RTÜK Önemli Olaylar Listesini Güncelledi

21.10.2021 - 10:39

RTÜK Önemli Olaylar Listesini Güncelledi

Türkiye’de şifresiz yayınlanması zorunlu maçlar listesi olarak da bilinen RTÜK Önemli Olaylar Listesi güncelledi. 22 organizasyonun yer aldığı listeye Euroleague Final Four ile birlikte CEV Şampiyonlar Ligi yarı final ve finalleri de dahil oldu.

Geçtiğimiz haftalarda RTÜK, önemli olaylar listesinin güncelleneceğini açıklamıştı. Sporseverlerin önerilerini de dinleyeceğini açıklayan RTÜK, yeni listeyi geçtiğimiz saatlerde açıkladı. Büyük bir değişikliğe gidilmeyen listeye CEV Şampiyonlar Ligi yarı final ve finalleri ile birlikte Euroleague Final Four organizasyonu eklendi.

Yeni Liste 22 Organizasyondan Oluşuyor


RTÜK Önemli Olaylar Listesi tam 22 organizasyondan oluşuyor. Geçmişteki listeden çok fazla farkın olmadığı bu yeni listede yine birçok organizasyon şifresiz yayınlanacak. Büyük organizasyonların yarı final ve finallerinin şifresiz yayınlanmak zorunda kaldığı bu yeni liste şu şekilde:

1)     Yaz, Kış ve Paralimpik Olimpiyat Oyunları,
2)     FIFA Dünya Kupası yarı final ve final karşılaşmaları,
3)     FIBA Dünya Kupası yarı final ve final karşılaşmaları,
4)     Türk milli futbol takımlarının eleme ve final karşılaşmaları,
5)     Türkiye Kupası (Futbol, Basketbol, Voleybol, Hentbol) karşılaşmaları,
6)     UEFA Avrupa Ligi yarı final ve final karşılaşmaları, UEFA Şampiyonlar Ligi yarı final ve final karşılaşmaları ile UEFA Süper Kupa karşılaşması,
7)     Dünya Şampiyonaları (her branşta) yarı final ve final karşılaşmaları,
8)     Avrupa Şampiyonaları (her branşta) yarı final ve final karşılaşmaları,
9)     Dört Büyük Tenis Turnuvası yarı final ve final karşılaşmaları (Wimbledon, Roland Garros, Avustralya Açık ve ABD Açık Tenis Turnuvaları)
10)  Basketbol Euroleague ve Euroleague Women Final Four karşılaşmaları
11)  Voleybol CEV Şampiyonlar Ligi yarı final ve final karşılaşmaları (Kadınlar-Erkekler)
12)  Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu,
13)  Akdeniz Oyunları,
14)  İstanbul Maratonu,
15)  Gazi Koşusu,
16)  İslami Dayanışma Oyunları,
17)  Kırkpınar Yağlı Güreşleri,
18)  Mevlana Anma Törenleri (Şeb-i Arus),
19)  Yunus Emre Şenlikleri,
20)  Hacı Bektaşi Veli Anma Törenleri,
21)  Nevruz Etkinlikleri,
22)  Boğaziçi Kıtalararası Yarışmaları.

RTÜK Önemli Olaylar Listesi Serbest Rekabete Aykırı mı?


RTÜK’ün önemli olaylar listesinin serbest rekabet kurallarına aykırı olduğunu düşünenler de bulunuyor. Hüseyin Özkök, Twitter hesabından konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

RTÜK'ün UEFA ve basketbol Eurolaegue organizasyonları yarı final ve final karşılaşmaları açık kanaldan yayınlanır zorlaması serbest rekabete aykırı. Beleş yayınlara alışanlar kollanmış. Ayrıca tenis turnuvaları da öyle. F1 listeye girmemiş hayret. Milli hiçbir yanı olmayan bu karşılaşmalar için yapılan zorlama büyük meblağlar ödeyen yayıncılara büyük bir darbedir ve Avrupa'da örneği de yok bildiğim kadarıyla. Bildiğim Almanya'da yalnızca hangi sporda olursa olsun bir takım veya sporcu final müsabakasına çıkarsa o maç kanunen açık kanaldan yayınlanıyor. Mesela B.Münih ŞL'nde finale kaldı maç açık kanaldan verilmek zorunda.