Premier Lig Devam Etse Bile Yayıncı Kuruluş Kulüplere Ağır Bir Fatura Çıkaracak

21.05.2020 - 15:19

Premier Lig Devam Etse Bile Yayıncı Kuruluş Kulüplere Ağır Bir Fatura Çıkaracak

Koronavirüs sebebiyle ara verilen Premier Lig’in yayıncıları Sky Sport ve BT Sport’tan kulüplere kötü haber geldi. Yayıncılar, Premier Lig devam etse dahi kulüplerin 367 milyon dolar ila 429 milyon dolarlık ödeme yapması gerekeceğini tüm kulüplere bildirdi.

Hayatın her alanını olumsuz etkileyen koronavirüs, spor endüstrisini de vurdu. Dünyanın dört bir yanında spor organizasyonları iptal edilirken yayıncılar da tam olarak neler yapacağını bilemez bir hâlde kendilerini buldular. Bundan en çok etkilenen spor yayıncıları ise Premier Ligi yayınlayan Sky Sports ve BT Sport oldu. Neler yapacaklarına yavaş yavaş karar vermeye başlayan yayıncılar kulüplere ağır bir fatura çıkardılar.

Kalan 92 Maç Oynansa Bile Geri Ödeme Talep Edilecek

Normalleşme adımlarının atıldığı İngiltere’de, birçok kulüp idmanlara başladı. Liglerin de 19 Haziran’da başlaması bekleniyor. Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen yayıncılar uğradıkları zararın karşılanmasını talep ediyorlar. BT Sport ve Sky Sport, kalan 92 maçın oynaması durumunda bile 367 milyon dolar ile 429 milyon dolar arasında ödeme yapılması gerektiğini kulüplere ilettiler.

Süreçten olumsuz etkilenmek istemeyen Premier Lig kulüpleri bu geri ödemenin gerçekleşmesi durumunda zor günler geçirecekler.

Liglerin Tamamlanması Temmuz Ayını Geçerse Ekstra Ücret İstenecek

Premier Lig yayıncılarının istekleri sadece genel geri ödemeyle sınırlı değil. BT Sport ve Sky Sport kanalları liglerin tamamlanmasının Temmuz ayını geçmesi durumunda da ekstra 44 milyon dolar talep edeceklerini açıkladılar. Bu aydan sonraya sarkan her hafta için ekstra 44 milyon dolar talep etmeleri, birçok kulübü daha da fazla endişeye soktu.

Ligler Tamamen İptal Edilirse Talep Edilen Ücret İkiye Katlanacak

Sky Sport ve BT Sport kanalları Premier Lig’in geri kalanının hiçbir şekilde oynanmaması durumunda da yol haritasını çizdi. Böyle bir durumda kulüplerden 824 milyon dolarlık bir geri ödeme talep edilecek.

Şartlar bu şekildeyken kulüplerin tamamı liglerin devam etmesini istiyor. Oyuncuların büyük bir bölümü ise çekimser. Hatta Watford kaptanı Troy Deeney, antrenmanlara çıkmayacağını açıkladı. Hâl böyleyken Premier Lig kulüpleri, oyuncular ve yayıncı kuruluşlar arasında nasıl bir orta yol bulunacağı merak konusu. Kulüplerin önümüzdeki hafta bu konuyu görüşmek üzere bir toplantı yapması bekleniyor.

İspanya’da Pazartesi Maçları Çözüm Olarak Sunuldu

Yayıncı ve benzer fikstür problemleri sadece İngiltere’de yok. İspanya La Liga da benzer bir süreçten geçiyor. 2019/20 sezonunun başında La Liga ile İspanya Futbol Federasyonu Pazartesi ve Cuma maçları konusunda anlaşmazlığa düşmüştü. Mahkeme sonucunda Pazartesi maçları tarihin tozlu sayfalarına gömülmüştü.

Yeni dönemde İspanya La Liga’nın İspanya Futbol Federasyonu’yla tekrar görüşüp, en azından bu süreç için Pazartesi maçlarını oynatmayı talep etmesi bekleniyor. Pazartesi akşam maçlarının daha fazla kişi tarafından takip edilebileceğini düşünen La Liga yönetimi, böylece resmi yayıncının daha fazla günde yayın yapmasını sağlayacak.