Türkiye Milli Takımı Euro 2020 Analizi

04.06.2021 - 08:56

Türkiye Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Euro 2020’de A Grubu’nda mücadele edecek olan Türkiye, birçok kişinin kupada sürpriz yapma potansiyeli gördüğü takımların başında geliyor. Şenol Güneş yönetimindeki Türkiye’nin Euro 2020 yolculuğunu, kupadan beklentileri, kadro seçimini ve daha birçok konuyu sizler için inceledik.

Türkiye Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Altay Bayındır (Fenerbahçe), Mert Günok (İstanbul Başakşehir), Uğurcan Çakır (Trabzonspor)

Defanslar: Zeki Çelik (LOSC Lille), Çağlar Söyüncü (Leicester), Kaan Ayhan (Sassuolo), Merih Demiral (Juventus), Mert Müldür (Sassuolo), Ozan Kabak (Liverpool), Rıdvan Yılmaz (Beşiktaş), Umut Meraş (Le Havre)

Orta Sahalar: Yusuf Yazıcı (LOSC Lille), Dorukhan Toköz (Beşiktaş), İrfan Can Kahveci (Fenerbahçe), Okay Yokuşlu (West Brom), Orkun Kökçü (Feyenoord), Ozan Tufan (Fenerbahçe), Taylan Antalyalı (Galatasaray), Hakan Çalhanoğlu (AC Milan)

Forvetler: Burak Yılmaz (LOSC Lille), Cengiz Ünder (Leicester), Enes Ünal (Getafe), Abdülkadir Ömür (Trabzonspor), Kerem Aktürkoğlu (Galatasaray), Halil İbrahim Dervişoğlu (Brentford), Kenan Karaman (Fortuna Düsseldorf)

Türkiye’nin Euro 2020 Yolu


Türkiye, Euro 2020 eleme aşamasında son dünya şampiyonu Fransa ile aynı grupta yer aldı. Fransa karşısında iki maçta da mağlup olmayarak dikkat çeken Türkiye, elemeleri sadece 1 mağlubiyet alıp 23 puanla 2’nci sırada tamamladı ve Euro 2020 vizesi aldı.

Eleme maçlarında Türkiye’nin savunma performansı göz doldurdu. Akan oyunda gol yemeyen Türkiye, elemelerde oynadığı 10 maçta sadece 3 gol yedi. Buna karşılık hücumda da yer yer tıkanan Türkiye akan oyunda sorunlar yaşadığı elemelerde, duran topların da yardımıyla 18 gol atmayı başardı.

Türkiye’nin eleme grubunda oynadığı maçlarda en dikkat çekici olanları kuşkusuz Fransa mücadeleleriydi. İç sahada son dünya şampiyonu Fransa’yı 2-0 ile geçen Türkiye’de göz dolduran isim ise Euro 2020 kadrosunda yer almayan Hasan Ali Kaldırım’dı. Deplasmanda oynanan maçta ise Giroud’nun golüne engel olamayan Türkiye, yine duran toptan Kaan Ayhan ile 1 puanı kurtarmıştı. Türkiye’nin gruptaki tek mağlubiyeti ise 2-1’lik sonuçla İzlanda deplasmanında gelmişti.

Şenol Güneş’ten Sürpriz Mahmut Tekdemir Kararı


30 kişilik kadro açıklandığında 1 Haziran itibarıyla 4 kişinin kadrodan çıkacağı ve 26 kişilik kadronun oluşturulacağı biliniyordu. Kadroda mevkilere bakıldığında 1 kalecinin kadrodan çıkarılması kesindi. Bununla birlikte formsuz olan Efecan Karaca ve sakatlığı bulunan Halil Akbunar da tahmin edilen isimlerdendi. Birkaç kişi son ismin Mahmut Tekdemir olmasını bekliyordu ama bu karar en azından bizler için sürpriz oldu.

Eleme maçlarında sakatlık ve benzeri olmadığı sürece Mahmut Tekdemir’i kullanan Şenol Güneş, oyun sisteminde de defansın önünde en az 1 kişinin olmasını istiyor. Mahmut’u kadrodan çıkarmak o bölgede Okay’ı yalnız bırakıyor. Okay’ın sakatlanması ve cezalı olması durumunda ise o bölge, bu kararla alternatifsiz kaldı. Muhtemelen Şenol Güneş, Mahmut Tekdemir’in performansını yeterli görmedi ve Kaan Ayhan’ın birkaç bölgede oynayabiliyor olmasına güvendi.

