İsviçre Milli Takımı Euro 2020 Analizi

03.06.2021 - 15:56

İsviçre Milli Takımı Euro 2020 Analizi


Türk asıllı Eray Cömert’in formasını giydiği ve bir dönem Türkiye’de çalışan Vladimir Petkovic’in teknik direktörlüğünü yaptığı İsviçre, turnuvanın iddialı ekipleri arasında gösteriliyor. Türkiye ile aynı grupta yer alan İsviçre’nin aday kadrosunu, Euro 2020 yolunu, beklentileri ve çok daha fazlasını sizler için mercek altına aldık.

İsviçre Euro 2020 Aday Kadrosu


Kaleciler: Yann Sommer (Mönchengladbach), Yvon Mvogo (PSV), Jonas Omlin (Montpellier)

Defanslar: Manuel Akanji (Dortmund), Loris Benito (Bordeaux), Eray Cömert (Basel), Nico Elvedi (Mönchengladbach), Jordan Lotomba (Nice), Kevin Mbabu (Wolfsburg), Becir Omeragic (Zürich), Ricardo Rodríguez (Torino), Fabian Schär (Newcastle United), Silvan Widmer (Basel)
Orta Sahalar: Christian Fassnacht (Young Boys), Edimilson Fernandes (Mainz), Remo Freuler (Atalanta), Admir Mehmedi (Wolfsburg), Xherdan Shaqiri (Liverpool), Djibril Sow (Frankfurt), Ruben Vargas (Augsburg), Granit Xhaka (Arsenal), Denis Zakaria (Mönchengladbach), Steven Zuber (Frankfurt)

Forvetler: Breel Embolo (Mönchengladbach), Mario Gavranović (Dinamo Zagreb), Haris Seferović (Benfica)

İsviçre’nin EURO 2020 Yolu


EURO 2020’de Türkiye ile aynı grupta yer alan İsviçre, elemelere 2 yıl önce Gürcistan galibiyetiyle başladı. Grupta Gürcistan’ın yanı sıra Cebelitarık, İrlanda ve Danimarka ile kozlarını paylaşan İsviçre, grubu lider tamamlayarak adını EURO 2020’ye yazdırdı.

Bir dönem Samsunspor’u çalıştıran ama kısa süreli macerasında olumlu izler bırakmayan Vladimir Petkovic yönetiminde turnuvaya hazırlanan İsviçre, elemelerde savunma performansıyla göz doldurdu. 8 maçta 19 gol atıp sadece 6 gol yiyen İsviçre, bu maçlarda topladığı 16 puanla EURO 2020’de boy göstermeye hak kazandı.

İsviçre’nin gruptaki en ilginç maçı ise iç sahada Danimarka karşısındaydı. 85’inci dakikaya 3-0 önde giren İsviçre, skoru koruyamamış ve karşılaşmadan 3-3’lük beraberlikle ayrılmıştı. Grupta Danimarka’yı iki maçta da mağlup edemeyen İsviçre, tek mağlubiyetini de Danimarka deplasmanında almıştı. 

Vladimir Petkovic 7 Yıldır Takımın Başında


Vladimir Petkovic’in oyun anlayışı ve prensiplerine geçmeden tarihte yolculuk yapmak gerekiyor. Sene 2011, aylardan Haziran. Süper Lig'e yeni yükselen Samsunspor, teknik direktör Hüseyin Kalpar ile yollarını ayırdı ve İsviçre dışına henüz çıkmayan Vladimir Petkovic ile anlaştı. Petkovic’in ilk basın toplantısında kurduğu cümle 

Biz topa sahip olacağız, hiçbir maçta edilgen olamayız. Rakip kim olursa olsun top ve oyun bizim kontrolümüzde olmalı

şeklindeydi. O dönem yapılan hazırlık maçlarında hep 3’lü savunma deneyen Petkovic, ligde ara ara bu denemeleri yapsa da işler istediği gibi gitmedi. Sonuçlar da istenilen gibi olmayınca Petkovic ile yollar ayrıldı.

