Rusya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

05.06.2021 - 18:50

Rusya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Elemelerde sorun yaşamadan adını Euro 2020’ye yazdıran Rusya’nın grupta Danimarka ve Finlandiya ile birlikte ikincilik mücadelesi vermesi bekleniyor. Euro 2020 B Grubu ekiplerinden Rusya’nın Euro 2020 aday kadrosunu, muhtemel ilk 11’i ve oyun planını sizler için araştırdık.

Rusya Euro 2020 Aday Kadrosu 


Kaleciler: Yuri Dyupin (Rubin), Matvei Safonov (Krasnodar), Anton Shunin (Dinamo Moskova)

Defanslar: Igor Diveev (CSKA Moskova), Georgi Dzhikiya (Spartak Moskova), Mario Fernandes (CSKA Moskova), Vyacheslav Karavaev (Zenit), Fedor Kudryashov (Antalyaspor), Andrei Semenov (Akhmat)

Orta Sahalar: Dmitri Barinov (Lokomotiv Moskova), Denis Cheryshev (Valencia), Daniil Fomin (Dinamo Moskova), Aleksandr Golovin (Monaco), Daler Kuzyaev (Zenit), Andrei Mostovoy (Zenit), Maksim Mukhin (CSKA Moskova), Magomed Ozdoev (Zenit), Rifat Zhemaletdinov (Lokomotiv Moskova), Yuri Zhirkov (Zenit), Roman Zobnin (Spartak Moskova)

Forvetler: Artem Dzyuba (Zenit), Aleksei Ionov (Krasnodar), Denis Makarov (Rubin), Aleksei Miranchuk (Atalanta), Aleksandr Sobolev (Spartak Moskova), Anton Zabolotny (CSKA Moskova)

Rusya’nın Euro 2020 Yolu


Eleme aşamasında neredeyse hiç zorlanmayan Rusya, oynadığı 10 maçın 8’ini kazandı. İki mağlubiyeti de Belçika’dan alan Rusya’nın elemelerdeki rakipleri; İskoçya, Güney Kıbrıs, San Marino, Kazakistan ve Belçika’ydı. 24 puanla ikinci sırada olan Rusya, Euro 2020 vizesini aldı.

Gruba Belçika mağlubiyeti ile başlayan Rusya, ardından seri galibiyetler aldı ve grubun en iyi ikinci takımı olduğunu bir bakıma kanıtladı. 10 maçta 33 gol atıp 8 gol yiyen Rusya, Belçika maçları dışında kalesinde sadece 1 gol gördü. Rusya’nın elemelerde aldığı en dikkat çekici sonuç ise San Marino karşısında 9-0’lık galibiyetti.

Genel olarak eleme maçlarında zorlanmayan Rusya, Stanislav Cherchesov yönetiminde Euro 2020’de de dikkat çekici işlere imza atmayı hedefliyor.

Stanislav Cherchesov Aynı İsimlere Takılı Kalması Sebebiyle Eleştiriliyor


Bize göre Rusya’nın turnuvalarda geçmiş yıllara göre daha disiplinli olmasını sağlayan en önemli unsur teknik direktör Cherchesov. Ev sahibi oldukları Dünya Kupası’nda iyi sonuçları, iyi oyunlarla alan Rusya’da Cherchesov’un eleştiriler almasının sebebi ise Dünya Kupası sonrası takımı yenileyememesi.

Kadrolar açıklandıktan sonra Rus basınında Cherchesov’un aynı isimlere takılı kaldığından bahsedildi ve Rusya’nın turnuvanın en yaşlı ekiplerinden biri olduğu dile getirildi. Cherchesov ise güvendiği ve ona güvenen Zhirkov, Dzyuba, Fernandes gibi isimlerden vazgeçeceğe benzemiyor.

Zaman zaman 3’lü savunma da deneyen Cherchesov’un koltuğu, Rusya’nın bu turnuvada gruptan çıkamaması durumunda sallanacağa benziyor. Zira Dünya Kupası elemelerinde gelen Slovakya mağlubiyeti sonrasında eleştirilerin dozu biraz daha arttı. Diğer yandan inatçı olması ve oyunculardan kendi isteği dışına çıkmamalarını istemesi, Rusya’yı zorlayacak gibi duruyor.

Plan Dzyuba’ya Atılan Uzun Toplar


Rusya’nın 4-2-3-1 düzeninde sahaya çıkacağını tahmin ediyoruz. Diğer yandan Antalyaspor forması giyen Kudryashov’un sol bekte olması hem maç içinde hem de başlangıçta 3’lüye dönebileceklerini bizlere düşündürtüyor. Zira zaman zaman da bu denemeler yapıldı.

