DTÖ: “Korsan Maç Yayınları Yapan Kanalın Arkasında Suudi Arabistan Var”

27.05.2020 - 17:54

DTÖ: “Korsan Maç Yayınları Yapan Kanalın Arkasında Suudi Arabistan Var”

130 sayfalık Dünya Ticaret Örgütü raporunda korsan yayın yapan beoutQ platformunun arkasında Suudi Arabistan’ın olduğu belirtildi. The Guardian’da yayımlanan habere göre DTÖ’nün bu raporunun Newcastle United’ın satış işlemini de olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Korsan maç yayınları dünyanın dört bir yanındaki yayıncıların en büyük sorunu. Hatta Türkiye Süper Ligi yayın haklarını elinde bulunduran beIN Sports’un korsan maç yayınlarından bıktığı ve bu yüzden Türkiye’den çekilmek istediği belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde The Guardian’da çıkan haber ise kaçak olarak beIN Sports yayınlarını yapan beoutQ’nun arkasındaki gücü ortaya çıkardı.

Dünya Ticaret Örgütünün raporuna dayandırılan haberde kaçak yayın yapan beoutQ’nun arkasında Suudi Arabistan olduğu belirtildi. Böylece kaçak yayın platformu ile Suudi hükümeti arasında doğrudan bir bağlantı kuruldu.

Uluslararası Af Örgütü Newcastle United’ın Satışına Karşı

Geçtiğimiz aylarda Newcastle United’ın veliaht prens Muhammed Bin Selman’ın başkanlığını yaptığı kamu fonu tarafından satın alınması gündeme gelmişti. Bu fonun Newcastle United sahibi Mike Ashley’e 300 milyon sterlin teklif yaptığı belirtilmiş ve satışın gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğu dile getirilmişti. Dünya Ticarete Örgütünün yayımladığı rapor ise işleri biraz değiştireceğe benziyor.

Raporun yayımlanmasından önce Uluslararası Af Örgütü konu ile ilgili bir açıklamada bulunmuştu. Bu satışın engellenmesini isteyen Uluslararası Af Örgütünün yayımladığı açıklama şu şekilde: 

“Premier Lig'in, küresel futbol değerleriyle çelişen son derece ahlak dışı eylemleri örtbas etmek için futbolun ihtişamını ve prestijini kullanmak isteyenlerin oyuncağı olma riskiyle karşı karşıya olduğu görülüyor”

Suudi Arabistan’ın beoutQ Platformunu Desteklediği Biliniyordu

beoutQ, Katar merkezli beIN Sports’un tüm yayınlarını kaçak olarak sunan bir platformdur. Geçtiğimiz yıllarda da hemen hemen herkes bu platformun Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklendiğini biliyor veya tahmin ediyordu. Hatta geçtiğimiz aylarda beIN Sports Türkiye’de platformun deşifre olduğunu belirten bir haber yayımlanmıştı. UEFA ve benzeri organizasyonlar da bu platformu kınayan açıklamalarda bulunmuştu. Bu süreçte Suudi Arabistan iddiaları reddetmişti. Dünya Ticaret Örgütünün işin içine dahil olması ise muhtemelen birçok şeyi değiştirecek.

beoutQ platformunun aynı şekilde yayın yapıp yapmayacağı bilinmiyor ama şu aşamada Newcastle United’ın Muhammed bin Selman’a satılma ihtimali neredeyse imkansız.