İtalya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

03.06.2021 - 12:48

İtalya Milli Takımı Euro 2020 Analizi

Euro 2020’nin favorileri arasında gösterilen ve Türkiye ile aynı grupta yer alan İtalya’yı analiz edeceğimiz makalemizde, Gök Maviler ile alakalı tüm detaylara yer vermeye çalıştık. İtalya’nın Euro 2020 aday kadrosu, İtalya’nın Euro 2020 yolu, yıldız adayları ve beklentilerini, bu yazımızda bulabilirsiniz.

İtalya Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Gianluigi Donnarumma (Milan), Alex Meret (Napoli), Salvatore Sirigu (Torino)

Defanslar: Francesco Acerbi (Lazio), Alessandro Bastoni (Inter), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Emerson Palmieri (Chelsea), Alessandro Florenzi (PSG), Leonardo Spinazzola (Roma), Rafael Toloi (Atalanta)

Orta Sahalar: Nicolò Barella (Inter), Bryan Cristante (Roma), Jorginho (Chelsea), Manuel Locatelli (Sassuolo), Lorenzo Pellegrini (Roma), Stefano Sensi (Inter), Marco Verratti (PSG)

Forvetler: Andrea Belotti (Torino), Domenico Berardi (Sassuolo), Federico Bernardeschi (Juventus), Federico Chiesa (Juventus), Ciro Immobile (Lazio), Lorenzo Insigne (Napoli), Giacomo Raspadori (Sassuolo)

İtalya’nın EURO 2020 Yolu


Avrupa Şampiyonaları’nın doğal favorileri arasında yer alan İtalya, Euro 2020’deki ev sahiplerinden biri. Bu turnuvada da gözünü yükseklere diken “Gök Mavililer”, turnuvada A Grubu’nda yer alacak. 11 Haziran’da Türkiye ile Euro 2020 açılış maçında kozlarını paylaşacak olan İtalya, daha sonrasında İsviçre ve Galler ile mücadele edecek.

Bir dönem Galatasaray’ı da çalıştıran Roberto Mancini yönetiminde göz dolduran İtalya’nın Euro 2020 elemelerindeki rakipleri; Ermenistan, Liechtenstein, Bosna Hersek, Yunanistan ve Finlandiya’ydı. İtalya’nın bu grupta zorlanması beklenmiyordu ve beklentiler gerçeğe dönüştü. 10’da 10 ile grubu tamamlayan İtalya, bu maçlarda toplam 37 gol atıp, sadece 4 gol yedi.

Grupta ilk maçında Finlandiya ile karşılaşan İtalya, mevcut takımın belki de en formda ismi Nicola Barella ve Euro 2020 kadrosunda yer almayan Moise Kean’in golleriyle rakibini 2-0 geçmeyi başardı. Eleme grubunda en dikkat çekici maç ise 9-1’lik Ermenistan galibiyetiydi.

Mancini ile Sadece 2 Mağlubiyet


Mayıs 2018’de İtalya’nın başında ilk maçına Suudi Arabistan karşısında çıkan Mancini, İtalya kariyerine 2-1’lik galibiyetle başladı. Son San Marino hazırlık maçıyla birlikte toplam 31 maça çıkan Mancini yönetimindeki İtalya, bu maçların sadece 2’sini kaybetti.

En son Eylül 2018’de Uluslar Ligi’nde Portekiz’e kaybeden İtalya, ardından oynadığı 26 mücadelenin 21’ini kazanırken, 5 kez de sahadan beraberlikle ayrıldı. Uzun süredir gerek resmi maçlarda gerekse hazırlık maçlarında kaybetmeyen İtalya’nın turnuvadaki en büyük kozu da bu kazanma alışkanlığı. 

İki Farklı Oyunu Oynayabiliyorlar


Euro 2020 elemeleri ve ardından oynanan Dünya Kupası eleme maçlarının tamamına 4-3-3 dizilişiyle çıkan İtalya, farklı oyunları oynayabiliyor. Eleme gruplarında genel olarak topa sahip olan İtalya, öne geçtiğinde topu bırakıp, daha derinde beklediği karşılaşmalar da oynadı. Bu da İtalya’nın turnuvadaki esnek takımlardan biri olarak anılmasını sağlıyor.