Rusya’nın hücum planı ise daha çok direkt olarak rakip kaleye gitmeye yönelik. Bununla birlikte Dzyuba’ya atılan uzun toplar da Rusya’nın en önemli hücum planları arasında yer alıyor. Ancak bu noktada Dzyuba’nın sırtı dönük oyununa eşlik edecek isimlerin sayısı kağıt üzerinde fazla gibi görünse de bunun sahaya yansıması pek olumlu olmuyor. Euro 2020’deki takımlar arasında en az isabetli şut çeken takımlardan birinin Rusya olması, bu oyun planında sorunlar çıkabileceğini işaret ediyor. Özellikle Dzyuba’nın durdurulduğu senaryoda Rusya nasıl hücum edecek gerçekten merak konusu.

Uzun topun oynanmadığı senaryolarda ise Golovin merkezde olacak ve yaratıcılığını konuşturacak. Topu ayağına aldığında tempoyu bir anda yükseltebilen Golovin’in de durdurulması Rusya’nın hücumda mucize beklemesi anlamına gelecek. Geçtiğimiz yıllardaki maçlarda ortalama %53 civarında topa sahip olan Rusya, kendinden daha güçlü rakiplere karşı topu bırakma noktasında da çekince yaşamayacak.

Rusya, savunmada ise önde baskıyla rakibi karşılamayı deniyor. Rakibin uzun oynamasını sağlamaya çalışan Rusya’nın bu aşamada ısrarcı olmadığını da söylemek gerekiyor. Baskı aşıldığında tüm takım topun gerisine hızlı bir şekilde geçebilen Rusya’da sorun ikili mücadele kalitesi. Girdikleri ikili mücadelelerin büyük bir bölümünü kaybeden Rusya’nın bu yüzden bol faul ile oyunu kesmesi gerekiyor. Euro 2020’de de faul sayısı en yüksek ekiplerden birinin Rusya olması bekleniyor.

Geçiş hücumunda Dzyuba’nın derine gelmesi ve alan açması bir faktör olabilir. Golovin’in de tempoyu yükseltmesiyle birtakım fırsatlar yakalayabilirler. Öte yandan gruptaki maçlarda Belçika dışında bu fırsatı bulabilecekleri bir maç olup olmayacağı soru işareti.

Euro 2020’de Rusya’nın 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Rusya’da kadro özelinde birtakım soru işareti olan bölgeler bulunuyor ama bu bölgeler arasında kale yok. Anton Shunin bu sezon Dinamo Moskova forması altında 10 maçta kalesini gole kapatmayı başardı. Takımın en tecrübeli isimlerinden biri olan Shunin, Euro 2020’de de Dinamo Moskova’da gösterdiği başarıyı tekrarlamaya çalışacak.

Defans: Zaman zaman 3’lü savunma beklentisi olsa da bunu bütün maç uygulayacaklarını sanmıyoruz. Dolayısıyla dizilişi 4’lü savunmaya göre yapmak gerekiyor. Bununla birlikte 4’lü de 3’lü de oynansa Rusya’nın tartışmasız en sorunlu bölgesi savunmanın merkezi. Kadrodaki hiçbir oyuncunun ikili mücadele kazanma oranı yeterli düzeyde değil. Üstelik kadrodaki isimlerin pas kalitesi de sorunlu. Cherchesov geriden oyun kurulumuna önem veren bir teknik adam olmasa da istediği stoper hattının bu olmadığını her antrenman sonrası kendi kendine mırıldanıyordur. Bu sorunlu kadroda oynayabilecek iki isim Georgi Dzhikiya ve Andrei Semenov.

Beklerde ise Cherchesov’un tercihi Mario Fernandes ve Fedor Kudryashov olacak. Kudryashov’un stoperde de oynayabilmesi güven vermeyen stoper ikilisine bir önlem niteliği taşıyacak.

Orta Saha: Stoperlerde pas kalitesi yüksek bir isim olmayınca 4’lü savunmanın önünde pas kalitesi aranıyor ama burada da pek bir derinlik söz konusu değil. Kadroda pas kalitesi en yüksek olan isim Fomin ama onun da verimi daha çok savunmanın önünde tek oynayınca artıyor. Cherchesov da genel olarak Fomin’i tercih etmiyor. Fomin’den sonra pas kalitesi en yüksek isimse Magomed Ozdoev. Muhtemelen Cherchesov’un öncelikli tercihi de Ozdoev olacak. Yanına koyulacak ismin Roman Zobnin olması bekleniyor. 

