Koronavirus Nedeniyle Ertelenen Avrupa Ligleri'nde Son Durum

18.04.2020 - 02:43

Koronavirus Nedeniyle Ertelenen Avrupa Ligleri'nde Son Durum

Koronavirüs nedeniyle dünyadaki neredeyse tüm spor müsabakaları ertelendi. UEFA tüm yerel liglerin 30 Haziran’a kadar tamamlanabileceğine dair tavsiyelerini daha önce duyurmuştu. Peki Avrupa’nın en büyük liglerinde son durum nedir? Sizler için araştırdık.

İngiltere Premier Lig

Premier Lig Futbol yönetimi, kulüplerden gelen UEFA’nın tavsiye kararına uyarak liglerin 30 Haziran’a kadar bitirilmesi yönündeki taleplerini değerlendirmek üzere haftaya Cuma günü toplanacak. Toplantıda Mayıs sonu itibariyle bitecek futbolcu mukaveleleriyle ilgili düzenlemeler de konuşulacak. Ancak bu toplantıdan net bir karar çıkması beklenmiyor. İngiltere Hükümeti’nden liglerin tekrar başlayacağına dair onay gelmeden İngiltere’de liglerin başlaması çok muhtemel görünmüyor.

İngiltere EFL Championship, League 1 ve League 2

Daha önce 16 Mayıs 2020 tarihi EFL tarafından liglerin tekrar başlayacağı tarih olarak duyurulsa da, hükümet tarafından kısıtlamaların 3 hafta daha devam edeceği açıklandı. Bu durumda EFL yönetiminin duyurduğu 16 Mayıs tarihinde ligin başlama ihtimali bulunmuyor. Önümüzdeki günlerde EFL yetkililerince yeni bir açıklama yapılması bekleniyor.

İngiltere Amatör Ligleri

Güney ve Kuzey bölgesi liglerinin askıya alınma durumu geçerliliğini koruyor. Önümüzdeki süreçte herhangi bir değişiklik olması, bu sezon oynana bütün maçlar oynanmamış kabul edilecek.

İskoçya Premier Ligi

İskoçya Premier Ligi an itibariyle askıya alınmış durumda. Ancak SPFL yetkilileri ligi mevcut puan durumuyla tamamlanmış kabul edip, Celtic’i şampiyon ilan ederek ligi tescil etmeyi iyiden iyiye değerlendiriyor. Zira İskoçya’da alt ligler (Championship, League 1 ve League 2), sezonu mevcut haliyle tescil ederek sonlandırma kararı aldı. Buna mukabil olarak İskoçya profesyonel futbolcular sendikası, kapalı kapılar arkasında seyircisiz olsa bile ligin kalan maçlarını oynamayı arzu ediyor.

İskoçya Championship, League 1 ve League 2

Dundee kulübünün vetosunu kaldırmasının ardından İskoçya alt liglerinde sezon mevcut haliyle tescil edilerek sonlandırıldı.

Buna göre Dundee United, İskoçya Championship’in şampiyonu ilan edilerek Premier Lig’e yükseldi. Raith Rovers kulübü League 1’de, Cove Rangers ise League 2’de şampiyon ilan edilerek bir üst lige yükseldi.

Partrick Thistle kulübü Championship’ten düşen takım olurken, Stranraer de League 1’den bir alt lige düşen takım oldu.

İtalya Serie A

İtalya Futbol Federasyonu sezonu tamamlamaya kararlı. Fedarasyon sağlık komitesinden ve hükümetten liglerin başlayabileceğine dair izin çıktığı anda takvimi uygulamak için uygun senaryolar üzerinde çalışıyor.

İtalya Spor Bakanı Serie A takımlarının 4 Mayıs'ta mevcut kısıtlamalara uyarak antrenmanlara tekrar başlamalarını önerdi.

Ligin yetkili organları, 23 Nisan tarihinde yapacakları toplantı ile Haziran ayında maçların seyircisiz şekilde ve her 72 saatte bir maç takvimini bitirecek şekilde ligin tamamlanması senaryosunu değerlendirecek.

İspanya La Liga

La Liga’da oynana son müsabaka, 10 Mart’ta seyircisiz gerçekleşen Eibar ve Real Sociedad maçı olmuştu. La Liga Başkanı Javier Tebas, en iyi senaryonun liglerin 28 Mayıs’ta yeniden başlaması olduğunu söyledi.  Hükümet tarafından kısıtlamaların kaldırılacağı tarih olarak ilan edilen 26 Nisan’da, takımların antrenmanlara yeniden başlaması bekleniyor.

Fransa Ligue 1

Fransa’da futbolun karar organları, Ligue 1’i 3 Haziran ya da 17 Haziran’da yeniden başlatmayı planlıyor. Ancak 17 Haziran daha olası bir tarih gibi görünüyor.

Fransa’da ligler 17 Haziran’da başlarsa, 25 Temmuz’a kadar bitmesini sağlamak için maçların üç günde bir oynanması gerekecek. Bu durumda küme düşecek takımın belirleneceği play-out ve Ligue 1’e yükselecek takımların belirleneceği play-off’ların tamamlanması 2 Ağustos tarihini bulacak.

PSG ve ST. Etienne arasında oynanacak Fransa Kupası final maçı için yeni tarih olarak 27 Haziran 2020 planlandı. PSG ve Lyon arasındaki Lig Kupası finali ise 11 Temmuz 2020’de oynanacak şekilde değerlendirildi.

Almanya Bundesliga

Bundesliga yetkilileri, ligleri kapalı kapılar ardında 9 Mayıs 2020 tarihinde tekrar başlatabilmeyi umuyor. Zira Alman hükümeti, büyük insan kitlelerinin bir araya gelmesini 31 Ağustos tarihine kadar yasakladı.

Diğer bir taraftan Bundesliga takımları, küçük gruplar halinde ve sosyal mesafeye önem vererek antrenmanlara başladı.

Hollanda Eredivisie

Hollandalı Futbol Federasyonu, askıya alınan ligleri 19 Haziran’da kapalı kapılar arkasında yeniden başlatmayı ümit ediyor.

Hükümetin izin vermesi halinde kulüpler mayıs ayı ortasında antrenmanlara başlayabilir. Bunun yanı sıra ligin ilk 4 sırasında yer alan Ajax, AZ Alkmaar ve PSV Eindhoven kulüpleri ise sezonun tamamen iptal edilmesini istiyor.

Belçika Pro League

Pro League yönetim kurulu,Club Brugge’ün şampiyon ilan edilrek, liglerin mevcut haliyle tescil edilmesine yönelik bir tavsiye kararı aldı.

Ancak bu karar Belçika Futbol Federasyonu tarafından henüz onaylanmadı. Federasyon bu durumu görüşmek üzere 15 Nisan olarak planladığı toplantı, 24 Nisan'a ertelendi.

Portekiz Süper Ligi

Portekiz Süper Ligi’ndeki tüm maçlar 12 Mart’tan itibaren süresiz olarak ertelendi. Sezonun kalan 10 maçının oynanacağı tarih hala belirsizliğini koruyor.

UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi

Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek icra kurulu toplantısında net karar bağlanacak olan UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin 29 Ağustos 2020 tarihinde ve yine İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda oynanması bekleniyor.

UEFA Avrupa Ligi finalinin ise Polonya’nın Gdansk şehrinde, 26 Ağustos Çarşamba günü oynanması planlanıyor.