Danimarka Milli Takımı Euro 2020 Analizi

05.06.2021 - 18:13

Danimarka Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Euro 2020’de neler yapacağı merak konusu olan Danimarka, turnuvaya 12 Haziran günü Finlandiya maçı ile başlayacak. Eski şampiyonlardan Danimarka’nın bu turnuvada neler yapabileceğini, oyun planını ve çok daha fazlasını sizler için masaya yatırdık.

Danimarka Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Jonas Lössl (Midtjylland), Frederik Rønnow (Schalke), Kasper Schmeichel (Leicester)

Defanslar: Joachim Andersen (Fulham), Nicolai Boilesen (Copenhagen), Andreas Christensen (Chelsea), Mathias Jørgensen (Copenhagen), Simon Kjær (AC Milan), Joakim Mæhle (Atalanta), Jens Stryger Larsen (Udinese), Jannik Vestergaard (Southampton)

Orta Sahalar: Anders Christiansen (Malmö), Thomas Delaney (Dortmund), Christian Eriksen (Inter Milan), Pierre-Emile Højbjerg (Tottenham), Mathias Jensen (Brentford), Christian Nørgaard (Brentford), Robert Skov (Hoffenheim), Daniel Wass (Valencia)

Forvetler: Martin Braithwaite (Barcelona), Andreas Cornelius (Parma), Mikkel Damsgaard (Sampdoria), Kasper Dolberg (Nice), Andreas Skov Olsen (Bologna), Yussuf Poulsen (Leipzig), Jonas Wind (Copenhagen)

Danimarka’nın Euro 2020 Yolu


Eleme grubunda İsviçre, İrlanda, Cebelitarık ve Gürcistan ile mücadele eden Danimarka, son maçta İrlanda ile berabere kalarak İsviçre’nin ardından adını Euro 2020 gruplarına yazdırdı. Grupta 8 maçta da mağlubiyet yüzü görmeyen Danimarka, aslında elemelere sancılı bir başlangıç yaptı.

İlk maçta İsviçre karşısında dakikalar 85’i gösterdiğinde 3-0 geride olan Danimarka, mucizevi bir geri dönüşle 1 puanı kurtardı. Ardından oynanan İrlanda maçında da beraberlik alan Danimarka, Gürcistan ve Cebelitarık galibiyetleriyle üst sıralara tırmandı. Danimarka’nın kaderi ise son İrlanda maçında çizildi.

Grupta son maçta İrlanda karşısında alınacak mağlubiyet, Danimarka’nın Euro 2020 dışında kalması anlamına gelecekti. Bu maçtan 1-1’lik beraberlikle ayrılan Danimarka, elemelerde oynadığı 8 maçta 23 gol atıp, 6 gol yedi.

Kasper Hjulmand: 92 Takımı Hayalleri Canlı Tutuyor


Normal şartlarda Euro 2020 sonrasında Age Hareide’den görevi devralmasına karar verilen Hjulmand, turnuvanın 1 yıl ertelenmesiyle Euro 2020’de takımın başında olacak. Özellikle topun rakipte kaldığı, daha doğru bir ifadeyle kendilerinden güçlü bir takımla oynadıklarında 6’lı bir set çeken ve tüm savunma oyuncularının birbirine yakın oynaması ile boşluk bırakmayan Danimarka, Hjulmand önderliğinde bu turnuvada sürpriz deneyecek.

Nordsjaelland ile hayalleri gerçekleştiren Hjulmand’ın bu başarısı, Mainz’ın ilgisini çekmişti. Almanya macerası ise sadece 24 maç sürdü ve bu süreç onun Danimarka’nın 96 yılından bu yana 4’üncü teknik direktörü olmasını sağladı. 

Geçtiğimiz günlerde bir röportaj veren Hjulmand, hayallerinin hâlâ canlı olduğunu ve 92 takımı sayesinde harika şeyler yapmanın gerçekten mümkün olduğuna inandıklarını belirtti. Age Hareide’nin harika bir iş yaptığını da belirten Hjulmand, kendisinin kurulan temel üzerinde ufak değişiklikler yapacağını dile getirdi. Hjulmand, Kasper Schmeichel ile başlayan Kjaer ve Eriksen’le ortaya çıkan merkez hattına güveniyor.

