Belçika Milli Takımı Euro 2020 Analizi

04.06.2021 - 11:25

Belçika Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Turnuvanın birçok kişiye göre en yetenekli kadrosu Belçika, 12 Haziran günü Rusya karşılaşmasıyla turnuvaya merhaba diyecek. Euro 2020’de Belçika’dan neler beklenmeli, ideal 11, oyun planı ve daha birçok konuyu sizler için mercek altına aldık.

Belçika Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Thibaut Courtois (Real Madrid), Simon Mignolet (Club Brugge), Matz Sels (Strasbourg)

Defanslar: Toby Alderweireld (Tottenham), Dedryck Boyata (Hertha Berlin), Timothy Castagne (Leicester), Jason Denayer (Lyon), Thomas Meunier (Dortmund), Thomas Vermaelen (Vissel Kobe), Jan Vertonghen (Benfica)

Orta Sahalar: Nacer Chadli (İstanbul Başakşehir), Yannick Carrasco (Atlético Madrid), Kevin De Bruyne (Manchester City), Leander Dendoncker (Wolves), Eden Hazard (Real Madrid), Thorgan Hazard (Dortmund), Dennis Praet (Leicester), Youri Tielemans (Leicester), Hans Vanaken (Club Brugge), Axel Witsel (Dortmund)

Forvetler: Michy Batshuayi (Crystal Palace), Christian Benteke (Crystal Palace), Jeremy Doku (Rennes), Romelu Lukaku (Inter Milan), Dries Mertens (Napoli), Leandro Trossard (Brighton)

Belçika’nın Euro 2020 Yolu


Turnuvanın favorileri arasında gösterilen Belçika, son dönemde büyük turnuvalara eleme aşamasında zorlanmadan katılıyor. Euro 2020’de de durum değişmedi ve eleme grubunu 10’da 10 ile tamamlayarak geçmeyi başardılar.

Belçika’nın eleme grubundaki rakipleri; San Marino, Kazakistan, İskoçya, Güney Kıbrıs ve Rusya’ydı. Grupta oynadığı 10 maçı da kazanmayı başaran Belçika, bu maçlarda toplam 40 gol attı. Belçika’nın 10 maç sonunda yediği gol sayısı ise sadece 3’tü.

Grupta her maçı en az 2 farklı kazanmayı başaran Belçika’nın 9-0’lık San Marino galibiyeti dikkat çekiciydi. Euro 2020’de de aynı grupta yer aldığı Rusya ile oynadığı maçlar ve elemelerin son haftasındaki Güney Kıbrıs maçı dışında gol yemeyen Belçika, alınan sonuçların gösterdiği kadar savunması sağlam bir ekip mi tartışma konusu ama hücumda korkutucu isimlere sahipler. Bu turnuvada da muhtemelen yıldız isimleriyle dikkat çekmeyi başaracaklar.

Roberto Martinez: Bu Kadar Farklı Nesil Nasıl Aynı Soydan Geliyor Diye Merak Ettim


Roberto Martinez, Guardiola’nın Barcelona’sından etkilenen ve oyununu buna göre şekillendiren bir teknik adam. Mükemmelin o takım olduğuna inanan ve her takımında oyuncu kalitesinin üzerinde işler yapmayı kısmen de olsa başaran Martinez, Wigan ile FA Cup şampiyonluğu da yaşamışı. Topa sahip olmayı ve geriden oyun kurulumunu önceliği hâline getiren Martinez, geçtiğimiz günlerde bir röportaj verdi. Bu röportajda Belçika Milli Takımı antrenörü olma motivasyonundan da bahsetti.

O dönem Everton’da çalıştığını ve takımda Mirallas, Fellaini ve Lukaku’nun yer aldığını dile getiren Roberto Martinez, bu kadar farklı karakterlerin nasıl aynı soydan geldiğini çok merak ettiğini ve biraz da bu sebeple Belçika teknik direktörü olduğunu dile getirdi. Euro 2020 için büyük hayalleri olduğunu da belirten Martinez, dünyanın en yetenekli oyuncularını barındırdıklarını sözlerine ekledi. 

