Sina Koloğlu: Ekranda Futbol İnternete Kayıyor

06.12.2021 - 14:06

Sina Koloğlu: Ekranda Futbol İnternete Kayıyor

Milliyet yazarlarından Sina Koloğlu, futbol üzerine yazılarına 3 Aralık Cuma günü de devam etti. Ekranda futbolun internete kaydığını belirten Koloğlu, Süper Lig ihalesiyle ilgili de kulağına gelenleri paylaştı.

Televizyondaki her şeyi köşesine taşıyan Sina Koloğlu, 3 Aralık tarihinde futbol yayıncılığıyla ilgili gelişmeleri okuyucularıyla paylaştı. Yapılacak Süper Lig ihalesiyle ilgili kulağına gelenleri de paylaşan Koloğlu, futbol yayıncılığının artık internete kaydığını dile getirdi.

2024’te Paralı Hane Sayısı 60 Milyona Düşecek

Sina Koloğlu, paralı TV abonelikleri hakkında yapılan araştırmaları okuyucularıyla paylaştı. Paralı TV abonelerinin düşeceğini belirten Koloğlu, şu ifadeleri kullandı:

Paralı televizyon demek aslında spor karşılaşmalarının naklen izlenmesi demek oluyor. Paralıya abone olmanın temelinde bu yatıyor. Mesela bizde Digitürk abonelik alın futbolu geriye ne kalır? Benzer durum ABD’de oluyor. ‘Paralı televizyon’ olan sayısıyla olmayan sayısı eşitlenecek deniliyor. ABD’li araştırma şirketi LoffetNathanson yaptığı araştırmaya göre, 2024’te paralı TV olan hane sayısı 60 milyona düşecek. Önümüzdeki iki yılda 9 milyon hanenin daha paralıyı bırakacağı tahmin ediliyor. Peki, yeni mecra neresi? Dijital platformlar mesela.


 1.spor yayıncılığı 6.12.2021.jpg  

Digiturk Kutusu Tarihe Karışabilir

Türkiye’de de spor yayıncılığının internete kayacağını düşünen Sina Koloğlu, yazısına şu şekilde devam ediyor:

Exxen maç yayınlıyor Şampiyonlar Ligi... Amazon mesela futbol işine girdi, Alman Ligi’ni aldı. DAZN birçok spor karşılaşmasının internet üzerinden yayın hizmetini veriyor. Mesela İtalyan Ligi’nin beş maçını beş farklı ülkeye satmış. Yeni yayın ihalesinde bizde de internet üzerinden maç yayınları çeşitliliği artacak bilgisi geldi. Yani Digitürk kutusu tarihe karışabilir.


 2.digiturk.6.12.2021.png  

Süper Lig İhalesinde 16 Farklı Kalem Olacak

Sina Koloğlu, Süper Lig ihalesiyle ilgili kulağına gelenleri paylaştı. İhalede farklı kalemlerin olacağını belirten Koloğlu, şöyle devam etti:

Kulağıma gelen bilgiye göre Süper Lig için 16 ayrı kalem olacak. Örnek veriyorlar mesela sadece Galatasaray maçları, sadece Fenerbahçe maçları, sadece özetler, sadece goller, 4K izlemek istiyorum gibi birçok kalem. İhaleye katılım çeşitliliği de artacak. Futbol web siteleri de devreye girebilir. Buna göre değişik paketler de olacak.


3.tff.6.12.2021.jpg

İnternet Yayını Bizde Sorunlu Olabilir

Süper Lig yayınlarının uydudan internete inmesinin çeşitli sorunları olabileceğini de belirten Koloğlu, şu ifadeleri kullandı:

Yayın uydudan internete inince, bizde sorun olabilir. Çünkü internet hızımız çok düşük. Bir örnek veriliyor. Bizde 8MB yükleme hızı önemli gibi gösteriliyor. Halbuki Moldova’da 156 MB yükleme hızında bir internet ortamında maç yayını yapıldığını öğrendim. Yeni futbol yayınları internete doğru kayıyor bu bir yenilik. Seçenek artıyor ama karşımıza hızı düşük bir internet çıkıyor. Bir yenilik de ‘öde izle’ sistemi gelecek anladığım. 2022’nin ilk çeyreğinde durum netleşir diyorlar.

Sina Koloğlu’nun 3 Aralık tarihinde kaleme aldığı “Ekranda Futbol İnternete Kayıyor” başlıklı yazısını buradan okuyabilirsiniz.