Suudi Arabistan beIN Sports’un Yayın Lisansını İptal Etti

15.07.2020 - 12:29

Suudi Arabistan beIN Sports’un Yayın Lisansını İptal Etti

Suudi Arabistan Rekabet Kurulu, haksız rekabet gerekçesiyle beIN Sports’un yayın lisansını iptal etti. Orta Doğu’da Premier Lig başta olmak üzere birçok spor müsabakasının resmi yayıncısı olan Katar merkezli beIN Sports, lisansın iptalinin yanı sıra 2.6 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

beIN Sports ile Suudi Arabistan Hükümeti arasındaki gerginlik son sürat devam ediyor. Son yıllarda korsan yayın platformu BeoutQ sebebiyle bir “çatışma” içinde olan beIN Sports ile Suudi Arabistan Hükümeti, geçtiğimiz günlerde alınan kararla tekrar karşı karşıya geldi. Suudi Arabistan Rekabet Kurulu, beIN Sports’un rekabet kurallarını ihlal etmesi sebebiyle yayın lisansını iptal etti ve kanalı tam 2.6 milyon dolar para cezasına çarptırdı.

beIN Sports: “Saçma Bir Karar”

Kararın kamuoyuyla paylaşılmasının ardından beIN Sports, konuyla ilgili bir açıklama yayımladı. 

“Karar, her yönüyle saçma. Bein Sports olarak her yerde izlediğimiz ve Suudi Arabistan’daki diğer yayıncıların izlediği çözüm yollarına başvurduk. Bizler, Suudi Arabistan piyasasının önde gelen yayıncılarından biriyiz. beIN Sports’u engelleyerek nasıl rekabet sağlanacağını da merek etmekteyiz. Üç yıl boyuncu Suudi Arabistanlı vatandaşlara Premier Lig yayınlarını sunduk. Bu “kalıcı” yasakla birlikte, vatandaşların dünyanın en büyük organizasyonlarından birini yasal yollardan nasıl izleyeceğinin de takipçisi olacağız.”

Suudi Arabistan’da Yasal Premier Lig İzlemek Mümkün Değil

Premier Lig’den Newcastle United’ı almak için girişimlerde bulunan Suudi Arabistan Hükümeti'nin aldığı bu karar, ülkede Premier Lig yasal yayınlarının iptali anlamına geldi. İngiltere’de bir kulüp almak için aylardır mücadele eden Suudi Arabistan yönetiminin aldığı bu kararın Newcastle United satın alma sürecini de olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor. Öte yandan bu yasağın kalıcı bir yasak olup olmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Asıl Sebep beIN Sports’un Premier Lige Yazdığı Mektup

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mohammed bin Salman’ın Newcastle United’ı satın almak için yaptığı girişime tepki gösteren beIN Sports, kanalın CEO'su Yousef Al-Obaidly'nin imzası ile Premier Lig’e bir mektup göndermişti. 

“Premier Lig'in uluslararası yayın hakları için 3 yılda 500 milyon poundun üzerinde yatırım yaptık. Böyle önemli bir karar alınırken, bizim de fikirlerimize önem verileceğini düşünüyoruz. Newcastle United gibi İngiltere'nin en köklü kulüplerinden birinin, kendi vatandaşlarına yaptığı adil olmayan davranışlar ve maddi çıkar sağlamak için başvurduğu hukuk dışı yollar ile tanınan bir ülke olan Suudi Arabistan'ın yönetimine verilmesi, Premier Lig markasına büyük zarar verebilir.”

Korsan yayın platformunun da Suudi Arabistan tarafından desteklendiğini belirten beIN Sports’un bu mektubunun verilen cezada önemli bir rol oynadığına inanılıyor.