Röportajın bir bölümünde Kevin de Bruyne’den bahseden Martinez, De Bruyne gibi bir oyuncunun dünyada olmadığını dile getirdi.

Geriden Oyun Kurulumu Öncelik


Roberto Martinez’in Pep Guardiola’nın felsefesini benimsediğinden bahsettik. Guardiola’nın oyununu belli ölçülerde kopyalayan Martinez ve Belçika için öncelik geriden oyun kurulumu. Ayağa paslarla hücuma çıkmayı planlayan Belçika, diğer yandan bu konuda çok da tutucu değil. Gerek görüldüğünde uzun oynamaktan da çekinmeyen Belçika, bu sayede rakibi şaşırtabiliyor. Belçika’nın dizilişi ise 3-4-3 veya 3-4-2-1 olarak adlandırılabilir.

Derinde bekleyen ekipleri pas oyunuyla açmaya çalışan ama önde baskı yapan takımı da Lukaku’nun fizik gücünden de yararlanarak, direkt hücum ile aşabilen Belçika’nın savunma kurgusu ise aslında biraz sorunlu. Eleme grubunda sadece 3 gol yiyen bir ekip için bu yorumu yapmak birçok kişiye göre çılgınca olabilir ama Belçika’nın pres yoğunluğu yeterli seviyede değil. Bu da beklemedikleri sorunları başlarına açabilir.

Top rakipteyken öndeki 3’lü ile alanı kapatan Belçika, 5-2-3 gibi bir dizilime kavuşuyor. Rakipten topu kapmak için agresif olmayan Belçika, daha çok hedefli baskı yapıyor. Bu da topun belli bir noktaya gelene kadar rakibe izin verilmesi anlamına geliyor. Stoper hattı da uyum içinde olup olmadığı konusunda şüpheler barındıran Belçika için bu durum, grup aşamasında olmasa bile ilerleyen turlarda sorun teşkil edebilir. 

Euro 2020’de Belçika’nın 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Seçim yapması çok da zor olmayan bu bölgede Roberto Martinez’in tercihi Thibaut Courtois olacak. Mignolet ve Sels ise Courtois’nın sakatlanması veya ceza alması gibi senaryolarda forma giyebilecek.

Defans: Geriden oyun kurulumuna bu denli önem veren bir teknik adamın stoperlerdeki tercihinin sürpriz olmaması gerekiyor. Genel beklenti de Toby Alderweireld ile Jan Vertoghen’in yerinin garanti olduğu yönünde. Üçüncü isim ise yükselen performansıyla Jason Denayer olacak gibi duruyor. Pas oyununa da yatkın olan Denayer’in sürpriz uzun topları da Belçika’nın oyun planının bir parçası olabilir.

Sağ kanat bekinin Thomas Meunier olması bekleniyor. Tottenham macerası öncesinde Castagne bize göre Meunier’nin bir adım önündeydi ama son dönemde Meunier formayı aldı. Sol kanat bek konusunda ise beklenti Thorgen Hazard yönünde ama Martinez’in zaman zaman Başakşehir forması giyen Chadli’yi de bu bölgede oynattığı biliniyor. Yine de başlangıcın Thorgen Hazard ile yapılması bekleniyor. Bu da muhtemelen hücumda daha da etkili bir Belçika izlememizi sağlayacak. Sonuç olarak savunma hattının; Alderweireld-Denayer-Vertonghen-Meunier-T.Hazard şeklinde olması bekleniyor.

Orta Saha: Merkezdeki ikiliden Belçika’yı yakından takip edenler emin ama bizim bu bölgede de birtakım soru işaretlerimiz var. Son formuyla ve farkı meziyetleriyle Youri Tielemans yeri garanti olan isim. İkinci ismin ise Axel Witsel olduğu iddia ediliyor ama bu sezonu sakatlık sebebiyle verimli geçiremeyen Witsel yerine bizler Leander Dendoncker’in bir adım önde olduğu kanaatindeyiz. 

Martinez’in vereceği kararı Witsel’in sağlık durumu direkt olarak etkileyecek. Eğer Witsel’in 90 dakikayı çıkaracağına ve sorun yaşamayacağına inanırsa muhtemelen Witsel-Tielemans ikilisini sahada göreceğiz. Ancak 2021 yılında sadece 2 maça çıkabilen Witsel’in hazır olabileceğine bizler pek ihtimal vermiyoruz. Bu yüzden tahminimiz Dendoncker-Tielemans şeklinde.