Kısa süren Türkiye macerasının ardından Petkovic’in sonraki durağı Sion, bir sonraki durağı ise Lazio’ydu. Kariyer olarak sıçrama yapan Petkovic, bu ekiplerde de 3’lü savunma ile sahaya dizildi ve genel olarak topun kendisinde olmasını istedi. 7 yıldır İsviçre’nin başında olan Petkovic’in elinde, hayalindeki oyunu uygulayabilecek oyuncular bulunuyor. Her geçen yıl oyun olarak kendini geliştiren İsviçre, bu istikrar sayesinde turnuvada analizi daha rahat yapılan ekipler arasında kendine yer buluyor.

Birçok Maçta Top İsviçre’de Olacak


Vladimir Petkovic, mevcut oyunu her sene biraz daha cilalamayı başardı. Topun kendilerinde kaldığı ve rakip sahada set oyunu oynadıkları düzeni EURO 2020’de de devam ettirecekler. Dizilişleri ise çok büyük ihtimalle 3-4-3 veya hemen hemen aynı şeyleri vaat eden 3-4-2-1 olacak. Bununla birlikte ceplerinde 4’lü savunma planı da bulunuyor. Zira hedef maçların bazılarına 4’lü savunmayla çıkabiliyorlar.

EURO 2020 elemelerinde oynadığı her maçta topa rakipten daha fazla sahip olan İsviçre’nin en düşük topla oynama yüzdesi Danimarka deplasmanında %52 şeklindeydi. Çoğu mücadelede %60 oranında topla oynayan ve bunu pozisyonlara da dönüştürebilen İsviçre’nin oyun felsefesi bu turnuvada da değişmeyecektir.

İsviçre’nin son dönemde rakibinden daha az topa sahip olduğu tek maç İspanya mücadelesiydi. Uluslar Ligi’nde İspanya’ya karşı %40 ile topla oynayan İsviçre, geri kalan mücadelelerde topun kontrolünü eline aldı. 

Elemelerde sadece Danimarka’ya mağlup olan İsviçre’nin en kötü oynadığı mücadele ise bizce Gürcistan karşılaşmasıydı. İç sahada rakibini son dakikalarda bulduğu golle mağlup eden İsviçre, rakibine normalde vermeyeceği fırsatlar vermişti.

EURO 2020’de İsviçre’nin 11’i Nasıl Olacak?


Kaleci: İsviçre’de kalede en ufak bir soru işareti bulunmuyor. Tüm eleme karşılaşmalarında forma giyen ve Avrupa’nın elit kalecileri arasında gösterilen Yann Sommer, turnuvada yine kalesini gole kapatmaya çalışacak.

Defans: Grupta İtalya maçı dışında 3’lü savunma kullanmasını beklediğimiz İsviçre’de stoperde oynayacak isimler neredeyse kesinleşti. Son hazırlık maçlarında Türk asıllı Eray Cömert ve birkaç farklı ismi deneyen Vladimir Petkovic, bu bölgede Manuel Akanji, Nino Elvedi ve çok büyük ihtimalle Fabian Schar’ı tercih edecek. Akanji ve Elvedi’nin formayı alması kesin gibi görünse de Schar’da ufak da olsa bir soru işareti bulunuyor. Ricardo Rodriguez’in sol kanat bek için temposunun artık yeterli olmadığı düşünülüyor. Bu yüzden de özellikle son dönemdeki maçlarda 3’lünün solunda Rodriguez forma giyiyor. Eğer Petkovic sol kanat bekte Rodriguez’den vazgeçerse muhtemelen Schar’ın yerine Rodriguez’i kaydıracak. 

Kanat beklere baktığımızda sağ kanat bekin Wolfsburg’da iyi bir sezon geçiren Kevin Mbabu olmasını bekliyoruz. Mbabu’nun alternatifi ise benzer bir tempoyu yakalayabilen Widmer olacak. Sol kanat bek ise biraz şüpheli. “Ricardo Rodriguez’in artık temposu 3’lü savunmanın sol kanat beki olacak yeterlilikte mi?” sorusuna net bir yanıt verilemiyor. Rodriguez’in o bölgede tercih edilmediği durumlarda Zuber ve Fernandes o bölgede denendi ama yine istenilen verim tam olarak alınamadı. Muhtemelen başlangıçta Rodriguez sol kanat bek olacak ama Petkovic’in turnuvanın bir bölümünde bu bölgeyle ve sol stoperde değişikliğe gidebileceğini düşünüyoruz. Sonuç olarak İsviçre’nin 3’lüsü veya 5’lisi; Mbabu-Akanji-Elvedi-Schar-Rodriguez olacak gibi duruyor.