Danimarka’nın Geçiş Savunması Sorunlu mu?


Danimarka’nın esnek bir ekip olduğu ve hem toplu hem de topsuz oyunda fark yaratabileceği tahmin ediliyor. Takımın hücum kurgusunun merkezinde Christian Eriksen yer alacak. Zaman zaman geriye gelip top çıkaran ve önde de sorun çözecek olan Eriksen, hücum planını kusursuz bir şekilde uygulayacak. Danimarka’nın dizilişi ise 4-2-3-1 veya 4-3-3 şeklinde olacak.

Topun Danimarka’da olduğu senaryolarda geriden oyun kurulumuyla uğraşmadıklarını, uzun ve direkt oyun oynamaktan da çekinmedikleri görülüyor. Özellikle sol ve sağ bekin favori oldukları maçlarda hücuma katkılarını bir plan hâline getiren Danimarka, geçiş hücumunda ise merkezdeki oyuncuları hedefliyor. Genellikle iki hücumcunun kanatlara açıldığı geçiş hücumlarında, bu isimlerin boşalttığı yerlere merkezde oynayan isimler akın ediyor. Bu da bir anda hücumda daha fazla kişiye sahip olmalarını sağlıyor.

Topun rakipte kaldığı senaryolarda ise önde baskı pek tercih edilmiyor. Rakibin geriden oyun kurmasına izin veriliyor ve sağ bek ile sol bek stoperlere yaklaşıyor. Savunma 4’lüsünün dar alanda kalması ve hücumcuların beklere dönüşmesi 6’lı ve aşılması zor bir hattı rakiplerin karşısına çıkarıyor. Bize göre sorun olan nokta ise rakibin geçiş hücumları. Bu hücumlarda öncelik merkezdeki oyuncuların baskısı ama bu baskı zaman zaman rahat aşılabiliyor. Böyle bir durumda da rakip hücumcular Danimarka stoperleriyle bire bir kalabiliyor. Bu yüzden Danimarka’nın öncelikli savunma planı rakibe geçiş hücumu vermemek olacak. Rakibin geçiş oyunuyla etkili olmamasını da muhtemelen merkezde oynayan oyuncuların erken faulleriyle sağlayacaklar.

Euro 2020’de Danimarka’nın 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Danimarka’da inanılmaz bir kaleci rotasyonu mevcut. Sadece kadroda olanlar değil alt yaş kategorilerinde de Daniel Iversen başta olmak üzere yetenekli kaleciler bulunuyor. Tüm bu kalecilerin şanssızlığı ise Kasper Schmeichel dönemine denk gelmeleri. Euro 2020’de de Schmeichel’in formayı vermesi beklenmiyor.

Defans: 4’lü savunmanın stoper hattında herhangi bir şüphe bulunmuyor. Milan’da iyi bir sezon geçiren Simon Kjaer ve Chelsea ile Şampiyonlar Ligi şampiyonu olan Andreas Christensen ikilisi ile turnuvaya girilecek.

Danimarka’nın sağ ve sol beki de son dönemde netleşti. Elemelerde Stryger Larsen ve Dalsgard ağırlıklı kadrolar çıkmıştı ama son dönemde sol bekte Joakim Maehle ve sağ bekte Daniel Wass forma giyiyor. Özellikle Eriksen’in sağa deplase olup sola attığı toplar, Danimarka’nın Maehle ile skor bulmasını sağlayabiliyor. Bu turnuvada da Maehle’nin Danimarka için gol veya asist katkısı yapması bekleniyor. Sonuç olarak savunma 4’lüsü; Kjaer, Cristensen, Wass, Maehle şeklinde olacak.

Orta Saha: Genel olarak merkezde iki oyuncu kullanılıyor. Eriksen de burayı 3’leyen oyuncu olarak görülüyor. Merkezdeki iki oyuncu ise zaman zaman inanılmaz bir tempoya sahip olan Pierre-Emile Højbjerg ve önde de etkili olabilecek Thomas Delaney şeklinde. Bu ikilinin dışında bir seçim yapılması, büyük bir sürpriz olacak.

