Koronavirüs Sonrasında Polonya Ekstraklasa 9 Farklı Ülkede Yayınlanmaya Başladı

03.06.2020 - 20:46

Koronavirüs Sonrasında Polonya Ekstraklasa 9 Farklı Ülkede Yayınlanmaya Başladı

Geçtiğimiz hafta oynanan maçlarla geri dönen Polonya Ekstraklasa, koronavirüs sonrası ticari bir başarıya imza attı. Salgın öncesinde birkaç ülke dışında yayını yapılmayan Polonya Ekstraklasa, geri dönüşle birlikte 9 farklı ülkede yayınlanmaya başladı.

Koronavirüs sonrasında 29 Mayıs’taki maçlarla geri dönen Polonya Ekstraklasa, büyük bir ticari hamleyle dikkat çekti. Koronavirüs sonrasında tam 9 farklı ülkeye yayın haklarını satan Ekstraklasa, Avrupa’nın dört bir yanında izleyicilerle buluşacak. 

6 Ülkede Her Hafta 2 Maç Yayınlanacak

Ekstraklasa’nın yaptığı anlaşma doğrultusunda, İngiltere ve İrlanda’da maçlar şifresiz yayınlanacak. Maçları yayınlayacak olan kanal ise FreeSports.

İskandinav ülkelerinin de Polonya Ekstraklasa’ya ilgisi büyüktü. Stockholm merkezli Spring Media, ligin yayın haklarını satın aldı. Danimarka, İsveç ve Norveç’te Ekstraklasa maçları böylece futbolseverlerle buluştu.

Maçların yayın haklarını satın alan bir diğer ülkeyse İsrail oldu. Ücretli bir kanal olan Charlton, sezonun geri kalan kısmının yayın haklarını satın aldı. Kanal yetkilileri, Sport 1 ve Sport 2 kanallarından maçların naklen yayınlanacağını açıkladılar. Tüm bu ülkelerde, haftada iki maç canlı yayın programında olacak.

3 Ülke Anlaşmalarını Genişletti

6 ülke Polonya Ekstraklasa’yı ilk kez yayınlarken, 3 ülke de mevcut anlaşmalarını genişletti. Sportdigital Fussball kanalı üzerinden Avusturya, İsviçre ve Almanya’da Ekstraklasa maçları yayınlanıyordu. Mevcut anlaşmaya ekstra 10 maç daha eklendi ve böylece geri kalan haftalarda toplam 40 maçın bu ülkelerde yayınlanması yönünde anlaşma yapıldı. Ayrıca Almanca konuşulan ülkelerde, Eurosport üzerinden de maçlar naklen yayınlanacak.

Ekstraklasa.tv’de İndirim

Balkanlar dışında satın alınabilen Ekstraklasa.tv, Polonya Ekstraklasa’nın dijital yayıncısı. Koronavirüs sonrasında, bu yayınlarda da indirime gidildi. Maç başı ücret, 2.99 Euro olarak belirlendi. Herkesin Polonya Ekstaklasa’yı izlemesi için çaba sarf eden lig yönetimi, bu sayede ilerleyen yıllarda da benzer satışlar yapmayı umut ediyor.

Lig Yönetimi ve Federasyonun Görevleri Farklı Olmalı

Avrupa’nın hemen hemen her ülkesinde futbol federasyonları, sadece milli takımlardan sorumlu oluyor. Ligin sahibiyse lig yönetimleri oluyor. La Liga’nın yayın haklarını pazarlayan İspanya Futbol Federasyonu değil, La Liga yönetimi. Almanya’da da benzer bir durum söz konusu. Polonya’nın, Avrupa’nın dört bir yanına futbol ligini pazarlamasının altında yatan sebebin de bu olduğuna inanılıyor.

Polonya Futbol Federasyonu, futbolla ilgili kararlar alsa bile yayın haklarının pazarlaması Ekstraklasa’nın işi. Bir şirket olan ve kâr amacı güden Ekstraklasa da, bu sistemin doğru olduğunu 9 farklı ülkeye yayın hakkı satarak adeta kanıtladı.