Sina Koloğlu beIN Sports’un Kolaysa Anlat Yarışmasını Köşesine Taşıdı

26.08.2020 - 11:25

Sina Koloğlu beIN Sports’un Kolaysa Anlat Yarışmasını Köşesine Taşıdı

Milliyet Yazarı Sina Koloğlu, beIN Sports’un yarışması Kolaysa Anlat’ı köşesine taşıdı. En iyi spikerleri anan Koloğlu, yarışma jürisi Güntekin Onay’ın da görüşlerine köşesinde yer verdi.

Pandemi dönemi öncesinde planlanan beIN Sports’un yeni yarışması Kolaysa Anlat, koronavirüs sebebiyle yaklaşık 3 ay ertelenmişti. Mayıs ayının sonunda yeniden başlayan yarışmanın ödülü ise, beIN Sports’ta spiker olmak. Özkan Öztürk, Yalçın Çetin ve Güntekin Onay’ın jüri koltuğunda oturduğu Kolaysa Anlat, Milliyet Yazarı Sina Koloğlu’nun 24 Ağustos’taki köşe yazısının konusuydu.

Spikerlik Raconu Radyoydu

Spor spikerliğini köşesine taşıyan Sina Koloğlu, spikerliğin maçın hayalini satma sanatı olduğunu dile getirdi ve Halit Kıvanç, Orhan Ayhan, Eşref Şefik gibi isimlere köşesinde yer verdi.

Zor zanaat spor spikerliği... Benim yetişemediğim mesela Muvakkar Ekrem Talu ilk spor spikerlerinden. Mesela Eşref Şefik’i dinledim ben. Halit Abi’den maç dinlemek bir başkaydı. Maçın ötesinde bir hikayeler manzumesiydi dinlediğimiz. Dinlediğimiz diyorum çünkü spikerlik raconu radyoydu. Maçın hayalini satma sanatıydı spikerlik. Sonra televizyon çıktı mertlik bozuldu diyeyim. Bugün olabildiğince kaçırmadığım bu ‘sohbet’ tadını bizlere aktaran Orhan Ayhan vardır. Bir kuşağın son temsilcisidir. Sonra TRT spikerleri ve özel televizyon spikerleriyle bu iş büyük bir sektör oldu. Bu işin bir de atletizmi var, basketbolu mesela ayrı bir uzmanlıktır. Maç yayın hakları elinde olan beIN Sports ‘Kolaysa Anlat’ diye bir yarışma yapıyor. Bir iki defa denk geldim. Yarışmanın ödülü bu kanalda maç anlatmak. Ödülün kıymeti parayla ölçülmez diyelim.

Güntekin Onay İç Açıcı Tablo Çizemedi

Sina Koloğlu, yarışmayla ilgili daha fazla bilgi almak için Güntekin Onay’a ayrıntıları sorduğunu ve Onay’ın çok iç açıcı bir tablo çizmediğini dile getirdi.

Onay’ın binlerce talep olduğunu ve 10 Eylül’de final yapacaklarını belirttiğini okuyucularıyla paylaşan Koloğlu, Onay’ın şu ifadelerine yer verdi:

Binlerce talep oldu. En iyi 50 kişiyi seçtik. 5’li gruplarla, 10 bölüm yarıştılar. 10 kişi yarı finale kaldı. Onların arasındaki mücadele sonucu beş isim finalist oldu. Final 10 Eylül’de yapılacak.

Güntekin Onay’ın yarışmacılar hakkında söyledikleri ise şu şekildeydi:

Ses kalitesi diksiyonu iyi olanlar var. Ancak genel anlamda retorik zayıf. Türkçeyi zengin kullanamıyorlar. Akıcılık eksik. Klişe ve ezber anlatımlar var, yaratıcılık eksik. Kendi tarzları yok.

Sina Koloğlu’nun 24 Ağustos tarihindeki “En İyi Spiker Yarışması” başlıklı yazısını buradan okuyabilirsiniz.