Finlandiya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

05.06.2021 - 19:18

Finlandiya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Turnuvaya katılması büyük sürpriz olarak görülen Finlandiya, Euro 2020 B Grubu’nda bu sürprize yenilerini eklemeye çalışacak. Belçika, Danimarka ve Rusya önünde Finlandiya’nın neler yapabileceğini, aday kadrosunu ve oyun planını sizler için araştırdık.

Finlandiya Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Lukas Hradecky (Leverkusen), Anssi Jaakkola (Bristol Rovers), Jesse Joronen (Brescia)

Defanslar: Paulus Arajuuri (Pafos), Robert Ivanov (Warta Poznań), Thomas Lam (Zwolle), Daniel O'Shaughnessy (HJK Helsinki), Jukka Raitala (Minnesota United), Joona Toivio (Häcken), Jere Uronen (Genk), Nicholas Hämäläinen (QPR), Sauli Väisänen (Chievo)

Orta Sahalar: Nikolai Alho (MTK Budapest), Fredrik Jensen (Augsburg), Glen Kamara (Rangers), Joni Kauko (Esbjerg), Robin Lod (Minnesota United), Rasmus Schüller (Djurgården), Pyry Soiri (Esbjerg), Tim Sparv (Larissa), Robert Taylor (Brann), Onni Valakari (Pafos)

Forvetler: Marcus Forss (Brentford), Lassi Lappalainen (Montréal), Joel Pohjanpalo (Union Berlin), Teemu Pukki (Norwich)

Finlandiya’nın Euro 2020 Yolu


Herhangi bir büyük turnuvada görmeye alışık olmadığımız Finlandiya, Euro 2020 eleme grubunu İtalya maçıyla açtı. İtalya dışında Liechtenstein, Yunanistan, Bosna Hersek ve Ermenistan ile karşılaşan Finlandiya, grubu İtalya’nın ardından ikinci bitirerek adını Euro 2020’ye yazdırdı.

Birçok kişiye göre son dönemin en büyük sürprizlerinden biri olan Finlandiya, grupta özellikle İtalya’ya karşı iç sahada oynadığı maçta dikkat çekti. 2-1 kaybetmesine rağmen bu mücadelede fırsatlar yaratan Finlandiya’nın en kötü oynadığı mücadele ise Bosna Hersek deplasmanıydı. Mücadeleyi 4-1 kaybeden Finlandiya, oyunun hiçbir noktasında rakibine üstünlük kuramamıştı.

Elemelerde 4-4-2 ve 5-3-2 şeklinde iki farklı formasyon deneyen Finlandiya, 10 maç sonunda, 18 puan topladı. 6 galibiyet, 4 mağlubiyet alan Finlandiya, bu mücadelelerde toplam 16 gol atarken, kalesinde 10 gol gördü.

Markku Kanerva: Modern Futbolda Geçiş Oyununun Önemi Fazla


Finlandiya teknik direktörü Markku Kanerva, dünya futbolu tarafından bilinen bir isim değil. 2000’li yılların başında Finlandiya liginde çalışan ve daha sonra Finlandiya U21 Milli Takımı’nı çalıştıran Kanerva, geçtiğimiz aylarda son derece açıklayıcı bir röportaj verdi. Bu röportajda oyun felsefesinden saha içine kadar birçok konuya değinen Kanerva, modern futbolda geçiş oyununun çok önemli olduğunu ve kendilerinin de bunu kusursuz yapmak için çalıştıklarını belirtti.

Euro 2020 elemelerinin başında 4-4-2 oynatan ve aslında elemelerin büyük bir bölümünde bu dizilişi tercih eden Kanerva, son dönemde 5’li savunmayı da deniyor. Gruptaki rakiplerinden daha güçsüz olduklarını dile getiren Kanerva, sahada esnek olmak için yeni formasyonlar üzerinde çalıştıklarını da belirtiyor. Oyuncularının da her şeye hazır olduğunu söyleyen Kanerva, turnuvadan çok da umutsuz değil.