2019 yılındaki ilk eleme maçında Finlandiya karşısında erken gol sonrası topa daha az hükmeden İtalya, %56 ile topa sahip olmuştu. Buna karşın rakibe en ufak bir fırsat vermeyerek dikkat çekmeyi başarmıştı.

Gruptaki ve belki de son 2 yıldaki tek hayal kırıklığı performans ise Bosna Hersek ile iç sahada oynadıkları maçtı. Geri düştükleri bu maçta 2-1 kazanmalarına rağmen başta Edin Visca ile olmak üzere Bosna Hersek birçok fırsattan yararlanamamıştı. Rakibe 10’un üzerinde fırsat veren İtalya, bu mücadeleyi pozisyonlar vermesine rağmen Insigne ve Veratti’nin golleriyle 2-1 kazandı. İtalya’nın bu maçta topla oynama oranı ise %65’ti.

Sadece Ermenistan ve Bosna Hersek karşısında geriye düşen İtalya’da ana plan topa sahip olarak rakip yarı sahaya yerleşmek olacak. Bununla birlikte genlerinde var olan derinde bekleyerek rakibi karşılama stratejisini de skora göre yapabileceklerini birkaç maçta gösterdiler.

EURO 2020’de İtalya’nın 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: İtalya kadrosuna bakıldığında oynayacağından şüphe duyulmayan iki isim bulunuyor. Bunlardan biri kaleci Gianluigi Donnarumma. Neredeyse tüm eleme maçlarında ceza ve sakatlık olmadığı sürece Donnarumma’ya şans veren Mancini, turnuvada yine kaleyi Donnarumma’ya teslim edecek.

Defans: İlk 11’de olmasına kesin gözüyle bakılan diğer isimse Leonardo Bonucci. Bonucci’nin partnerinin kim olacağı ise tartışma konusu. Grup maçlarında Romagnoli, Chiellini gibi isimleri deneyen Mancini, son dönemde Bonucci ile Acerbi’yi yan yana oynatıyor. Beklentiler de Bonucci-Acerbi stoper hattının en azından ilk etapta oynayacağı yönünde. Öte yandan biraz daha birbirini tanıyan ikili ile turnuvaya başlama ihtiyacı da hissedilebilir. Bu durumda Bonucci-Chiellini ikilisini sahada görmemiz muhtemel. Bizlerin beklentisi ise Mancini’nin Bonucci-Acerbi ikilisinden vazgeçmeyeceği yönünde.

Stoper bölgesinden daha büyük bir belirsizlik ise sol ve sağ bekte mevcut. Kritik eleme maçlarında her zaman sol bekte Emerson, sağ bekte Florenzi’yi tercih eden Mancini’nin aklını muhtemelen Spinazzola’nın bu sezon gösterdiği performans karıştırıyor. Vasat Roma’da beklentilerin üstüne çıkan Spinazzola, son dönemde milli takımda da forma şansı bulmaya başlamıştı. Bu yüzden Emerson ile Spinazzola arasında tercih yapmak çok kolay olmayacak. Form durumuyla Spinazzola bir adım önde ama burada da Spinazzola’nın sağ ayaklı olması bir sorun oluşturacak. Muhtemelen önünde de yine sağ ayaklı Insigne oynayacağı için oyunu genişletme noktasında sorunlar yaşanacak. Bu da oyun anlayışı bakımından sol ayaklı Emerson’u öne çıkarıyor. Sağ bekte ise Florenzi’nin yeri biraz daha garanti görünüyor. Zaman zaman Di Lorenzo ve hatta Toloi’yi de bu bölgede deneyen Mancini’nin en azından başlangıçtaki tercihinin Florenzi olması bekleniyor. Bu da Florenzi-Bonucci-Acerbi-Emerson 4’lüsünün sahada olması anlamına gelebilir.

Orta Saha: Bu bölgede turnuvanın en iyi oyuncularına sahip olan İtalya, aslında orta saha 3’lüsünü belirlemişti ancak Veratti’nin hesapta olmayan sakatlığı biraz olsun düzeni bozdu. Neredeyse tüm kritik maçlara Jorginho-Veratti-Barella 3’lüsüyle çıkan ve bu 3’lünün birbirini inanılmaz tamamlamasıyla rakiplerine üstünlük kurabilen İtalya, Veratti’nin en azından Türkiye maçına yetişmesinin zor olması sebebiyle bir değişiklik yapmak zorunda kalacak.