Bu ikilinin hemen önünde Christian Eriksen yer alacak ki zaten Eriksen olmadan Danimarka’da herhangi bir plan yapmak çok mümkün değil. Hücumu çeşitlendiren ve takımı organize eden Eriksen, muhtemelen takımın skor yükünü de çekecek.

Eriksen’in sağı ve solunda ise Martin Braithwaite ile Yussuf Poulsen yer alacak. Gol vuruşu yeteneği sınırlı olan bu ikilinin özellikle top rakipteyken savunma katkıları, Danimarka’nın savunmada daha güçlü durmasını sağlayacak. Ayrıca kontratak oyununda da bu ikili rakip takımlara sorun çıkarabilecek düzeyde. Böylece orta saha 5’lisi Delaney, Hojbjerg, Eriksen, Bratihwaite, Poulsen şeklinde olacak.

Forvet: İleri uçta ise aslında birbirleriyle benzer özelliklere sahip 3 aday bulunuyor. Cornelius, Dolberg ve Wind. Diğer iki isimden hem form durumu hem de meziyetleriyle ayrılan isim ise Jonas Wind. Kopenhag’da iyi bir sezon geçiren ve karantina dönemi sonrası UEFA Avrupa Ligi’nde Başakşehir’e karşı gösterdiği performansla da dikkat çeken Wind, muhtemelen formayı alacak.

Danimarka İdeal 11: Schmeichel; Wass, Kjaer, Cristensen, Maehle; Delaney, Hojbjerg, Eriksen, Poulsen, Braithwaite; Wind.

Öne Çıkan Eriksen, Sürpriz Maehle


Turnuva sona erdi ve sizler turnuvayı hiç takip etmediniz ama dünya futboluna hâkimsiniz. Bir arkadaşınız geldi ve Danimarka’nın başarısından sizlere bahsetti. Bu başarı özelinde aklınıza gelecek ilk isim Cristian Eriksen olacak. Danimarka’nın beyni olan Eriksen, turnuvada özellikle hücumda göstereceği performansla Danimarka’nın kaderini çizecek.

Turnuvada Danimarka adına ses getirmesini beklediğimiz bir diğer isim ise Joakim Maehle. Özellikle Eriksen’in terse attığı toplara hareketlenmesini ve hücumda bir sol bekten çok daha fazla rol almasını bekliyoruz. Atalanta dönemi çok parlak geçmese de potansiyeli bir hayli yüksek olan Maehle, bu turnuvada adını dikkat çekenler arasına yazdırabilir.

Maehle’nin saha dışında ilgi çeken özelliği ise Twitch’te yaptığı yayınlar. Kendini profesyonel futbolcu, berbat oyuncu şeklinde tanıtan Maehle, Twitch’te FIFA 21, Football Manager 21 gibi oyunları oynuyor. Maehle’nin Twtich kanalına buradan ulaşabilirsiniz.

Euro 2020’de Danimarka’dan Beklentiler


Danimarka’da herkesin aklında “acaba 92’deki şampiyonluk tekrarlanır mı?” sorusu var. Öte yandan bunun çok kolay olmadığının da herkes farkında. Grupta Belçika, Rusya ve Finlandiya ile mücadele edecek olan Danimarka’nın gruptan bir şekilde çıkması bekleniyor. Hedef de genel olarak son 16 olarak belirlenmiş durumda. Çeyrek finale kalınması durumunda ise Danimarka için “iyi bir turnuva geçirdi” yorumu yapılacak.

Danimarka’nın turnuvadaki en kritik karşılaşması ise bize göre Finlandiya maçı olacak. Geçiş oyununa müsaade etmeleri durumunda çok ağır bir fatura ödeyebilirler. Her şeye rağmen turnuvanın eğlenceli ekipleri arasında yer alması beklenen Danimarka’nın turnuva takvimi şu şekilde:

12 Haziran 19.00 Danimarka-Finlandiya: TRT 1
17 Haziran 19.00 Danimarka-Belçika: TRT 1
21 Haziran 22.00 Rusya-Danimarka: TRT Spor