Hollanda Milli Takımı Euro 2020 Analizi

06.06.2021 - 13:01

Hollanda Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Son yıllarda büyük turnuvalara katılmakta zorlanan Hollanda, Frank de Boer yönetiminde turnuvanın iddialı ekipleri arasında gösteriliyor. Hollanda’nın gerçekten iddialı olup olamayacağını, oyun planını, öne çıkacak oyuncuları ve çok daha fazlasını sizler için mercek altına aldık.

Hollanda Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Marco Bizot (AZ), Tim Krul (Norwich), Maarten Stekelenburg (Ajax)

Defanslar: Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Matthijs de Ligt (Juventus), Stefan de Vrij (Inter Milan), Denzel Dumfries (PSV), Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Joël Veltman (Brighton), Owen Wijndal (AZ)

Orta Sahalar: Frenkie de Jong (Barcelona), Marten de Roon (Atalanta), Ryan Gravenberch (Ajax), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (AZ), Quincy Promes (Spartak Moskva), Jurriën Timber (Ajax), Donny van de Beek (Manchester United), Georginio Wijnaldum (Liverpool)

Forvetler: Steven Berghuis (Feyenoord), Luuk de Jong (Sevilla), Memphis Depay (Lyon), Cody Gakpo (PSV), Donyell Malen (PSV Eindhoven), Wout Weghorst (Wolfsburg)

Hollanda’nın Euro 2020 Yolu


Eleme grupları belli olduğunda Almanya ile birlikte Euro 2020’ye katılmasına kesin gözle bakılan Hollanda, gruplarda sürprize olanak tanımadı ve Almanya’nın ardından grupları ikinci sırada tamamlayarak adını Euro 2020’ye yazdırdı. 

Elemelerde takımın başında yer alan Ronald Koeman, Barcelona ile anlaşınca Frank de Boer Hollanda Milli Takımı antrenörü oldu. Euro 2020 eleme maçlarının tamamında 4-3-3 düzeninde çıkan Hollanda’nın turnuvaya da bu düzende çıkması bekleniyor.

Eleme maçlarında 8 maçta 19 puan toplayan Hollanda, Almanya’yı deplasmanda 4-2 geçerek dikkat çekmişti. Hollanda’nın kritik maçı ise iç sahadaki Kuzey İrlanda mücadelesiydi. Kötü oynadıkları ve son dakikalara 1-0 geride girdikleri mücadeleyi, Depay’ın üst düzey performansıyla 3-1 kazanmayı başarmışlardı. Elemelerde 8 maçta 24 gol atıp 7 gol yiyen Hollanda, Almanya maçları dışında toplam 2 gol kalesinde gördü.

Frank de Boer’un Teknik Direktörlük Kariyeri Hayal Kırıklığı


İnanılmaz bir oyunculuk kariyeri ile futbolu yaşantısını noktalayan Frank de Boer, teknik direktör olduktan sonra bir türlü kendisinden beklenen başarıyı yakalayamadı. Aslında kariyer başlangıcı olarak Ajax’ta umut verici bir oyun oynatıyordu. Zaten orada oynanan oyun onu Inter’e götürdü.

Inter macerası toplam 14 maç süren Frank de Boer hakkında o dönem Inter’e transfer olan Caner Erkin’in pek de iyi yorumlar yapmadığı spor camiası tarafından biliniyor. Oyuncularla ilişkisi iyi olmayan ve genel olarak oyunculuk döneminde de insana yukarıdan bakan bir havası olduğundan bahsedilen Frank de Boer, Inter sonrası soluğu Crystal Palace’ta almış ve Palace yönetimi ona sadece 5 maç dayanabilmişti. MLS’te Atlanta United macerasında bile kayda değer işlere imza atamayan Frank de Boer’un hangi başarısına istinaden Ronald Koeman sonrası göreve getirildiği merak ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde Dailymail’de çıkan haber, Frank de Boer’un takıma hâkim olmadığını düşündürttü. Kadroda yer almayan Queensy Menig için kendilerine Euro 2020’de büyük katkısı olacağından bahsetti. “Bu basit bir kafa karışıklığı mıydı yoksa Frank de Boer işini ciddiye almadan mı yapıyor?” gibi soruların yanıtları Euro 2020’de verilecek.

İşler Sıkışınca Sağdan Soldan Ortalar Geliyor


Hollanda’nın Euro 2020’de oynayacağı oyunu incelerken eleme maçlarını teknik direktör değişikliği sebebiyle referans almak çok doğru değil. Frank de Boer döneminin başlangıcı olan Meksika maçı sonrasındaki sürece bakmak daha doğru olacaktır.