Forvet: İleri 3’lünün en ucunda oynayacak isim Romelu Lukaku olacak. Hem pas oyununa hem de direkt oyunda sırtı dönük top alıp servisleriyle fark yaratan Lukaku, Inter’de kusursuz bir sezon geçirdi. Dolayısıyla Lukaku’nun formayı kaptırma ihtimali bulunmuyor.

İleri üçlünün bir diğer ismi hâliyle Kevin de Bruyne. Martinez’in serbest rolde kullandığı De Bruyne, sahada basmadık yer bırakmıyor. De Bruyne yeri geliyor en uçtaki, yeri geliyor savunmadan top çıkaran isim oluyor. En uçtaki 3’lünün son ismini seçmek ise çok kolay değil. Form durumları düşünülürse Dries Mertens’in ilk 11’de olması gerekiyor ama her şeye rağmen Martinez’in tercihi Eden Hazard olacak gibi duruyor. Roberto Martinez son röportajında Eden Hazard’ın sağlık durumunun iyi olduğunu dile getirmişti. Son 2 yılda Hazard’ın çok şanssız olduğunu da belirten Martinez, güçlü Hazard’ı görmeye hazır olun diyerek sözlerini bitirmişti. Bu da bizlere Hazard ile başlanılacağını ve Mertens’in hamle oyuncusu olacağını düşündürttü.

Belçika İdeal 11: Courtois; Alderweireld, Vertonghen, Denayer; Meunier, Tielemans, Dendoncker, T.Hazard; E.Hazard, De Bruyne, Lukaku.

Gerçek Eden Hazard’ı Görebilecek miyiz?


Yetenek havuzu inanılmaz boyutlarda olan Belçika’da öne çıkan isimler; Kevin de Bruyne, Romelu Lukaku ve Youri Tielemans olacak gibi duruyor. Merak edilen konu ise iki yıldır kayda değer bir performansı olmayan Hazard’ın neler yapacağı.

Real Madrid günleri kâbus gibi geçen Eden Hazard, Chelsea ile oynanan ve kaybedilen Şampiyonlar Ligi yarı final maçı sonrasında eleştirilerin direkt hedefi olmuştu. Eski takım arkadaşlarıyla saha içinde maç sonunda şakalaşan Hazard’ın bu tavrı tepki toplamıştı. O günden bu yana sosyal medyada sadece teknik direktör Zidane’a veda paylaşımı yapan Hazard’ın turnuvada Chelsea günlerinden kesitler sunması, tarafsız futbol izleyicisinin en büyük isteklerinden biri.












Euro 2020’de Belçika’dan Beklentiler


Belçika, dünyanın en yetenekli ekiplerinden biri. Turnuvada da Rusya, Danimarka ve Finlandiya ile karşılaşacaklar. Gruptan çıkmalarına kesin gözüyle bakılıyor ve muhtemelen eşleşmeye bağlı olmakla birlikte çeyrek finale de kendilerini bir şekilde atacaklar. Öte yandan savunma kurguları noktasında birtakım şüpheler mevcut. Ayrıca bu oyuncu grubu FIFA sıralamasında Belçika’yı 1’inci sıraya taşısa da henüz birlikte bir şey kazanmış değil. Çeyrek final cepte gibi dursa da bu yüzden sonrası için birtakım bilinmezlikler mevcut. Sonuç olarak en olumsuz senaryoda bile Belçika’nın çeyrek final yapması çok yüksek ihtimal.

Euro 2020’ye 12 Haziran’da elemelerde de rakibi olan Rusya karşısında başlayacak olan Belçika, Danimarka ve Finlandiya maçlarıyla grup aşamasını tamamlayacak. Belçika’nın turnuva takvimi şu şekilde:

12 Haziran 22.00 Belçika - Rusya: TRT 1
17 Haziran 19.00 Danimarka - Belçika: TRT 1
21 Haziran 22.00 Finlandiya - Belçika: TRT 1