İngiltere'de İlk Kez Cumartesi 15:00 Kuşağında Canlı Maç Yayınlanacak

19.06.2020 - 16:17

İngiltere'de İlk Kez Cumartesi 15:00 Kuşağında Canlı Maç Yayınlanacak

İngiltere’de Cumartesi günleri yerel saatle 14.45 ve 17.15 arasındaki canlı maç yayını yasağı, Covid-19 sonrası geri dönüşle birlikte son buluyor. Cumartesi günü yerel saatle 15.00’te oynanacak olan Brighton-Arsenal mücadelesi, BT Sport’tan naklen yayınlanacak.

Yıllardır yayın geleneklerine bağlı kalan İngiltere’de koronavirüs sonrası yayın alışkanlıkları değişiyor. Yaklaşık 60 yıldır süren Cumartesi günü 14.45-17.15 arasındaki maçları canlı yayınlamama geleneği de önümüzdeki hafta sonunda sona eriyor. Diyagonal Pas podcastiyle tanınan Tuncay Yavuz’un Twitter’da yaptığı paylaşıma göre 60 yıllık geleneğin sona ereceği maç; Brighton-Arsenal maçı olacak.

Yasağın Sebepleri Neler?

İngiltere’de yaklaşık 60 yıl önce Cumartesi günleri TV’de 14.45 ile 17.15 arasında canlı maç yayını yapılmamasına karar verildi. Birçok kişiye absürt gelen bu yasağın temelde birkaç sebebi bulunuyor.

Statta Maç İzlenmesini Sağlamak: İngiltere’de böyle bir kararın alınmasının altında yatan sebeplerin başında, statta maç izleme alışkanlıklarının sürdürülmek istenmesi yatıyor. TV’de herhangi bir maçı bulamayan futbolseverin stada gideceği düşünülüyor.

Küçük Takımları Korumak: Stada gitme alışkanlığıyla paralel olan bir başka konu da küçük takımların maç gelirlerini korumak. Yasağın olmaması durumunda TV’de Manchester City maçı varken Shrewsbury maçına gidilmeyeceği düşünülüyor. Bu da küçük ölçekli alt lig takımlarının maç günü gelirlerinden mahrum kalmasına sebep olacak.

Yasak Sadece İngiltere Premier Ligi Yayınlarını Kapsamıyor

İngiltere’deki bu yasak sadece Premier Lig maçlarını kapsayan bir yasak değil. İlgili saatlerde dünyanın herhangi bir bölgesinde farklı bir lig maçı, İngiltere’de oynanan bir maçla çakışıyorsa, o maç İngiltere’de yayınlanmıyor. Geçtiğimiz yıllarda Barcelona-Real Madrid mücadelesinin bu saatlere denk gelmesi sebebiyle bu dev maç İngiltere’de yayınlanmamıştı.
Yıllardır devam eden yasakta sadece FA Cup maçlarına bir istisna getiriliyordu. Daha sonrasında FA Cup maçlarının saatleri de değiştirildi.

60 yıldır süregelen bu yasağın kaldırılmasının sebebi maçların seyircisiz oynanacak olması. Sezonun geri kalan bölümünde Türkiye saati ile 17.00’de başlayacak olan Cumartesi günü maçları, İngiltere’de naklen yayınlanacak. Brighton-Arsenal maçıyla başlayacak olan yayın serüveninin, seyircili maçlar başlayana kadar devam edeceği belirtilirken, maçların seyircili oynanmaya başladığı anda yine eski düzene dönülmesi bekleniyor.