Spor İzleyicilerinin %51’i, Ayda En Az 1 Kez Kaçak Yayın İzliyor

07.06.2020 - 13:59

Spor İzleyicilerinin %51’i, Ayda En Az 1 Kez Kaçak Yayın İzliyor

Dünyanın en başarılı bağımsız video yazılım sağlayıcılarından Synamedia, spor yayıncılığında korsan yayınlara eğilimi daha iyi anlamak için araştırma yaptırmaya karar verdi. Ampere Analysis tarafından yürütülen araştırmaya göre, spor izleyicilerinin %89’u bir spor abonelik sistemine kayıtlı ama bu kişilerin %51’i aboneliklerine rağmen, ayda en az 1 kez kaçak yayın izliyor.

Korsan yayınlar, dünyanın hemen hemen her yerinde yayıncılar için büyük problem. Türkiye’de de beIN Sports’un en çok yaka silktiği konuların başında, korsan yayınların önlenememesi geliyor. Geçtiğimiz günlerde, Synamedia önderliğinde korsan yayınlar konusunda bir araştırma daha yapıldı. Yapılan araştırmada çıkan sonuçlar, oldukça enteresandı.

Katılımcılar Üç Gruba Bölündü

Ankette katılımcılar üç gruba bölündü ve her gruba spor yayıncılığıyla ilgili sorular yöneltildi. Sadık izleyiciler, farklı içerik izleyicileri ve sıradan izleyici olarak bu katılımcılar kategorize edildi.

Sadık İzleyiciler: Ankete katılanların %26’sı, sadık izleyici olarak kategorize edildi. Bu izleyicilerin neredeyse tamamı, korsan yayınları izlemenin etik olmadığını belirtiyor. Öte yandan bu kategoride yer alan kişilerin %35’i, etik bulmamalarına rağmen korsan yayınları takip ediyorlar.

Farklı İçerik İzleyicileri: Ankete katılanların %31’i, bu kategoride yer alıyor. Uluslararası her organizasyona, bu kategoride yer alan katılımcıların büyük iştahı var. Öte yandan bu kategorideki kişilerin %89’u, korsan spor içeriği tüketiyor. Bununla birlikte eğer farklı sporları veren bir platform bulmaları durumunda, para ödemeye de hazırlar.

Sıradan İzleyiciler: Bu kategoride yer alan kişiler, ankete katılanların %43’ünü oluşturuyor. Lig organizasyonlarını izlemeyen sıradan izleyiciler, Grand Slam finali ve Olimpiyat gibi organizasyonları izlemeyi seviyor. Bu gruptaki kişilerin, herhangi bir spor TV aboneliği için ödeme yapma ihtimalleri bir hayli düşük. Buna rağmen bu grupta yer alanların %17’si, haftada en az bir korsan spor yayını izlediğini belirtiyor. Araştırmada bu kişilerin esnek ödeme planlarıyla, korsan yayınlardan uzaklaştırılabileceği de belirtiliyor.

Türkiye’de de Kaçak Yayınlar Problem

Türkiye’de beIN Sports’un en çok şikayet ettiği konuların başında, kaçak yayının önüne geçilememesi geliyor. Bu sezonun başında, maçların oynandığı dönemde Periscope’a erişim engeli getirilerek, kaçak yayınların önü kesilmeye çalışıldı ama bu kısıtlama istenilen sonucu vermedi.

Yayıncı kuruluş Bein Sports, geçtiğimiz sezon başında yayın anlaşmasını güncelleme talebinde bulunmuş, kulüplerden ve TFF’den kaçak yayınlarla konusunda gerekli desteği vermediğinden yakınmış, güncellenen sözleşmeye bu konudaki desteği şart olarak ekletmişti.

Bütün bunlarla birlikte, S Sport Plus, beINconnect, Eurosport Player ve D Smart Go gibi platformların uygun fiyatlarla, spor tutkunlarının karşısına çıkması durumunda kaçak yayınlara ilginin azalabileceği düşünülüyor.