Türkiye Süper Ligi’nin Geleceği Korsan Yayınlar Yüzünden Tehdit Altında

22.04.2021 - 13:25

Türkiye Süper Ligi’nin Geleceği Korsan Yayınlar Yüzünden Tehdit Altında

Bloomberg’de çıkan habere göre Türkiye Süper Ligi için önümüzdeki yıl yapılacak ihalede gelirler düşecek. Bunun sebebi olaraksa korsan yayınlar gösteriliyor.

beIN Media Group’un Digiturk’u satın alıp Türkiye piyasasına adım atmasıyla birlikte korsan yayınlar daha fazla gündeme gelmeye başladı. Türkiye Süper Ligi resmi yayıncısı beIN Sports, her fırsatta korsan yayınların sporu olumsuz etkilediğinden bahsediyor. Geçtiğimiz günlerde Bloomberg’de çıkan haberde de, korsan yayınların Türkiye Süper Ligi’nin geleceğini tehdit ettiği dile getirildi.

Her 3 İzleyiciden 2’si Korsan İzliyor

Bloomberg’in haberine göre Türkiye’de Süper Lig izleyicilerinden sadece %33’ü beIN Sports üyesi. Birçok kişinin korsan yayın izlediği ve bu yayınların engellenemediği ortamda da, önümüzdeki dönemde yapılacak yayın ihalesinde istenilen miktarların ödenmesinin zor olduğu vurgulanıyor.

Türkiye Korsan Yayında Başı Çekiyor

Türkiye, farklı farklı sektörlerde korsan hizmetlerle ün yapma yolunda ilerliyor. 2016 tarihli OECD raporuna göre korsan mal ele geçirme vakalarında Çin’den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye, korsan yayında da zirveyi zorluyor.

beIN Media Group, her fırsatta en büyük sorunun korsan yayınlar olduğunu dile getiriyor. 2.5 milyondan fazla abonesi bulunan beIN Sports’un korsan yayın sebebiyle yeni ihalede geçtiğimiz yıllardan daha düşük bir teklif sunması bekleniyor.

Yeni İhalenin 5 Yıllık Olması Bekleniyor

2021/22 sezonu sonuyla birlikte beIN Sports’un Türkiye Süper Ligi yayınları sona eriyor. 2022/23 sezonundan başlayan 5 yıllık bir ihale yapması beklenen TFF’nin, bu ihaleyi 2021 yılı sona ermeden tamamlayacağı tahmin ediliyor. Yeni ihalede birçok kurumun teklif vermesi beklenirken, beIN Sports’un en büyük rakibinin Saran Group olacağı dile getiriliyor.

Aralık ayında tamamlanması beklenen ihale süreciyle ilgili şu an için TFF cephesinden veya ihalede etkin olması beklenen Saran Group ve beIN Sports’tan herhangi bir açıklama yapılmadı.

Bloomberg’in haberine göre ihalede eski miktarlara ulaşmak çok mümkün değil. beIN Sports, şu an için TFF’ye Süper Lig özelinde 360 milyon dolar ödeme yapıyor. Yeni yapılacak ihalede bu tutarın düşmesi beklenirken, kulüplerin de bundan büyük zarar göreceği tahmin ediliyor.