La Liga ve Premier Lig, Korsan Yayın Uygulaması Mobdro'yu Kapattırdı

14.03.2021 - 13:47

La Liga ve Premier Lig, Korsan Yayın Uygulaması Mobdro'yu Kapattırdı

100 milyondan fazla kişinin indirdiği korsan yayın uygulaması Mobdro kapatıldı. Özellikle Premier Lig ve La Liga yayınlarıyla dikkat çeken mobil platform Mobdro’nun kapatılması, korsan yayınlara karşı kazanılan en büyük zafer olarak görüldü.

Dünyanın dört bir yanında yayıncıların en büyük sorunu korsan yayınlar. Türkiye’de de sık sık gündeme gelen ama şu ana kadar somut bir adım atılamayan korsan yayın konusunda geçtiğimiz günlerde önemli bir gelişme yaşandı. Dünyanın en büyük korsan yayın uygulaması olarak görülen Mobdro kapatıldı.  

Soruşturma 2018 Yılında Başladı

İspanya La Liga ve Premier Lig yayınlarıyla dikkat çeken Mobdro, 100 milyondan fazla kişi tarafından indirilmişti. La Liga’nın 2018 yılında yaptığı şikayet sonrasında Mobdro, yetkililer tarafından mercek altına alındı. Önce İspanya ve Portekiz’deki sunucular tespit edildi. Sonrasında da merkezi Çekya olan birkaç bağlantılı site ortaya çıkarıldı. Buna rağmen Mobdro yayınlarına devam ediyordu.

Geçtiğimiz günlerde Europol’ün de desteğiyle Mobdro ile bağlantılı 3 eve eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 4 kişi tutuklanırken, kişilerin banka hesaplarına da el konuldu. Mobdro’nun gelirinin ise 5 milyon doların üzerinde olduğu açıklandı.

Korsan Yayın Konusunda La Liga Önemli Adımlar Atıyor

La Liga, korsan yayın noktasında en somut adımları atan organizasyon olarak biliniyor. Yayın haklarını sattıkları kurumları korumak için birçok adım atan La Liga, Mobdro’nun kapatılmasıyla en büyük zaferini elde etti.

Geçtiğimiz yıl Rusya’da bir sitenin kapatılmasını sağlayan La Liga, Güney Amerika ve Asya’da da korsan yayınla mücadele ediyor.

Korsan Yayın İngiltere’de Kulüplerin 1 Milyon Pound Kaybetmesine Sebep Oluyor

İngiltere’de 2019 yılında yapılan bir araştırma, korsan yayınların kulüplere zararını gözler önüne seriyor. Korsan yayın sebebiyle her maçta yaklaşık 1 milyon pound kulüplerin zararı olduğu belirtiliyor. 

Türkiye’de beIN Sports Korsan Yayın Konusunda Adım Atmak İstiyor

Türkiye’de ise beIN Sports, korsan yayın özelinde en çok şikayet eden platform olarak sporseverlerin karşısına çıkıyor. Her fırsatta korsan yayınların bitirilmesi gerektiğini belirten beIN Sports, kulüplerin kendilerine yeteri kadar destek vermediğinden de şikayetçi.