Fransız Yayıncı Şampiyonlar Ligi Yayın Haklarında İndirim Talep Ediyor

23.05.2020 - 12:39

Fransız Yayıncı Şampiyonlar Ligi Yayın Haklarında İndirim Talep Ediyor

Fransa’da UEFA Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi organizasyonlarının yayın haklarını satın alan telekomünikasyon devi Altice, isyan bayrağını açtı. Şirket, yıllık 385 milyon dolarlık ücretin bir kısmını geri almaya çalışacak.

Tüm dünyada spor organizasyonları ya iptal edildi ya da ileri bir tarihe ertelendi. Müsabakaların ertelenmesi spor endüstrisinde domino etkisi yarattı. İlk olarak yayıncıların tamamı reklam gelirlerinden oldu. Bu kayıp, dünyanın dört bir yanındaki yayıncıların sorumluluklarını yerine getirememesine sebep oldu. Yayıncılar sorumluluklarını yerine getiremeyince veya getirmeyince bu sefer kulüpler zor durumda kaldılar ve oyuncuların maaşlarını ödeme noktasında sorunlar ortaya çıktı. Daha çok yerel liglerle görülen bu sorunun UEFA nezdinde de görüldüğüne geçtiğimiz haftalarda şahit olundu.

Telekomünikasyon devi Altice, 2017 yılının sonunda Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi yayın haklarını üç yıllığına satın almıştı. 2020/21 sezonunda tamamlanacak anlaşmanın ikinci yılında koronavirüs ortaya çıktı. Mart ayından bu yana oynanmayan UEFA organizasyonları sebebiyle sorun yaşayan Altice, ödediği 385 milyon doların bir kısmını geri almayı umut ediyor.

Patrick Drahi: “Mart Ayından Bu Yana Kimsenin Oynadığını Görmedim”

Altice Avrupa operasyonunun başındaki isim olan Patrick Drahi, geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulundu. Her yıl yayın hakları sebebiyle iki taksitle ödeme yapıldığını belirten Drahi, oynanmayan bir organizasyona para vermek istemediklerini dile getirdi. Drahi konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında 175 milyon Euro olarak ilk taksiti ödedik. Ocak ayında da bu sezonun ikinci bölümü için 175 milyon Euro değerinde bir ödeme yaptık. Sorun şu ki Mart ayının ortasından bu yana kimsenin oynadığını görmedim. Sonuç olarak hızlı bir şekilde geri ödeme bekliyoruz.”

Piyasadan Çekilmek İsteyen Yayıncılar Koronavirüsü Fırsat Biliyorlar

Altice, Fransa’da RMC Sports’un sahibi olarak biliniyor. Şampiyonlar Ligi yayınları da bu kanaldan yayınlanıyor. Geçtiğimiz haftalarda Altice’in Fransa’dan çekileceği duyurulmuştu. RMC Sports’un da faaliyetleri kademeli olarak azaltacak. Spor yayınlarını azaltmayı ve Fransa’da spor üzerine bir yatırım yapmamayı planlayan Altice’in Şampiyonlar Ligi konusunda da çıkış yapması bu sebeple çok şaşırtıcı değil.

Türkiye’de de beIN Sports’un Türkiye’den çekilmek istediği üzerine iddialar ortaya atılıyor. Hemen hemen her hafta ödeme konusundaki sıkıntılardan bahsediliyor. Bu da bir bakıma piyasadan çekilmek isteyen yayıncıların ödeme konusunda sorunlar çıkardığını ve piyasadan çekilmek için koronavirüsü bir fırsat olarak gördüklerini gözler önüne seriyor. Bütün bunlarla birlikte hem Alitce hem de beIN Sports’un yatırım yaptığı piyasalardan çekilip çekilmeyeceği henüz netlik kazanmış değil.