Milli Takım  4 Yıl Boyunca TRT’de

16.09.2018 - 15:20

Milli Takım 4 Yıl Boyunca TRT’de

Milli Takımın UEFA Uluslar Ligi, Avrupa Şampiyonası Eleme, Dünya Kupası Eleme ve özel maçları 4 yıl boyunca TRT’de.

Ağustos ayının başlarında aniden yükselen döviz kuru, Türkiye’de bu zamana kadar emsali olmayan bir yayın krizine sebep oldu.

Yayıncı Krizi İlk Kez Beşiktaş Maçında Ortaya Çıktı

Yayıncı krizi, kendisini ilk önce Beşiktaş’ın UEFA Avrupa Ligi ön eleme turunda, LASK Linz takımıyla oynadığı deplasman maçında gösterdi. Maçın yayın haklarını elinde bulunduran LASK Linz takımı, yayın hakları için fahiş bir fiyat talep etti. Türkiye’den hiçbir kanal, istenen meblağı ödemeye yanaşmayınca müsabakanın yayıncısı son dakikaya kadar muallakta kaldı. Maça saatler kala TRT’nin devreye girmesiyle müsabaka, TRT 1’den 15 dakika gecikmeyle yayınlandı.

Futbolseverler LASK Linz maçının şokunu üzerinden atamamışken, benzer bir durum bu kez de Beşiktaş’ın UEFA Avrupa Ligi Ön Eleme Play-Off turunda, Partizan ile deplasmanda oynadığı maçta yaşandı. Maç saatine kadar yaşanan belirsizlik, TRT’nin yayın hakkını satın almasıyla giderildi.

UEFA Süper Kupa Maçı Yayınlanamadı

Yayıncı krizinin vurduğu bir diğer önemli etkinlik te UEFA Süper Kupa maçı oldu. Real Madrid ile Atletico Madrid arasında oynanan UEFA Süper kupa maçı, Süper Kupa tarihinde ilk kez Türkiye’den yayınlanamadı. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nin yayın haklarını Türkiye’den hiçbir kanalın satın almamış olması, Türk futbolseverleri Süper Kupa maçını izlemekten mahrum etti. Durumun bu şekilde devam etmesi halinde futbolseverler, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Akhisarspor’un Avrupa’da oynayacakları maçlardan da mahrum kalacaklar.

Ağustos başından itibaren baş gösteren yayıncı krizi, doğal olarak UEFA tarafından ilk kez düzenlenen Uluslar Ligi’ne de sirayet etti. İlk maçını Rusya ile Trabzon’da oynayan Türkiye, kendi evinde oynadığı maçın, kendi vatandaşları tarafından TV’den izlenememe tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Maçın başlamasına 1-2 dakika kala devreye giren kanal yine TRT oldu. Müsabaka TRT 1’den yayınlanırken, UEFA Uluslar Ligi yayın haklarının 4 sene boyunca TRT tarafından satın alındığı ilan edildi.

Maç esnasında konuya açıklık getiren spiker Erdoğan Arıkan, TRT'nin Euro üzerinden değil, Türk Lirası üzerinden anlaşma isteği sebebiyle sürecin uzadığını söyledi. Günlerdir süren pazarlıklar, maçın başlama anına kadar devam etti. Nihayetinde Türk Lirası üzerinden mukavele yapmayı kabul eden UEFA, Uluslar Ligi’nin yayın haklarını 4 seneliğine TRT’ye sattı.

Şampiyonlar Ligi Belirsiz

UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi yayıncısı konusundaki belirsizlik sürse de, Türkiye’nin 4 sene boyunca oynayacağı resmi ve özel tüm karşılaşmaların hangi kanaldan yayınlanacağı kesinleşmiş oldu. Milli Takımın UEFA Uluslar Ligi, Avrupa Şampiyonası Eleme, Dünya Kupası Eleme ve özel maçları 4 yıl boyunca TRT’de.