Top Türkiye’de Kalınca Sonuç Olumsuz Oluyor


Türkiye, son dönemde belli şablonlar üzerinden oyun oynayan ekipler arasında. Bununla birlikte bu şablonda toplu oyun seviyesi oldukça yetersiz. Sonuçlar da toplu oyunda Türkiye’nin etkisiz olduğunu gözler önüne seriyor.

Turnuvada Türkiye’nin ana planının topu rakibe bırakıp, derinde bekleyerek rakibi karşılamak olacağını söylemek çok zor değil. Gruptaki rakiplerden İsviçre ve İtalya da buna uygun rakipler ama Galler maçında Türkiye’nin topu nasıl rakibe bırakacağı merak konusu. Kapılan toplarda da hızlı ve direkt bir şekilde rakip kaleye gitmek amaçlanacak. Oyunun temposu da mümkün olduğu sürece aşağı çekilecek.

Türkiye’nin turnuva planın derinde bekleyip, topla çok oynamadan kazanılan toplarla hızlı bir şekilde rakip kaleye gitmek şeklinde olmak zorunda. Bunu destekleyen istatistikler de mevcut. Elemelere döndüğümüzde 2019 yılındaki Arnavutluk maçında %44 topla oynamaya karşılık 2-0’lık galibiyet alındı. Fransa maçlarında %41 ve %36 ile topla oynayan Türkiye, bu karşılaşmalardan istediği sonucu almayı başardı.

Eleme karşılaşmalarında topun Türkiye’de “patladığı” mücadeleler de oldu. Andorra ve Moldova maçlarını bir kenara bıraktığımızda iç sahadaki Arnavutluk mücadelesinde %61 ile topla oynandı ve mücadele 90’ıncı dakikada Cenk Tosun’un golüyle 1-0 sona erdi. Maç boyunca da üretim sorunu yaşandı. İzlanda deplasmanında ise %62 ile topla oynayan Türkiye, karşılaşmayı 2-1 kaybetti.

Akan oyunda top da Türkiye’de kalınca sorun yaşandığının en net örneği ise Uluslar Ligi karşılaşmaları. Çoğu maçta %50’nin üzerinde topla oynayan Türkiye, bu maçların sadece 1’ini kazanabildi. Son Dünya Kupası eleme maçlarında da kazanılan Hollanda ve Norveç maçlarında %35 ve %42 ile topla oynandı. Puan kaybedilen Letonya mücadelesinde ise topla oynama oranı %62’ydi.

Durum böyle olunca akan oyunda pozisyon üretmek çok kolay olmuyor. Bu noktada ise duran toplar devreye giriyor. Her geçen gün bu alanda biraz daha iyiye giden Türkiye’nin Euro 2020’de hücumdaki en büyük kozu da duran toplar olacak. Özellikle Hakan Çalhanoğlu’nun birçok fırsat yaratması bekleniyor.

Euro 2020’de Türkiye’nin İlk 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: Belki de tarihin en yetenekli kaleci havuzuyla turnuvaya giren Türkiye’de öne çıkan isim Uğurcan Çakır. Muhteşem bir sezon geçiren ve yan toplardaki zaafını da yavaş yavaş azaltan Altay Bayındır, Şenol Güneş’i seçim yaparken zorlayacaktır ama Güneş’in tercihi Uğurcan Çakır olacaktır.

Defans: Hazırlık maçlarında zaman zaman 3’lü savunma da deneyen Şenol Güneş’in çoğu mücadeleye, 4-1-4-1 ile çıkacağını tahmin ediyoruz. Burada da formaların sahipleri hemen hemen belli. Stoperde Merih Demiral ve ne kadar geçen seneki formundan uzak olsa da Çağlar Söyüncü öncelikli isimler olacak. Bu isimleri Kaan Ayhan ve Ozan Kabak zorlayacak. 3’lü oynandığı senaryoda ise sağ stoperin kesinlikle Kaan Ayhan olacağı tahmin ediliyor.

Sağ ve sol bekte de durum net. Sol bekte Umut Meraş ismi öne çıkıyor. Sağ bek ise Lille’de harika bir sezon geçiren Zeki Çelik olacak. Böylece savunma hattı; Zeki-Merih-Çağlar-Umut şeklinde karşımıza çıkacak.

Orta Saha: Şenol Güneş, hemen hemen her maçta savunmanın önünde bir “emniyet sibobuna” yer verdi. Bu isim de elemelerde Mahmut olmuştu. Mahmut Tekdemir’in kadrodan çıkarılması sonrasında buradaki isim Okay Yokuşlu şeklinde olacak. 