Genel olarak 4-3-3 olarak sahaya dizilen Hollanda, son dönemdeki hazırlık maçlarında 3’lü savunma denemelerini de yapıyor. Öte yandan kendisinden zayıf takımlara karşı topa hükmetmeyi seviyor. Son dönemde oynadıkları çoğu maçta %60’ın üzerinde topla oynamayı başardılar. Ayrıca Hollanda, kaleye en fazla şut çeken ekipler arasında yer alıyor. Ancak bu şutların kalitesinde ve şut seçiminde birtakım sorunlar var. Zira kaleyi bulan şutların ortalaması bir hayli düşük.

Geriden oyun kurulumunu da bir plan hâline getiren Hollanda’da hücumdaki ana plan sete yerleşip, bol şut çekmek gibi görünüyor. Diğer yandan işler biraz ters gittiğinde bir panik havası hâkim oluyor. Bu da etkisi artık iyiden iyiye düşen kenar ortalarının sayısını arttırabiliyor. Hollanda’daki en büyük sorun da golün geciktiği veya geri düşünülen senaryolardaki panik havası olacak.

Savunmada ise hava toplarında çok başarılılar ama rakiplerin Hollanda’ya karşı çok da havadan oynayacağı tahmin edilmiyor. Bununla birlikte ön alan baskısı yapıyorlar, topu kapamadıklarında ise rakibin direkt kaleye gitmesi mümkün olabiliyor. Dünya Kupası eleme maçında Türkiye karşısında düştükleri durum, hemen hemen herkesin hafızasında. 

Hollanda’nın geçiş hücumuna baktığımızda ise Berghuis, Depay gibi isimler etkili olabiliyor. Buradaki ana plan ise önce en uçtaki isme topu atıp, onun sırtı dönük olarak arkadaşlarına servis yapmasını beklemek oluyor. Bunu da kadroda yapabilecek bir isim var.

Geçiş savunması da Hollanda’nın bize göre sorunlu olduğu noktalardan biri. Geri koşma noktasında sorun yaşamasalar da fazla 1’e 1 kalabiliyorlar. Bu da Euro 2020 grupları düşünüldüğünde onlara ciddi bir sorun çıkarabilir.

Euro 2020’de Hollanda’nın 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Jesper Cillessen’in kadroda olması bekleniyordu ama Covid-19 testi pozitif çıkınca Cillessen kadrodan çıkarıldı. Mevcut kadroda da kaleci sıkıntısı mevcut. Kadrodaki 3 isimden formaya en yakın olanı ise Tim Krul. Özellikle penaltılardaki başarısıyla hafızalarda yer edinen Krul’un ilk 11’de olması bekleniyor.

Defans: Son dönemde 3’lü denemeleri de olsa 4’lü savunmada turnuvaya başlayacakları tahmin ediliyor. Van Dijk’ın devre dışı kalmasıyla birlikte buradaki ilk tercih Matthijs de Ligt olacak. Hem pas kalitesinin yüksek olması hem de hava toplarındaki başarısının bir gol tehdidine dönüşme ihtimali sayesinde De Ligt formayı kapacak. De Boer’un aslında bir sol ayaklı, bir de sağ ayaklı isme yer vermek istediği biliniyor. Burada Daley Blind ismi öne çıkıyor ama Hollanda’yı çok daha yakından takip edenler Blind’in temposunun şu an için yeterli olmadığını söylüyorlar. Bu da Stefan de Vrij ismini Matthijs de Ligt’in partneri yapıyor.

Sağ ve sol bek kalitesi ise pek iç açıcı görünmüyor. Sağ bekte Denzel Dumfries ismi öne çıkıyor. Savunmada kolay kolay rakibe yenilmeyen Dumfries, iyi bir sezon geçirdi. Sol bek ise Owen Wijndal olarak görünüyor. İşin doğrusu bizler Wijndal yerine ismi Fenerbahçe ile anılan Patrick van Aanholt’un oynaması gerektiğine inanıyoruz. Wijndal’ın pas kalitesi de oyun bilgisi de çok yeterli değil. Wijndal’ın getirdiklerine Patrick van Aanholt pas kalitesi ekleyecek. Ancak son 4 maça da Wijndal ile başlandı. Euro 2020 başlangıcında da Wijndal’ın 11’de olması bekleniyor.

