristevski olacak. Ortalama düzeyde bir kesici olan Ristevski’nin geriden oyun kurulumuna pek katkısı yok. İkinci isim ise mevcut kadroda pas kalitesi vasata yaklaşan Darko Velkovski şeklinde. Bek de oynayabilen Velkovski’nin bu sezon fazla forma şansı bulamaması, muhtemelen en büyük sorun. 3’lünün son isminin ise Visar Musliu olması bekleniyor. Mevcut kadrodaki en yetenekli isim bize göre Musliu ama onun da geriden oyun kurulumuna herhangi bir katkısı yok.

Kuzey Makedonya’nın kanat bekleri ise çok daha net. Yaz transfer döneminde yolunun Türkiye’ye düşme ihtimali olan Egzijan Alioski sol kanat beki olarak görev yapacak. Teknik direktör Angelovski, hücuma katkılarıyla dikkat çekmesi beklenen Alioski’yi ters kanatta biraz daha savunmacı olan Stefan Ristovski ile dengelemeye çalışacak.

Orta Saha: Kuzey Makedonya’nın orta sahada elinde alternatifler mevcut. Sağlıklı olmaları durumunda oynayacak iki isim Eljif Elmas ve Enis Bardhi şeklinde olacak. Hücuma katkıları, dripling yeteneği, ceza sahası koşuları ve daha birçok özelliği Eljif Elmas’ı Kuzey Makedonya’nın hücum merkezi hâline getiriyor. Bardhi’nin de duran toplarından vazgeçmek çok kolay değil. 

Bardhi ve Elmas’ın iki 8 numara gibi oynayacağını varsaydığımız senaryoda genel olarak bir 6 numara kullanılıyor. Angelovski’nin buradaki tercihi ise Arijan Ademi olacak gibi. Tüm hedef maçlarda orta saha 3’lüsü Ademi, Elmas ve Bardhi şeklinde oldu. Geçtiğimiz sezon ligin ikinci yarısında Lecce’ye transfer olan Boban Nikolov’un da bu bölgede oynama ihtimali bulunuyor.

Forvet: Hücumdaki ilk tercih, bir büyük kupada görmekten bütün tarafsız futbol izleyicisinin memnun olduğu Goran Pandev. Bir dönem Galatasaray forması da giyen Pandev, Uluslar Ligi Play-Off maçında takımının Gürcistan önündeki galibiyetinde golü atan isimdi. 37 yaşındaki yıldız oyuncu, takımın Euro 2020’deki lideri olacak.

Pandev ile birlikte kimin oynayacağı aslında tam olarak belli değil. Igor Angelovski, sabit bir santrafor istemiyor. Mevcut kadroda bu isteğe yanıt verebilecek Aleksandar Trajkovski bulunuyor. Ancak onun da maç eksiği mevcut. Geçtiğimiz sezon sadece 8 maçta forma giydi. Buna rağmen mevcut kadroda en iyi seçenek Trajikovski gibi duruyor. Pozisyona rahat girebilen ama bu pozisyonları değerlendirmede sorunları olan Ivan Tričkovski ise bu iki ismin alternatifi olacak.

Kuzey Makedonya İdeal 11: Dimitrievski; Ristevski, Velkovski, Musliu; Alioski, Elmas, Bardhi, Ademi, Ristovski; Pandev, Trajkovski.

Tempo Eljif Elmas ile Yükselecek


Kuzey Makedonya’nın akan oyunda gol attığı bir senaryoda muhakkak aktörlerden biri Eljif Elmas olacak. Fenerbahçe forması giydiği dönemde de iyi oyunuyla dikkat çeken Elmas, Napoli yıllarında fizik kalitesini de yukarıya çekti. Daha güçlü olan Elmas, Kuzey Makedonya’da gol noktalarına da giriş yapıyor.

Gelişimini sürdürmesi durumunda daha üst seviyelere çıkması muhtemel olan Elmas, sosyal medyayı ise genel olarak maçlardan görüntülere ayırıyor.









Euro 2020’de Kuzey Makedonya’dan Beklentiler


Igor Angelovski hücum oynatmayı sevse de Kuzey Makedonya’nın hücumuyla bu grupta sürpriz yapması çok kolay değil. Öte yandan Dünya Kupası eleme maçında Almanya karşısında aldıkları galibiyet, her şeyin olabileceğini düşündürtüyor. Her şeye rağmen gruptan çıkma ihtimalleri bir hayli zayıf.

Turnuvaya eleme grubunda karşılaştığı ve iki kez mağlup olduğu Avusturya mücadelesiyle başlayacak olan Kuzey Makedonya, Ukrayna ve Hollanda maçlarıyla grup aşamasını tamamlayacak. Kuzey Makedonya’nın Euro 2020 fikstürü şu şekilde:

13 Haziran 19.00 Avusturya-Kuzey Makedonya: TRT 1
17 Haziran 16.00 Ukrayna-Kuzey Makedonya: TRT 1
21 Haziran 19.00 Kuzey Makedonya-Hollanda: TRT 1