Okay’ın önündeki isimlerden birinin Ozan Tufan olması bekleniyor. Hem temposu hem de top sürme kabiliyeti sayesinde takımın baskı yediği dönemlerde takıma nefes aldıracak. Ozan’ın yanındaki isim ise soru işareti. Aslında Şenol Güneş’in aklındaki planın İrfan Can Kahveci ve Ozan Tufan şeklinde olduğu biliniyor ama İrfan Can Kahveci’nin son form durumu çok yeterli görünmüyor. Bu da Hakan Çalhanoğlu’nun bu bölgeye çekilmesi anlamına gelebilir ki son Dünya Kupası eleme maçlarında da bu düzende sahaya çıkıldı.

Orta sahanın solu ve sağında ise Kenan Karaman ve Yusuf Yazıcı isimleri öne çıkıyor. Kenan Karaman’ın sistemde önemli bir yeri bulunuyor. Şenol Güneş’in hem gol vuruşu olan hem de savunmada eksi yazdırmayan Kenan Karaman’dan vazgeçmeyeceği tahmin ediliyor. Yusuf Yazıcı’nın tercih edilmesindeki faktör ise muhtemelen şut kalitesi olacak. Topun rakibe bırakılması durumunda sürpriz şutlara ihtiyaç duyulacak. Bunu da mevcut kadroda Yusuf Yazıcı’dan daha iyi yapabilecek bir isim neredeyse yok. Sürpriz olaraksa Cengiz Ünder ismi öne çıkıyor. İki yıldır amiyane tabirle “yokları oynayan” Cengiz Ünder, biraz daha kendine gelmiş görünüyor. Son Moldova maçında gol de bulan Cengiz Ünder’in formayı alma ihtimali de az değil. 

Her şeye rağmen Şenol Güneş’in orta saha 5’lisinin Okay-Ozan-Hakan-Yusuf-Kenan şeklinde olacağını tahmin ediyoruz.

Forvet: İleri uçta ise tartışılacak bir şey yok. Lille’de inanılmaz bir sezon geçiren ve takımının şampiyonluğunda önemli bir rol oynayan Burak Yılmaz, formanın sahibi olacak. Son yıllarda Burak Yılmaz’ın topsuz oyunda da eskisinden daha etkin olması ve topun bırakıldığı senaryoda her şeye rağmen rakip savunmayı tedirgin etmesi, Türkiye’nin savunmasını biraz daha rahatlatacak. Sonuç olarak Türkiye’nin en uçtaki ismi Burak Yılmaz olacak.

Türkiye İdeal 11: Uğurcan; Zeki, Çağlar, Merih, Umut; Okay, Ozan, Hakan, Yusuf, Kenan; Burak.

Cengiz Ünder Kendine Gelir mi?


Yetenekleriyle Roma’ya transfer olan ama Roma’da son sezonunda birçok taraftarın çalışmadığı gerekçesiyle tepkisini çeken Cengiz Ünder, geçtiğimiz sezonu Leicester City’de kiralık geçirdi. Burada da beklenen performansı gösteremeyen Cengiz Ünder için bu turnuva yeniden doğuş için oldukça iyi bir fırsat.

Moldova karşısında 1 de gol bulan Cengiz Ünder, sosyal medyayı da bir hayli aktif kullanıyor. Son hazırlık maçının ardından sosyal medyada paylaşım yapan Ünder’in Euro 2020 sonrası durağının neresi olacağı ise kesinlik kazanmış değil.






Euro 2020’de Türkiye’den Beklentiler


Tüm Türkiye’nin milli takımdan beklentisi bir hayli fazla. Öte yandan bu takımın turnuvanın en genç ekibi olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu tip genç ama yetenekli ekiplerin de zaman zaman turnuvalarda “çakıldığı” biliniyor. 

Grupta İsviçre ve Galler ile birlikte ikincilik mücadelesi verilecek gibi duruyor. Diğer yandan bu gruptan bir takımın en iyi 3’üncü olma ihtimali de az değil. Türkiye için kritik nokta Galler mücadelesi. Ne yazık ki bu mücadeleye uygun bir plan en azından geçmiş maçlara bakıldığında yokmuş gibi duruyor. Türkiye’nin kendi düzeni dışında bir oyun oynamak zorunda kalacağı Galler maçında hata yapılmadığı takdirde muhtemelen gruptan çıkılacak. Gruptan çıktıktan sonra savunma gücü sayesinde daha da yukarılara tırmanılması mümkün ama bize göre grup maçları beklenenden çok daha zor geçecek. Türkiye’nin turnuva takvimi ise şu şekilde:

11 Haziran 22.00 İtalya - Türkiye: TRT 1
16 Haziran 19.00 Türkiye - Galler: TRT 1
20 Haziran 19.00 İsviçre - Türkiye: TRT 1