2’linin önünde yer alacak 3’lüden biri muhakkak Aleksandr Golovin olacak. Hücumda bir B planından bahsedilecekse bu Golovin sayesinde oluyor. Mevcut kadrodaki belki de en yetenekli isim de kendisi. Öndeki 3’lünün sağı ve solunda da sorunlar mevcut. Cherchesov genel olarak Cheryshev’i hamle oyuncusu olarak tercih ediyor. Öte yandan kadrodaki bize göre en yetenekli ikinci isim olan Miranchuk da bu sezon pek forma şansı bulamadı. Diğer yandan bu kadar düz bir takımda şans bulamasa da onun yaratıcılığına ihtiyaç var. Bu yüzden de Aleksei Miranchuk öndeki 3’lünün bir diğer ismi olacak. Cherchesov, Golovin ve Miranchuk’u oyuna atarsa bunu biraz daha savunma yapabilen bir kanatla dengelemek isteyebilir. Bu noktada Daler Kuzyaev ismi öne çıkıyor.

Forvet: Rusya’nın hücum planını anlatırken Dzyuba’dan bağımsız bir yorum yapmak çok kolay değil. Bu turnuvada da takımın yükünü Artem Dzyuba’nın çekmesi bekleniyor. Takım bunaldığında faul alıp takımı rahatlamasıyla birlikte derine gelip artık oyun kurulumuna da katkı yapıyor olması onu bu bölgede rakipsiz hâle getiriyor. Ayrıca Rusya’nın uzun top planında da önemli bir role sahip.

Önümüzdeki sezon için farklı bir takımla anlaşması beklenen Dzyuba’nın ismi Türkiye’deki ekiplerle de anılıyor. Belki de Dzyuba’yı turnuva sonrası Türkiye Süper Ligi’nde bir ekipte izleyeceğiz.

Rusya İdeal 11: Shunin; Kudryashov, Dzhikiya, Semenov; Ozdoev, Zobnin, Kuzyaev, Golovin, Miranchuk; Dzyuba.

Turnuvanın En Güçlü Santraforlarından Artem Dzyuba


Turnuvadaki santraforları düşündüğünüzde güç denilince aklınıza gelen ilk isim Lukaku, ikinci isim ise muhtemelen Artem Dzyuba olacaktır. Takımın en kritik oyuncusu olan Dzyuba, belki takımın gol yükünü çekmeyecek ama Golovin ile birlikte Rusya hücumlarının şekillenmesini sağlayacak.

Saha içinde inanılmaz bir kuvvete sahip Dzyuba, saha dışında tartışılan isimlerden biri. Zaman zaman talihsiz paylaşımlar yapan Dzyuba’nın gece hayatına düşkün olduğu ve partilerden eksik kalmadığı biliniyor. Eğlenceli bir karakter olan Dzyuba, bu sezon Zenit’in şampiyonluk kutlamalarına da “Deadpool” kostümüyle çıkmıştı.









Euro 2020’de Rusya’da Beklentiler


Rusya hem savunma hattıyla hem de hücum planıyla aslında tahmini yapılabilen ekiplerden biri. Golovin ve Miranchuk dışında işleri terse çevirecek bir isme sahip olmayan Rusya’nın stoper hattında da ciddi sorunları bulunuyor. Bu kadar sorunlu bir ekibin Danimarka, Belçika ve Finlandiya’nın bulunduğu gruptan ilk 2’ye girmesi çok kolay değil. Finlandiya maçını kazanıp, en iyi üçüncülük ihtimaline tutunmaya çalışacaklar. Gruptan çıksalar bile sonrasında turnuvaya devam etmeleri çok kolay değil.

Açılışı Belçika ile yapacak olan Rusya, muhtemelen en kritik maçına Danimarka karşısında çıkacak. Alınacak sonuçlara göre o maçta 2 ekibe de 1 puanın yetme ihtimali azımsanmayacak derecede fazla. Bu da 3 takımın gruptan çıkması anlamına gelebilir. Rusya’nın Euro 2020 takvimi ise şu şekilde:

12 Haziran 22.00 Belçika-Rusya: TRT 1
16 Haziran 16.00 Finlandiya-Rusya: TRT 1
21 Haziran 22.00 Rusya-Danimarka: TRT Spor