Pandemi Spor Yayıncılarının Prodüksiyon Planlarını Nasıl Etkiledi?

31.03.2021 - 21:37

Pandemi Spor Yayıncılarının Prodüksiyon Planlarını Nasıl Etkiledi?

2020 yılında düzenlenmesi planlanan ama Covid-19 sebebiyle 2021 yılına ertelenen olimpiyatın yayıncıları, bu ertelemenin etkilerini masaya yatırdı. Pandeminin olumsuz etkilerinin olduğu gibi bir dizi yeniliği de hızlandırdığını belirten yayıncılar, bazı durumların pandemi sonrasında da kalıcı olabileceğini vurguladı.

Dünyanın büyük bir çoğunluğu gibi olimpiyat yayıncıları da Covid-19’dan etkilendi. ABD’deki yayıncı NBC, Almanya yayıncısı ZDF ve Kanada yayıncısı CBC Covid-19’un planlarını nasıl etkilediğini Olympic.org okuyucularıyla paylaştı. 

Sahadaki Çalışanların Sayısı Azalıyor

Covid-19 sebebiyle 2021 yılında düzenlenecek olan olimpiyatın birçok yayıncısı, sahada görev yapan kişilerin sayısında azalmaya gidiyor.

ABD yayıncısı NBC, Tokyo’da görev yapacak kişilerin yaklaşık %10’unun evden çalışacağını açıkladı. Bununla birlikte organizasyonun 2021’e ertelenmesi sayesinde daha fazla üretim yapılacağını kamuoyuyla paylaştı.

Hem İngilizce hem de Fransızca yayın yapan Kanada yayıncısı CBC ise, Eylül 2020’den bu yana evden çalışma modeline geçiş sinyalleri veriyor. Tokyo’daki olimpiyatta da benzer bir çalışma modeliyle yayınlara imza atmayı planlıyorlar. Açılış ve Kapanış Töreni, Kanadalı sporcuların önemli yarışları ve basketbol üzerine yayınları Tokyo’dan yapacaklarını açıklayan CBC, geri kalan yayınları Toronto ve Montreal’den sporseverlere ulaştıracak. Bunun için de yaklaşık 250 kişilik bir ekip kurulmuş durumda.

ZDF ise kurgunun Almanya’da yapıldığını ve sadece belli başlı spor dallarında yerinden yayın yapılacağını açıkladı. Yeni teknolojileri de deneyeceklerini belirten ZDF, Tokyo’da görev yapacak ekibin Rio ve Londra’da görev yapan ekipten daha az sayıda olacağını dile getirdi.

Yeni Teknolojiler Denenecek

2021 yılında Tokyo’da düzenlenecek olimpiyatta birçok yayıncı yeni teknolojileri deneme fırsatı bulacak. 

Covid-19 sebebiyle dışarıdan seyirci alınmayacağı ortamda bazı sporcuların ailelerinin Tokyo’ya gidemeyeceği varsayılıyor. NBC de bu noktada canlı bağlantılar yaparak sporcuların aileleriyle birlikte o anları yaşamasını ekranlara getirmeyi planlıyor. 

Almanya’daki olimpiyat yayıncısı ZDF de röportaj konusunda birtakım yeniliklere imza atılacağını vurguladı.

CBC ise 3 boyutlu görüntüleri deneme kararı aldı. Özellikle yüzme yarışlarında birçok yeni teknoloji denenecek. 

Bazı Durumlar Kalıcı Olabilir

Stüdyodan imza atılan yayınların Tokyo 2021’de dikkat çekmesi bekleniyor. Yayıncıların büyük bir bölümü bunun kalıcı olabileceğini belirtiyor.

NBC, uzaktan maç anlatımının kalıcı olabileceğini ama hâlen bunun istenilen düzeyde olmadığını belirtiyor. Daha iyi bir anlatım için insan etkileşimine gerek duyulduğunu savunan NBC, her şeye rağmen uzaktan yayınların artacağını öne sürüyor.

ZDF de fiyatların uygun ve yorumcuların yerinde anlatıyor gibi her detayı görebilecek teknolojiye sahip olması durumunda bu tarz yayınların artacağını tahmin ediyor.

Kaynak: Mustafa Taha