Ahmet Ağaoğlu, Ahmet Nur Çebi, Ali Koç ve Burak Elmas beIN Sports Sorununa Değindi

14.07.2021 - 20:43

Ahmet Ağaoğlu, Ahmet Nur Çebi, Ali Koç ve Burak Elmas beIN Sports Sorununa Değindi

Habertürk’te ortak yayına katılan Ahmet Ağaoğlu, Ahmet Nur Çebi, Ali Koç ve Burak Elmas beIN Sports ile yaşanan soruna değindi. Başkanlar, sürekli indirim talebinde bulunan beIN Sports’a neden taviz verildiğini anlamadıklarını dile getirdi.

Yayıncı kuruluş beIN Sports’un her sezon indirim talebinde bulunması, kulüpleri bir hayli zorluyor. Habertürk özel yayınına katılan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor başkanları programda bu konuya değindi. Başkanlar, indirim taleplerinin 5 senede sürekli hâle gelmesinin kulüplerin plan yapamamasına sebep olduğunu dile getirdi.

Ahmet Nur Çebi: Bitmeyen Yayın İhalesi Sorunu


Yayıncı kuruluş sorunu konusunda sözü alan Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, sorunun hiçbir şekilde bitmediğini dile getirdi. Çebi’nin açıklamalarında öne çıkan kesimler şu şekildeydi:

Bitmeyen yayın ihalesi sorunlarımızdan biri. Kulüplerin gelirlerinin erozyona uğradığını görüyoruz. Bu konuda federasyonun bize katkı vermeye çalıştığını biliyorum. Onları suçlamak da doğru değil. İlk 2 sene yayıncı kuruluşla sorunsuz yürüdü ama son 2 senede pandemi gerekçe gösterilerek çıkarılan ekonomik tablo bizi yoruyor. Bizim en çok desteğe ihtiyacımız olduğu dönemde destek olunmaması bizi üzüyor. Federasyonun da bu durumda çok suçu yok. Yayıncı kuruluşun yarattığı ortam sıkıntılı. Federasyon elinden geleni yapıyor ama sonuç yok. Bu rakamlar bizi çok yoruyor. 400 kere de olsa kapılarını çalacağız.

Ali Koç: Sorunlarımızın En Önemlisi Yayıncı Kuruluş Sorunu


Ahmet Nur Çebi’den sözü devralan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, en büyük sorunlarının yayıncı kuruluş sorunu olduğunu belirtti. Yapılan ihalenin 500 milyon dolar olduğunu ama hiçbir zaman 500 milyon dolar ödeme alamadıklarını belirten Koç, şöyle devam etti:

4 tane sorunumuz var, en önemlisi yayıncı kuruluş sorunu. Arkasından da yabancı kuralı. Son 4 senede Avrupa'daki ilk 5 ligin yayıncı gelirleri %7.5 artmış. Türkiye'de ise %27 inmiş. Biz neden her sezon bir indirimle muhatap olmak zorundayız? Bizim rahatsızlığımız; aynı gemide olmamız gereken federasyonun bu konuda zaman zaman yayıncı kuruluştan bile daha çok yayıncı kuruluşu savunuyor olması. Bunların nedenlerine girersek tartışmalar bambaşka yerlere ulaşabilir. İhaleye fesat karıştırma konuşulur ama öyle bir şey yaptıklarını düşünmüyorum. Her sene hiçbir ödeme vaktinde yapılmıyor. Geçen seneden kalan ödemelerimiz var. Geçen sezon paraları alamadık, ligler başladı. Sus payı ödemesi yaptılar. 5'inci, 10'uncu hafta müzakereler hala devam ediyordu.

Burak Elmas: Neden Biz Yayıncıyı İdare Edelim?


Galatasaray Başkanı Burak Elmas da yayıncı kuruluştan memnuniyetsizliğini dile getirdi. beIN Sports’u zorla ihaleye sokmadıklarını belirten Elmas, şöyle devam etti:

Biz, kulüpler olarak Türk futbolunun sahibiyiz. Federasyonu oyunu yönetmesi için seçiyoruz ama gelinen noktada federasyon kulüplere rağmen futbolu yönetiyor. Biz artık seyirci olmayacağız, kaplan olacağız. Bu yayıncı kuruluşu biz bu ihaleye zorla sokmadık. Biz yayıncı kuruluşun sahibinden zengin değiliz. Neden biz onları idare edelim? Biz oyuncu kontratlarını 3-4 senelik yapıyoruz. Yayın hakları ihalesini her sene yapılıyormuş gibi indirim yapılıyor. O zaman her sene yapalım ihaleleri.

Ahmet Ağaoğlu: Yayıncı Yüzünden Anadolu Kulüpleri Çıkmaza Sürükleniyor


beIN Sports ile yaşanan problemleri dile getiren son isim Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu’ydu. Gelirlerin düştüğünü belirten Ağaoğlu’nun açıklamaları şu şekildeydi:

4 büyük kulüp için naklen yayın geliri genel bütçenin %20-%40'ını etkilerken Anadolu kulüplerini %60-%90 etkiliyor. Bizi rahatsız eden konulardan biri Anadolu kulüplerinin çok ciddi bir çıkmaza sürüklenmesi. Harcamalarımızın %60-%80 arası döviz üzerinden. Eskiden 750-800 bin avro gelir elde ettiğiniz üç puan geliri şu anda 190 bin avro civarında. Yayıncı kuruluş kurdan etkilendik diyor indirim istiyor, pandemiden etkilendik diyor indirim talep ediyor, enflasyondan etkilendik diyor indirim talep ediyor. Enflasyondan etkilenecek birisi varsa o biziz. Bizim artış istememiz gerekiyor. Anadolu kulüpleri ne yapacak? Sivasspor, Gaziantep, Konya ne yapacak?