İsrail’in Futboldan Men Edilmesi Çağrısına Gary Lineker’den Destek

15.01.2024 - 15:04

İsrail’in Futboldan Men Edilmesi Çağrısına Gary Lineker’den Destek

Eski İngiltere futbolcusu ve Match of the Day sunucusu Gary Lineker, Gazze'deki savaş nedeniyle İsrail'in uluslararası futboldan men edilmesi çağrısını desteklediği bir tweeti ile bir kez daha gündeme geldi. Cumartesi günü "İsrail'i Akademik ve Kültürel Boykot Amaçlı Filistin Kampanyası Hareketi"nin (BDS) paylaştığı bir gönderiyi retweet etmesi, milletvekilleri ve Yahudi topluluğu tarafından eleştirilmesine sebep oldu.

Gary Lineker, BDS'nin İsrail’in futboldan men edilmesi gerektiği çağrısına destek verdi. Gönderiyi retweetleyen Lineker, Yahudi topluluğunun tepkisini topladı.

Retweet, "İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım niteliğinde saldırıları" gerekçesiyle uluslararası spor organizasyonlarından men edilmesini savunan Filistin Futbol Federasyonu'nun bir açıklamasını içeriyordu. Lineker'in bu eylemi sonrasında, Campaign Against Antisemitism adlı kuruluş, antisemitizme karşı suskun kaldığı ve Filistinlileri desteklediği gerekçesiyle Gary Lineker'i tenkid etti.

Lineker'e Cahil İthamı

Milletvekili Andrew Percy, Lineker’in sosyal medya kullanımının bir kez daha olay olmasının ardından açıklama yaptı. Lineker için “Orta Doğu konusunda cahil bir yorumcu” ifadelerini kullanan Percy, gönderiyi atan BDS hareketinin ise ırkçılıkla itham etti.

BDS hareketinin paylaştığı ve Gary Lineker’in retweet ettiğii gönderide, FIFA ve IOC İsrail’e karşı hareket etmeye davet edilmişti. 


Lineker’in Tartışmalı Sosyal Medya Kullanımı

BBC’nin en başarılı yorumcularından Gary Lineker’in sosyal medya kullanımı düzenli aralıklarla gündem oluyor. Geçtiğimiz aylarda hükümetin sığınmacı planını eleştirmiş ve BBC tarafından açığa alınmıştı.

Tepkilerin ardından Gary Lineker işine dönmüş ama BBC de çalışanı özelinde sosyal medya kurallarını gözden geçirmeye karar vermişti. Gary Lineker bu kez de BDS hareketinin gönderisini retweetleyerek gündeme geldi. 

Gary Lineker’in gönderiyi retweet etmesinin ardından BBC ve Lineker cephesinden konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı. Önümüzdeki günlerde Lineker ve BBC’nin konuyla ilgili görüşlerini paylaşması bekleniyor.