Orta Saha: Burada iki kişinin yeri garanti gibi ama üçüncü kişiyi muhtemelen Frank de Boer dışında kimse bilmiyor. Orta sahada ilk isim Georginio Wijnaldum, ikinci isim ise Frenkie de Jong. Hem kaliteleri hem de oynanmak istenen oyuna yatkınlıkları bu iki ismin yerinin garanti olması anlamına geliyor. Üçüncü ismi ise Frank de Boer’un oyun planı belirleyecek.

Frank de Boer, “hücumu yapalım ama en azından rakip geçişler için bir ekstra oyuncu daha koyayım” derse Marten de Roon ilk 11’de yer alacak. “Grupta herkes bana karşı kapanacak, bir ekstra sorun çözücü daha ekleyeyim” derse bu isim Davy Klaassen olacak. Frank de Boer’un oyunu nasıl okuyacağı da oyun planı kurgusu da tam olarak kestirilemediği için hangi ismi sahaya atacağı tahmin edilemiyor. Grupta tüm maçlara favori çıkacaklarını düşünürsek bize göre önceliği Klaassen’e vermeli. De Roon oynasa bile bizce geçiş savunmasında sorun yaşayacaklar ve bir de hücumda biraz daha eksik kalacaklar. Böyle bir plana en azından grup aşaması için gerek olmadığı kanaatindeyiz.

Forvet: Hollanda’da sağlı sollu ortalar denendiğinden ve bunun zaman zaman ana plana dönüştüğünden bahsettik. Öte yandan geçiş hücumlarında da topu tutup, servis yapabilecek bir isme ihtiyaçları var. Bu isim de Luuk de Jong. Muhtemelen turnuvada başlangıcı Luuk de Jong ile yapacaklar. Wout Weghorst da bu işleri fazlasıyla yapabilecek bir isim ama Frank de Boer, henüz Weghorst’a yeşil ışık yakmış değil.

Öndeki üçlünün iki isminden biri Memphis Depay olacak. Turnuva sonrası Barcelona’ya transfer olması beklenen Depay, takımın da halihazırda en yetenekli ismi. Diğer oyuncu ise Steven Berghuis.18 gol 14 asistle bu sezon Eredevise’de inanılmaz işler yapan Berghuis, turnuvada Hollanda’nın yıldızlarından biri olacak.

Hollanda İdeal 11: Krul, De Ligt, De Vrij, Dumfries, Wijndal; Klaassen, Wijnaldum, F. de Jong; Depay, Berghuis, L. de Jong.

Takımın Yıldızı Memphis Depay


Hollanda’nın mevcut kadrosunda en yetenekli isim kuşkusuz Memphis Depay. Lyon forması giyen yıldız oyuncu, turnuva sonrasında muhtemelen Barcelona ile sözleşme imzalayacak. Euro 2020’de de takımın saha içinde liderliğini yapacak.


Sosyal medyayı aktif olarak kullanan ve zaman zaman Türk sofralarından görüntüler paylaşan Memphis Depay, oyunu çok sevdiğini de her fırsatta vurguluyor. 







Euro 2020’de Hollanda’dan Beklentiler


Euro 2020’de C grubunda yer alacak Hollanda’nın mevcut oyuncu kalitesinin gruptan çıkmaya yeteceği düşünülüyor. Hatta bazı kişilerin şampiyonluk adayları arasında da yer alıyor ama bizler grup aşaması sonrası işlerinin çok kolay olmadığını düşünüyoruz. Teknik direktör Frank de Boer’un oyun okuma konusunda geçer not alamadığı biliniyor. Ayrıca savunmanın merkezinde de birtakım sorunlar mevcut. Kaliteli isimler olsa da birbirleriyle uyumları, geçiş savunmaları ve daha birçok sorun göze çarpıyor. Bu sebeple son 16 itibarıyla Hollanda’nın eşleşmeye de bağlı olarak turnuva dışında kalabileceğini düşünüyoruz. Hollanda’nın çeyrek final ötesini görmesi, bizler için büyük sürpriz olacak.

Hollanda, turnuvaya 13 Haziran’da Ukrayna maçıyla başlayacak. Avusturya ve Kuzey Makedonya mücadeleleriyle de grup aşaması tamamlanacak. Hollanda’nın Euro 2020 fikstürü şu şekilde:

13 Haziran 22.00 Hollanda-Ukrayna: TRT 1
17 Haziran 22.00 Hollanda-Avusturya: TRT 1
21 Haziran 19.00 Kuzey Makedonya-Hollanda: TRT 1