Veratti’nin oynayamadığı senaryoda Mancini’nin tercihi genel olarak Stefano Sensi oluyor. Inter’de bu sezon 1 kez bile 90 dakikayı tamamlayamayan Sensi’ye Mancini’nin her şeye rağmen güvenmesi ve Veratti’nin oynamadığı senaryoda Sensi’ye formayı vermesi bekleniyor. Form durumlarına bakıldığında ise doğru tercih Sassuolo’da kusursuz bir sezon geçiren Locatelli gibi duruyor. Oyunun iki tarafını da kusursuza yakın oynayan ve Barella - Jorginho bağlantısını sağlayabilecek donanıma sahip olan Locatelli, Mancini’den şans bekleyecek. Kısacası; İtalya’nın ideal orta saha düzeni Jorginho-Veratti-Barella ama Veratti’nin sakatlığı sebebiyle muhtemelen Jorginho-Sensi-Barella sahada olacak.

Forvet: İleri üçlünün merkezinde Immobile ile Belotti arasında bir tercihte bulunması gereken Mancini’nin tercihinin ne olacağı merak konusu. İki ismin de öne çıktığı özellikler var. Bununla birlikte geçtiğimiz maçlarda Immobile’nin Belotti’den bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz.

Hücumun sağında ise Chiesa en ciddi aday. Bu sezon tam olarak ne oynadığı belli olmayan Juventus’ta kusursuz bir sezon geçiren Chiesa, muhtemelen formanın sahibi olacak. Hücumun solunda ise beklenti Insigne yönünde. Hem ters ayaklı hem de skor gücü olması Mancini’nin Insigne yönünde tercihte bulunmasını sağlayacak. Bu isimleri ilk 11’de zorlayacak isim ise muhtemelen Bernardeschi olacak. Mancini’nin aynı Sensi gibi Bernardeschi’ye de forma şansı vermekten çekinmediği biliniyor. Yine de ideal olarak görünen 3’lü Chiesa-Immobile-Insigne. 

İtalya İdeal 11: Donnarumma; Florenzi, Bonucci, Acerbi, Spinazzola; Jorginho, Veratti, Barella; Chiesa, Immobile, Insigne.

İtalya’nın EURO 2020’de Öne Çıkması Beklenen Yıldızı: Nicola Barella


İtalya’da geçtiğimiz sezonu şampiyon tamamlayan Inter’in yıldız oyuncularından biri Nico Barella’ydı. 36 maçta forma yine Barella, sezonu 3 gol, 9 asistle tamamladı. Katkısı ise rakamlardan çok daha fazlaydı.

Bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle takımı öne çıkarmayı başaran Barella, hem hücumda hem de savunmada göz doldurmayı başardı. Euro 2020’de İtalya’nın en önemli kozlarından biri olması beklenen Barella, sosyal medyayı pek de aktif olarak kullanmıyor. Zaman zaman Instagram’da paylaşım yapan Barella, hesabını ailesine ayırıyor. 







EURO 2020’de İtalya’dan Beklentiler


İtalya, göz dolduran sonuçlara ve farklı oyun yapılarını aynı işleyişte oynayabilmesine rağmen turnuvanın en büyük favorileri arasında yer almıyor. Bununla birlikte turnuvada sürpriz yapabilecek takımlar sayıldığında İtalya, bu listede başı çekiyor.

Turnuvadaki beklentiler İtalya’nın en az çeyrek final ve ötesini görmesi yönünde. Bununla birlikte Veratti’nin sakatlığının ne boyutta olduğu orta sahadaki düzenle ilgili soru işaretlerini barındırıyor. Grupta her maçı iç sahada oynayacak olan ve bu sayede favori gözüken Mancini yönetimindeki İtalya’nın turnuva takvimi şu şekilde:

11 Haziran 22.00 İtalya-Türkiye: TRT 1
16 Haziran 22.00 İtalya-İsviçre: TRT 1
20 Haziran 19.00 İtalya-Galler: TRT Spor