2009 yılında U21 Avrupa Şampiyonası’na katılan ve grupta Almanya, İngiltere ve İspanya ile karşılaşan Finlandiya’nın o dönemki antrenörü olan Kanerva, grupta 0 çekmesine rağmen oynattığı oyunla ilgi toplamıştı. O kadroda Finlandiya’nın turnuvadaki tek golünü atan Tim Sparv, Euro 2020’de kaptan olarak sahaya çıkacak. Oyuncuların saygısını kazanmayı başaran Kanerva’nın hedefi grupta sürpriz yaparak Finlandiya’yı bir üst tura taşımak olacak.

Kontralar Finlandiya’nın En Büyük Silahı 


Finlandiya’nın turnuvada hangi formasyonla oynayacağını kestirmek aslında çok kolay değil. Birçok inceleme sitesi 5-3-2 olarak dizilişi vermiş ama Kanerva’nın öndeki ikilinin 1’ini kenara alma ihtimali de bulunuyor. Ayrıca 4-4-2 alışkanlıkları da bulunuyor.

Sahaya nasıl dizilirlerse dizilsinler Finlandiya’nın grupta topu alabileceği bir rakip yok. Erken gol yemeleri durumunda buna izin verecek ekipler olacaktır ama Finlandiya’nın ana planı topsuz oyun olacak. Gerektiğinde uzun pas oynama eğilimi bulunan Finlandiya, bu uzun pasları genelde kanatlara, rakip beklerin arkasına atıyor. Böylece rakip savunmanın “çalkalanması” sağlanıyor.

Elemelerde dikkat çeken bir diğer özellik ise Finlandiya’nın gol vuruşu kalitesiydi. Beklenenden çok daha fazla pozisyona giren Finlandiya, ileri uçta yetenekli isimlerine rağmen fazla gol kaçıran bir ekip. Turnuvada da girecekleri pozisyon sayısı adeti de düşeceği için bu durum, Euro 2020 özelinde çok daha büyük bir soruna dönüşebilir.

Finlandiya hücumda her takım gibi bir 5’li hat oluşturmayı planlıyor. Bunun için kanat bekleri öne çıkaran Finlandiya, merkezdeki 2 oyuncunun da hücuma katılmasını sağlıyor. 

Savunmada ise 5’li kalması beklenen Finlandiya, rakip takımlara uzaktan şut şansı veriyor. Ayrıca üçüncü bölgeye koşu atan oyuncuları durdurma konusunda da yetersizler. Çok fazla ikili mücadeleye giren Finlandiya’nın savunmadaki ve turnuvadaki şansı bu ikili mücadeleleri kazanma yüzdesiyle doğru orantılı olacak. Finlandiya savunmasıyla en ilgi çekici olan durum ise savunmayı çok geride kurmamaları.

En büyük silah ise kontrataklar olacak. Topu kaptıklarında doğrudan rakip kaleye giden en az 3-4 oyuncu bulunuyor. Hemen hemen herkes de kapılan top sonrasında nereye koşu atacağını biliyor. Kontrataklardaki bilinmezlik ise o koşuları doğru zamanda görüp göremeyecekleri.

Euro 2020’de Finlandiya’nın 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Finlandiya’da kalede Leverkusen forması giyen Lukas Hradecky oynayacak ve muhtemelen ona çok iş düşecek. Elemelerde iyi bir performans gösterse de son dönemdeki Dünya Kupası eleme maçlarında takımın performansıyla birlikte onda da düşüş gözlemlendi.

Defans: Savunmada bizce 5 isim forma giyecek. Kanerva 4’lü savunma planını bu turnuva özelinde rafa kaldıracak. Savunmadaki ilk isim Joona Toivio olacak. Hem duran toplarda ciddi bir tehdit olması hem de rakip uzun topları rahatlıkla kesmesi Kanerva’nın Toivio’yu tercih etmesini sağlayacak. İkinci ismin ise Paulus Arajuuri olması bekleniyor. Elemelerde 4’lü oynadıkları dönemde yan yana oynayan bu ikiliye Daniel O'Shaughnessy eşlik edecek. Bu 3’lü aslında birbirini de oldukça iyi tamamlıyor. Daniel O'Shaughnessy bu 3’lü arasında pas kalitesi en yüksek isim ama savunma meziyetleri şüpheli. Paulus Arajuuri'nin ise sağ ve sola pas atmak dışında bir işlevi yok ama o da savunma meziyetleri ile dikkat çekiyor. Joono Toivio ise bu ikisinin özelliklerini barındıran bir isim.

