2020/21 Süper Lig Sezonu Tahmini Yayın Gelirleri

16.05.2021 - 12:34


2020/21 Süper Lig Sezonu Tahmini Yayın Gelirleri


Süper Lig şampiyonu Beşiktaş’ın yayın gelirinin 192 milyon TL olacağı tahmin ediliyor. Futbol ekonomisti Kerem Akbaş’ın paylaşımına göre en çok yayın gelirini elde edecek kulüp ise 209 milyon TL ile Galatasaray.

Uzun ve yorucu geçen 2020/21 Süper Lig sezonunun sonuna gelindi. Dün oynanan mücadeleler sonrasında Beşiktaş şampiyonluk ipini göğüslerken, Galatasaray ikinci sırada kaldı. Önümüzdeki sezonun planlarını yapmaya başlayan kulüplerin en büyük gelir kaynağı yayın geliri. beIN Sports’tan ne kadar gelir elde edileceği ise sezonun ardından en çok merak edilen konuların başında geliyor. Futbol ekonomisti Kerem Akbaş, yaptığı paylaşımlarla bu konuya belli ölçülerde açıklık getirdi.

En Yüksek Yayın Geliri Galatasaray’ın


Yayın geliri tablosunu paylaşan Kerem Akbaş, sezonu şampiyon olarak tamamlayan Beşiktaş’ın 192 milyon TL yayın geliri elde edeceğini açıkladı. En yüksek yayın geliri ise 209 milyon TL ile Galatasaray’ın. Ligdeki en düşük yayın gelirini 60 milyon TL ile sezonu 21’inci sırada tamamlayan Denizlispor elde etti. Kerem Akbaş’ın yaptığı paylaşım şu şekilde:

2020-21 Süper Lig Şampiyonu Beşiktaş tahmini 192mTL yayın geliri elde ederken en yüksek geliri 209mTL ile Galatasaray kazandı.






Dağıtılan Tutar Arttı


2020/21 sezonunda yayın geliri olarak dağıtılan tutar yaklaşık %12 oranında arttı. Kerem Akbaş’ın bu konuda yaptığı paylaşım ise şu şekildeydi:

2020-21 sezonunda dağıtılan tutar bir önceki seneye göre %12 arttı ve 2,044milyarTL dağıtım yapıldı. Galibiyet 2,238mTL. Beraberlik 1,119mTL (%45). Katılım %37 kulüp başı 36mTL. İlk 6 Primi %6 122mTL. Şampiyonluk primi %11 şampiyonluk başına 3,5mTL. Geçen sezon lig 18 takımlıydı ve performans primi galibiyet 2,7mTL, beraberlik 1,35mTL'ydi ancak hem covid nedeni ile küme düşme olmaması hem de yayıncı ile yapılan pazarlık sonunda performans primleri 2,2mTL ve 1,1mTL olarak kaldı.








Gaziantep FK Ajax’tan Daha Fazla Yayın Geliri Elde Etti


Kerem Akbaş, Avrupa ile Türkiye’deki yayın gelirlerini de kıyasladı. Gaziantep FK’nın 9 milyon euro üzerinde bir yayın geliri elde ettiğini belirten Akbaş, Hollanda Ligi şampiyonu Ajax’ın da aynı geliri elde ettiğini vurguladı.

Bu sayılardan hareketle gelir ile ilgili bir problemin olmadığını vurgulayan Akbaş, zihniyet ve pasaport problemi olduğunun altını çizdi.

Yayın Geliri Toplam Gelirin %85’i Olacak


Geçtiğimiz sezonu şampiyon tamamlayan Başakşehir’in yayın gelirinin 140 milyon TL’den 80 milyon TL’ye düştüğünü dile getiren Kerem Akbaş, sistemin değişmesi gerektiğini ve istikrarın ödüllendirilmesinin şart olduğunu sözlerine ekledi. Bunun yanında bu sezon sadece ilk 4 sıradaki takımların 100 milyon TL barajını aştığını belirten Akbaş, toplam gelirin %35’ini bu takımların elde ettiğini vurguladı.

Kulüplerin pandemi sebebiyle diğer gelirlerinden mahrum kaldığını da sözlerine ekleyen Akbaş’ın bu konuyla ilgili paylaşımı ise şu şekildeydi:

Bu sezon kulüplerin belki de tek geliri yayın gelirleriydi. Pandemi nedeni ile maç günü gelirleri sıfırlandı. Onun da artçısı olarak forma ve ürün satışı da etkilendi. Açıklanacak mali tablolarda yayın geliri toplam gelirin %85-90'ı civarında olacak.









Kaynak: Kerem Akbaş