Orta Saha: İki merkezden birinin Granit Xhaka olması kuvvetle muhtemel. Aslında diğer isim de birçok kişinin beklediği Remo Freuler. Pas oyunu oynayıp, Freuler’in dışarıda kalması çok mantıklı olmayacaktır.

Xhaka ile Freuler ikilisi net dursa da bazı maçlarda Denis Zakaria dinamizmine ihtiyaç duyulacak. Orta sahada Xhaka ile Freuler ikilisinin bozulması durumunda buraya girecek isim Zakaria olacaktır. Öte yandan gruptaki Türkiye ve Galler maçlarında top İsviçre’de kalacağı için Zakaria planı muhtemelen İtalya maçı dışında rafta kalacak. Bu da Xhaka-Freuler ikilisini göreceğimiz anlamına gelecek.

Forvet: İleri 3’lünün veya 2+1’in de çok büyük sürprize gebe olmadığını düşünüyoruz. Elemelerde faktör olamayan ama Dünya Kupası elemeleriyle tekrar formasına kavuşan Xherdan Shaqiri ilk isim. Bu ismin yanına gol vuruşu kalitesi sorunlu olsa da rakiplere fiziksel üstünlük kurabilecek Breel Embolo ekleniyor. Embolo ve Shaqiri’nin yanına gol vuruşu daha temiz olan birinin eklenmesi gerekiyor. O da mevcut kadroda Haris Seferovic.

3 isimden birinin cezası ve sakatlığı durumunda Mario Gavranovic formayı alacak ancak sakatlık ve benzeri olmadığı durumda öndeki üçlü; Shaqiri-Embolo-Seferovic şeklinde olacak.

İsviçre’de En Kalite Ayak: Sherdan Shaqiri


Topa sahip olan ve oyun kontrolünü genel olarak elinde bulunduran İsviçre’de sorun çözecek isimlerin sayısı bir hayli az. Bu da oyun kontrolünün geçtiğimiz yıllarda pozisyonlara ve skora yansımamasına sebep oluyordu. Böyle bir durumda Shaqiri gibi teknik kapasitesi yüksek isimlere fazlasıyla ihtiyaç duyuluyor.

Adı zaman zaman Türk kulüpleriyle de anılan Sherdan Shaqiri, İsviçre formasına Dünya Kupası eleme maçlarıyla kavuştu. İsviçre ile turnuvada yeniden kendini göstermek, daha doğrusu kendini hatırlatmak isteyen Shaqiri, sosyal medyada da İsviçre kampına katılma anını paylaştı. Röportajlarda turnuva için heyecanlı olduğunu dile getiren Shaqiri, EURO 2020’de İsviçre’nin en büyük kozu olacak.





 


EURO 2020’de İsviçre’den Beklentiler


Topa sahip olan ve bu düzende oyun oynamayı sürdüren her takımın ama az ama çok turnuvalarda bir şansı vardır. İsviçre de aslında kendi oyununa uygun ekiplerle karşılaşacak. İtalya, genel olarak topa sahip olsa da farklı oyun oynamaya müsait bir yapıya sahip. Galler ve Türkiye ise genel olarak topun rakipte kalmasına müsaade eden ve planlarını bu şekilde yapan ekipler. Dolayısıyla İsviçre’nin gruptaki şansı azımsanmayacak derecede fazla.

EURO 2020’de gruptan çıkacağını düşündüğümüz İsviçre’nin grup aşaması sonrası ise işi kolay değil. İstese de topa sahip olamayacağı ve bu yüzden planını uygulayamayacağı ekipler karşısına çıkacak. Bu ekipler karşısında bir de skoru verirse İsviçre’nin geri dönüş ihtimali çok kolay görünmüyor.

EURO 2020 macerasını Galler ile açacak olan İsviçre, ardından İtalya ve Türkiye ile karşılaşacak. İsviçre’nin turnuva takvimi şu şekilde.

12 Haziran 16.00 Galler-İsviçre: TRT 1
16 Haziran 22.00 İtalya-İsviçre: TRT 1
20 Haziran 19.00 İsviçre-Türkiye: TRT 1