Fena bir stoper hattı olmayan Finlandiya’nın kanat beklerinin kim olacağı ise soru işareti. Her şeye rağmen sol bekte Jere Uronen ismi öne çıkıyor. Diğer isim ise Jukka Raitala veya orta saha orijinli Nikolai Alho olacak. Raitala’nın iki kanatta da oynayabiliyor olması ve son hazırlık maçında Estonya’ya karşı 30 dakika Uronen-Raitala ikilisiyle oynanması bizlere en azından ilk etapta bu şekilde başlanacağını düşündürtüyor. 

Orta Saha: Bu bölgede herkesin beklentisi 3 ismin sahada olması yönünde ama bizler 5-4-1 ihtimalini de az görmüyoruz. Yine de dizilişi 5-3-2 özelinde yapacağız. 3 isimden birinin Tim Sparv olması %100. Kanerva da röportajın bir bölümünde Sparv’ın saha içindeki teknik direktör olduğundan ve kendi işini kolaylaştırdığından bahsetmişti. Savunmanın önünde kalmasını beklediğimiz Sparv’a eşlik edecek isimler ise Robin Lod ve Glen Kamara olacak. Pas kalitesi en yüksek isim olan Lod, burada sorun çözücü görevini üstlenecek. Glen Kamara’dan ise geçiş oyununda sürpriz katkılar beklenecek.

4’lü orta saha olması durumuna ön taraftan Pohjanpalo’nun çıkıp Lod’un biraz daha özgür kaldığı bir yapı görebiliriz. Böyle bir durumda kadroya Kauko girebilir. Lod’un önde özgür olması da Pukki’nin daha fazla pozisyona girmesini sağlayabilir.

Forvet: Çift forvet çıkılacaksa ki beklenti bu yönde. İsimler belli. Birinci isim Norwich’te harika bir sezon geçiren ve kontratak oyununa çok yatkın olan Teemu Pukki. İkinci isim ise Union Berlin’de oldukça iyi işlere imza atan Joel Pohjanpalo olacak. 

İkilinin bozulma ihtimali sadece 5-3-2 yerine 5-4-1’in tercih edilmesiyle mümkün olabilir. Bunun dışında çift forvet ile sahada olunduğu her koşulda Finlandiya’nın gol arayan ikilisi Pohjanpalo-Pukki olacak.

Finlandiya İdeal 11: Hradecky; Toivio, Arajuuri, O'Shaughnessy, Uronen, Raitala; Sparv, Kamara, Lod; Pukki, Pohjanpalo.

Pas Kalitesi Robin Lod ile Artacak


Finlandiya başarılı olacaksa öne çıkacak isim muhakkak Teemu Pukki olacak. Premier Lig, Bundesliga gibi liglerde tecrübesi bulunan Pukki’nin etkin olmasını sağlayacak tek isim ise bize göre Robin Lod. Bu sezon MLS’te 6 maçta forma giyen Lod, 2 gol 2 asistle takıma katkı sağladı.

Oyun görüşü ve pas kalitesi takımdaki diğer oyuncuların üzerinde olan Lod, sosyal medyada pek aktif değil. Antrenman ve maçlardan kesitleri Instagram hesabından paylaşan Lod, ailesiyle fotoğraflarına da bu hesapta yer veriyor.




Euro 2020’de Finlandiya’dan Beklentiler


Euro 2020’de Finlandiya’nın başarılı olma ihtimali aslında biraz ilk maça bağlı. Danimarka karşısında sürpriz yapmaları durumunda farklı noktalara gidebilirler. Öte yandan hem Danimarka maçında hem de sonrasında sürpriz yapma ihtimalleri çok yüksek görünmüyor. Buraya katılarak zaten büyük bir başarı elde eden Finlandiya, elinden geldiğince mücadelesini verecek ve özellikle geçiş oyunu fırsatı verilmesi durumunda can yakacak.

Euro 2020’ye Danimarka karşılaşmasıyla başlayacak olan Finlandiya, Rusya ve Belçika mücadeleleriyle grup aşamasını tamamlayacak. Finlandiya’nın Euro 2020 takvimi şu şekilde:

12 Haziran 19.00 Danimarka-Finlandiya: TRT 1
16 Haziran 16.00 Finlandiya-Rusya: TRT 1
21 Haziran 22.00 Finlandiya-Belçika: TRT 1